Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βαθαίνει η κρίση στην Ουκρανία

Λιγοστεύουν οι ελπίδες για αποκλιμάκωση της έντασης παρά τις κινήσεις στη διπλωματική σκακιέρα.

  • Real.gr
Βαθαίνει η κρίση στην Ουκρανία
Οι κινήσεις στη διπλωματική σκακιέρα δεν φαίνεται τουλάχιστον προς το παρόν να αποδίδουν και έτσι οι όποιες ελπίδες για αποκλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία σβήνουν.

Χθες περισσότεροι από 2000 φιλορώσοι επιτέθηκαν στην έδρα της αστυνομίας στην Οδησσό. Οπλισμένοι με ρόπαλα, έριξαν την πύλη με δύο φορτηγά απαιτώντας την απελευθέρωση των συντρόφων τους που είχαν συλληφθεί την Παρασκευή μετά τις συγκρούσεις μεταξύ φιλορώσων και υποστηρικτών της ενωμένης Ουκρανίας που είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο 42 ανθρώπων.

Οι αστυνομικοί που είχαν ασφαλίσει τις πόρτες του κτιρίου και άρχισαν να απελευθερώνουν έναν έναν τους 100 συλληφθέντες, τους οποίους το πλήθος χαιρετούσε ως «ήρωες», φωνάζοντας: «Μπράβο!»

Την ίδια ώρα Μέρκελ και Πούτιν σε τηλεφωνική τους επικοινωνία συζητούσαν για τους τρόπους αποκλιμάκωσης της κρίσης αλλά και για τη διάθεση και τη μεταφορά του ρωσικού φυσικού αερίου, βάσει των συμπερασμάτων της πρόσφατης συνόδου στη Βαρσοβία.

Την προσεχή Τετάρτη ο πρόεδρος του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), ο Ντιντιέ Μπουρκχάλτερ, πρόκειται να μεταβεί στη Μόσχα σε μια ακόμη διπλωματική προσπάθεια .

Χθες ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ ζήτησε να διεξαχθεί μια δεύτερη διεθνής σύνοδος στη Γενεύη με στόχο να δοθεί ένα τέλος στην κρίση στην Ουκρανία.

Ο Σταϊνμάγερ απηύθυνε την έκκληση αυτή σε τηλεφωνικές συνδιαλέξεις που είχε σήμερα με την επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Κάθριν Άστον, τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, τον ΥΠΕΞ της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ και με τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

«Στις πολλές συζητήσεις που είχα τις τελευταίες δύο ώρες, κατέβαλα μια προσπάθεια. . . να γίνει μια δεύτερη σύνοδος στη Γενεύη, ώστε να υπάρξει πρόοδος στη βάση της πρώτης», είπε ο επικεφαλής της διπλωματίας της Γερμανίας.


Μαίνονται οι συγκρούσεις στην Ουκρανία


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v