Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Βράζει» η ανατολική Ουκρανία

Στην κόψη του ξυραφιού η κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία, με τις δυνάμεις ασφαλείας να έχουν αποκλείσει την πόλη Σλαβιάνσκ, ενώ την ίδια ώρα τα ρωσικά στρατεύματα προχωρούν σε γυμνάσια στα σύνορα. (VIDEO)

  • Real.gr
«Βράζει» η ανατολική Ουκρανία
Στην κόψη του ξυραφιού η κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία, με τις δυνάμεις ασφαλείας να έχουν αποκλείσει την πόλη Σλαβιάνσκ, ενώ την ίδια ώρα τα ρωσικά στρατεύματα προχωρούν σε γυμνάσια στα σύνορα. Διορία 48 ωρών έδωσε η ουκρανική πλευρά στο Κρεμλίνο, προκειμένου να εξηγήσει την έντονη κινητικότητα των ρωσικών δυνάμεων.

Οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας εξαπέλυσαν επίθεση εναντίον αυτονομιστών στο προπύργιο των φιλορώσων, εξέλιξη την οποία καταδίκασε ο Βλαντίμιρ Πούτιν, κάνοντας λόγο για «έγκλημα» το οποίο θα έχει συνέπειες.



Οι συγκρούσεις ανάμεσα στα ουκρανικά στρατεύματα και τους αυτονομιστές στο Σλαβιάνσκ στοίχισαν τη ζωή σε πέντε ανθρώπους στις τάξεις των αυτονομιστών, ενώ ένας Ουκρανός στρατιωτικός τραυματίστηκε, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών στο Κίεβο, προσθέτοντας ότι τρία οδοφράγματα που είχαν υψώσει οι φιλορώσοι κοντά στην είσοδο της πόλης «καταστράφηκαν».

Διαβάστε όλες τις εξελίξεις

«Εάν πράγματι το σημερινό καθεστώς στο Κίεβο άρχισε να χρησιμοποιεί το στρατό εναντίον του πληθυσμού σε αυτή τη χώρα, αυτό είναι ένα πολύ βαρύ έγκλημα εναντίον του ιδίου του λαού του», είπε ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν σε συνέντευξή του η οποία μεταδόθηκε απευθείας τηλεοπτικά. Ο ίδιος προειδοποίησε ότι η επιχείρηση αυτή θα έχει «συνέπειες για τους ανθρώπους οι οποίοι λαμβάνουν αποφάσεις» στο Κίεβο.

Το Σλαβιάνσκ βρίσκεται εδώ και πολλές ημέρες υπό τον έλεγχο των εξεγερμένων φιλορώσων αυτονομιστών. Άνδρες οπλισμένοι με επιθετικά τουφέκια, με στολές αγγαρείας χωρίς διακριτικά και κουκούλες έχουν καταλάβει πολλά δημόσια κτίρια.

Το Κίεβο ανακοίνωσε ότι «απελευθέρωσε» το δημαρχείο της Μαριούπολης, μιας πόλης περίπου 500.000 κατοίκων στη νοτιοανατολική Ουκρανία όπου βρίσκεται ένα σημαντικό λιμάνι. Σύμφωνα με τις αρχές στην επέμβαση υπήρξαν πέντε τραυματίες. Βορειότερα, ένας στρατιώτης τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια μιας επίθεσης αυτονομιστών εναντίον μιας στρατιωτικής βάσης στην Αρτεμίβσκ.

Την ίδια ώρα, ο Μπαράκ Ομπάμα επέρριψε στη Ρωσία την ευθύνη για την αποτυχία του διεθνούς συμβιβασμού που είχε υπογραφεί πριν από μία εβδομάδα στη Γενεύη και ο οποίος αποσκοπούσε να συμβάλει στην αποκλιμάκωση της κρίσης.

«Μέχρι στιγμής οι Ρώσοι δεν έχουν σεβαστεί ούτε το πνεύμα, ούτε το γράμμα της συμφωνίας της Γενεύης», κατήγγειλε ο Ομπάμα.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ επισήμανε ότι το Κίεβο είναι εκείνο το οποίο πρέπει να κάνει πρώτο βήματα για την εκτόνωση και τη διευθέτηση της κρίσης. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας σημείωσε πως «δεν έχουμε καμιά αμφιβολία ότι τα πρώτα βήματα πρέπει να γίνουν από τις αρχές του Κιέβου. Αυτό είναι απολύτως αναντίρρητο. Το να προσπαθείς να το αποφύγεις, όπως πράττουν οι Δυτικοί μας εταίροι, το να παρουσιάζεις τα πράγματα σαν στο Κίεβο να κυβερνούν άγγελοι που δεν κάνουν λάθη, αυτό είναι σφάλμα», πρόσθεσε.

«Είμαι πεπεισμένος ότι οι Αμερικανοί συνάδελφοί μας μπορούν και πρέπει να χρησιμοποιήσουν όλη την επιρροή τους για να αναγκάσουν τις σημερινές αρχές στο Κίεβο να αναγνωρίσουν την ευθύνη που έχουν για όσα συμβαίνουν», πρόσθεσε ο Λαβρόφ.

Σχετικά με τα στρατιωτικά γυμνάσια λίγο έξω από την Ουκρανία, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας δήλωσε ότι πρόκειται για αντίδραση στις επιχειρήσεις των ουκρανικών στρατευμάτων στην ανατολική Ουκρανία και στις ασκήσεις του NATO στην ανατολική Ευρώπη.

«Εάν δεν σταματήσει αυτή η στρατιωτική μηχανή, θα προκαλέσει μεγαλύτερους αριθμούς νεκρών και τραυματιών. Οι προγραμματισμένες ασκήσεις των δυνάμεων του NATO στην Πολωνία και στις χώρες της Βαλτικής δεν προωθούν εξάλλου την εξομάλυνση της κατάστασης στην Ουκρανία», είπε ο Σόιγκου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v