Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αποσύρθηκε η υποψηφιότητα της Σ. Σαμπιχά-Τι προηγήθηκε

Εκτός ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ μένει τελικά η Σουλεϊμάν Σαμπιχά, που αυτοαποκαλείται Ελληνίδα Ρομά.

  • Real.gr
Αποσύρθηκε η υποψηφιότητα της Σ. Σαμπιχά-Τι προηγήθηκε
Εκτός ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ μένει τελικά η Σουλεϊμάν Σαμπιχά, που αυτοαποκαλείται Ελληνίδα Ρομά, μετά τις αντιδράσεις τοπικών κυρίως στελεχών, αλλά και βουλευτών, στην υποψηφιότητά της.

Με τη θέση της να καταλαμβάνεται από νέα υποψηφιότητα από τον χώρο της μειονότητας, τον νεαρό βιολόγο, μόλις 31 ετών, Μεστάν Οσμάν Ουμίζ, παραμένουν δύο ακόμα κενές θέσεις στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ.

Για την κάλυψη αυτών -μετά και από την άρνηση του Λάκη Λαζόπουλου να συμμετέχει στο ευρωψηφοδέλτιο- θα συνεδριάσει εκ νέου η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος, πιθανότατα αύριο, Τετάρτη του Πάσχα.

Η υποψηφιότητα της Σουλεϊμάν Σαμπιχά, είχε εξ αρχής προκαλέσει την έντονη αντίδραση βουλευτών, αλλά και νομαρχιακών οργανώσεων του ΣΥΡΙΖΑ, κυρίως στην Ξάνθη, αλλά και τη Ροδόπη.

Μόνο τυχαία δεν ήταν η δήλωση του Μουσουλμάνου βουλευτή Χουσεΐν Ζεϊμπέκ προ ημερών ότι «χωρίς να υπάρχει κάτι προσωπικό με την κ.Σουλεϊμάν, απλά θεωρούμε ότι δεν ταιριάζει με το κόμμα μας».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Ξάνθης, Γιώργος Χατζηθεοδώρου, υποστήριζε ότι «τέτοιες υποψηφιότητες, χωρίς φυσικά να έχω κάτι προσωπικό με την ίδια, δεν γίνονται δεκτές ούτε στο τοπικό ψηφοδέλτιο στον δήμο Ξάνθης, ούτε στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ για τις ευρωεκλογές»...

Το θέμα, παραπέμφθηκε άμεσα στην ηγεσία του κόμματος, με τον γραμματέα του Δημήτρη Βίτσα να λαμβάνει σχετική εντολή από την Πολιτική Γραμματεία και να αναχωρεί την Μεγάλη Παρασκευή για την περιοχή, προκειμένου να δώσει λύση.

Εκεί, μετά από διαδοχικές συναντήσεις με τα στελέχη των νομαρχιακών οργανώσεων και τους δύο μουσουλμάνους βουλευτές, καθώς και κοινή συνεδρίαση όλων τους, αποφασίστηκε -παρά την έντονη κοινωνική δράση της- η απόσυρση της υποψηφιότητας της Σουλεϊμάν Σαμπιχά και η αντικατάστασή της από τον μουσουλμάνο μειονοτικό Μεστάν Οσμάν Ουμίζ, που αποτέλεσε και πρόταση των μειονοτικών αλλά και των τοπικών οργανώσεων του κόμματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, άλλωστε, δεν είναι λίγοι οι μειονοτικοί που κατηγορούν την Σουλεϊμάν Σαμπιχά, περίπου ως «εθνικίστρια», πολέμια του «τουρκικού εθνικισμού» αντίστοιχα, στην περιοχή.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα, όπως εξεδόθη χθες, Δευτέρα του Πάσχα, το βράδυ, έχει ως εξής :
«Σε κοινή συνεδρίαση των γραμματέων των Νομαρχιακών Επιτροπών και των βουλευτών της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, παρουσία του γραμματέα της Κ.Ε. Δ. Βίτσα, αποφασίστηκε η μη συμμετοχή ως υποψήφιας στο ψηφοδέλτιο για την ευρωβουλή της Σουλεϊμάν Σαμπιχά. Ως υποψήφιος για την ευρωβουλή από τον χώρο της μειονότητας θα συμμετέχει ο Μεστάν Οσμάν Ουμίζ».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v