«Ασπίδα» για τα νερά της βροχής

Η Ακρόπολη παρουσιάζει ανεξέλεγκτη απορροή των ομβρίων σε έξι σημεία.

  • Real.gr
«Ασπίδα» για τα νερά της βροχής
Ακόμα ένα μέτωπο ανοίγει η Αρχαιολογική Υπηρεσία στην Ακρόπολη.

Αυτή τη φορά ο «εχθρός» δεν είναι ο χρόνος και η φθορά του, αλλά η φύση.

Τα νερά της βροχής, που δημιουργούν τεράστια προβλήματα όχι τόσο στα μνημεία όσο στον ίδιο τον βράχο που αποτελεί το υπόστρωμα γι' αυτά.

Η Επιτροπή Συντηρήσεως Μνημείων Ακροπόλεως (ΕΣΜΑ) και η Υπηρεσία Συντηρήσεως Μνημείων Ακροπόλεως (ΥΣΜΑ) εργάστηκαν σκληρά μετά από οδηγίες που έλαβαν από τη γενική γραμματέα, Λίνα Μενδώνη, για να καταρτίσουν ένα πρόγραμμα ολοκληρωμένης αντιμετώπισης σε βάθος χρόνου.

Τα «καμπανάκια» χτύπησαν με κάποια πτώση στα τείχη, που θα αναταχθεί το καλοκαίρι, και με θραύσεις και πτώσεις κομματιών βράχων ιδίως στη νότια πλευρά, που αντιμετωπίζεται.

Πριν τα φαινόμενα αυτά πολλαπλασιασθούν, η γενική γραμματέας ζήτησε σε συνεδρίαση της ΕΣΜΑ ένα «μάστερ πλαν» για το νέο πρόβλημα που εμφανίστηκε και σχετίζεται και με την κλιματική αλλαγή.

Οπως η ίδια είπε, κάποια έργα θα γίνουν στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ και άλλα με το επόμενο χρηματοδοτικό πρωτόκολλο της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin
Λύσεις

Ο πρόεδρος της ΕΣΜΑ, Χαράλαμπος Μπούρας, παρουσίασε στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο την προμελέτη αποστράγγισης και παροχέτευσης των ομβρίων υδάτων. Η αστάθεια των περιμετρικών βράχων και των τειχών σχετίζεται, σημείωσε, με αυτά.

Τα ανώτερα στρώματα του βράχου είναι ασβεστολιθικά, άρα υδατοπερατά, και τα κατώτερα σχιστολιθικά. Ο περίφημος αθηναϊκός σχιστόλιθος συγκρατεί τα νερά και δεν τα αφήνει να εισχωρήσουν σε αυτόν.

Επομένως, σχηματίζεται με επιφάνεια με νερό ανάμεσα στα δύο πετρώματα, η οποία άλλωστε τροφοδοτεί και τις πηγές της Ακρόπολης.

Ο κ. Μπούρας, όπως και η μελετήτρια Ανθή Χατζηπαπά και η διευθύντρια της ΥΣΜΑ Βασιλική Ελευθερίου παρουσίασαν τα προβλήματα και πρότειναν λύσεις που βρήκαν το συμβούλιο ομόφωνα σύμφωνο.

Η Ακρόπολη παρουσιάζει ανεξέλεγκτη απορροή των ομβρίων σε έξι σημεία για πολλούς λόγους, ένας από τους οποίους είναι ότι οι αρχαίες υδρορρόες δεν δουλεύουν, εκτός από μία, και δεν υπάρχει καμία σύνδεση με το δίκτυο ομβρίων υδάτων της πόλης. Επίσης, υπάρχουν ανοιχτά ορύγματα από παλιές ανασκαφές που πρέπει να κλείσουν.

Στόχος είναι η συλλογή των επιφανειακών υδάτων και η μεταφορά τους στις διατάξεις απορροής, η ελεγχόμενη απαγωγή τους εκτός των Τειχών, η μεταφορά και κατανομή τους σε σημεία κατάντη, δεξαμενές αποθήκευσης, η παροχέτευσή τους στο αποχετευτικό δίκτυο της πόλης κ.ά.

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v