Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«στον ενικό»: Οι δημοσκοπήσεις και οι εκλογές

Πολιτικές κόντρες με φόντο τις κάλπες, οι δημοσκοπήσεις, το κούρεμα και η επόμενη ημέρα για τα κόμματα βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, στο επίκεντρο της εκπομπής «στον ενικό» με τον Ν.Χατζηνικολάου. (VIDEO)

  • Real.gr
«στον ενικό»: Οι δημοσκοπήσεις και οι εκλογές
Πολιτικές κόντρες με φόντο τις κάλπες, οι δημοσκοπήσεις, το κούρεμα και η επόμενη ημέρα για τα κόμματα βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, στο επίκεντρο της εκπομπής «στον ενικό» με τον Νίκο Χατζηνικολάου.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης αναφέρθηκε στη ρύθμιση που δίνει τη δυνατότητα στις εταιρείες δημοσκοπήσεων να δημοσιοποιούν μετρήσεις μέχρι και την Παρασκευή πριν από τις εκλογές. Ο Γιάννης Μιχελάκης εξήγησε ότι με αυτό τον τρόπο επιχειρείται να μπει ένας «φραγμός» σε «μυστικές» δημοσκοπήσεις που δημοσιοποιούνται στο ίντερνετ ακόμη και την ημέρα των εκλογών.


real.gr ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ από realmedialive

«Πιστεύουμε ότι οι δημοσκοπήσεις είναι κάτι σαν το μαντείο των Δελφών. Θα μαντέψουμε τι θα γίνει σε μία εβδομάδα. Οι δημοσκοπήσεις είναι καταρχήν εργαλεία που σου αποτυπώνουν την εικόνα της στιγμής και δεν ξέρεις αν θα είναι αυτή την επόμενη ώρα» είπε ο υπουργός Εσωτερικών.

Ο Γιάννης Μιχελάκης σημείωσε ότι το διακύβευμα σε αυτές τις κάλπες είναι οι ευρωεκλογές. «Το διακύβευμα είναι οι ευρωεκλογές, οι 40 καινούργιες αρμοδιότητες στην ευρωβουλή που θα έχουν επίπτωση στη ζωή μας. Από το 2014 και για τα επόμενα 5 χρόνια το 30% των χρημάτων που θα έρθουν στη χώρα από το ΕΣΠΑ θα μοιραστεί από τις 13 περιφέρειες και τους μεγάλους δήμους. Άρα έχει σημασία εάν είναι καλός ο περιφερειάρχης» τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών, ενώ υποστήριξε ότι δεν θα πρέπει να διενεργείται η προεκλογική συζήτηση με όρους καλού και κακού, άσπρου και μαύρου.


real.gr ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ ΓΙΑ ΧΡΕΟΣ ΚΑΙ ΕΚΛΟΓΕΣ από realmedialive

Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης επέκρινε τον τρόπο που παρουσιάζονται τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων. «Δεν αποδίδω ιδιαίτερη σημασία στις δημοσκοπήσεις και χαίρομαι που ολοένα και μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού λαού δεν τις εμπιστεύεται. Παίζονται παιχνίδια χειραγώγησης αλλά Κυριακή κοντή γιορτή» τόνισε ο Δημήτρης Παπαδημούλης.


real.gr ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ από realmedialive

Παράλληλα χαρακτήρισε «κρίσιμες» τις ευρωεκλογές, καθώς θα εκλεγούν 21 ευρωβουλευτές από την Ελλάδα και θα σταλούν πολιτικά μηνύματα. «Οι εκλογές στέλνουν και πολιτικά μηνύματα γιατί είναι κάλπες που στήνονται σε μία χώρα με ανεργία στους νέους 60%, περικοπές μισθών και συντάξεων, ανθρωπιστική κρίση» είπε ο Δημήτρης Παπαδημούλης και συνέχισε: «Εάν πετύχουμε το στόχο μας ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι ο νικητής των εκλογών με διαφορά, δηλαδή να είναι πάνω από το άθροισμα ΝΔ και Ελιάς τότε πιστεύετε ότι αυτή η κυβέρνηση και αυτή η πολιτική θα μπορέσει να μακροημερεύσει; Αν δεν πετύχουμε τον στόχο και χάσουμε αυτές τις εκλογές και κερδίσει με μία ψήφο παραπάνω η ΝΔ τι θα κάνουν; Θα πουν ότι είπε και ο Παπανδρέου το 2010: ‘’ότι ο λαός είπε ναι στην πολιτική μας’’. Και θα εφαρμόσουν νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις».


real.gr ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΕΚΛΟΓΕΣ από realmedialive

Ο εκπρόσωπος Τύπου των Ανεξάρτητων Ελλήνων και υποψήφιος περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Τέρενς Κουίκ ανέφερε ότι οι τηλεφωνικές δημοσκοπήσεις αρχίζουν να γίνονται «το μέγα ανέκδοτο γιατί κανείς πολίτης δεν απαντάει».


real.gr ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ από realmedialive

Επιτέθηκε στην κυβέρνηση και στον υπουργό Οικονομικών για την φορολογική πολιτική που ακολουθεί ιδιαίτερα στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη που οδήγησε πολλές επιχειρήσεις να «μεταναστεύσουν» σε γειτονικές χώρες. «Ο κ. Στουρνάρας ‘’εκτελεί συμβόλαιο’’ κατά του ελληνικού λαού» είπε ο Τέρενς Κουίκ.


real.gr ΚΟΥΙΚ ΓΙΑ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ από realmedialive

Η υποψήφια ευρωβουλευτής της Ελιάς, Βασιλική Σουλαδάκη τόνισε ότι οι δημοσκοπήσεις δεν αποτυπώνουν την πραγματικότητα. «Αποτυπώνουν όμως μία καχυποψία των πολιτών και αναδεικνύουν δύο τεράστιους μονομάχους όπως θέλουν να τους παρουσιάσουν. Δεν νομίζω πλέον ότι η κοινωνία έχει καμία διάθεση για τεράστια ποσοστά και αυτοδύναμες κυβερνήσεις» είπε η Βασιλική Σουλαδάκη.


real.gr ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΟΥΛΑΔΑΚΗ από realmedialive

Επιπλέον ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να ληφθούν νέα μέτρα περικοπών. «Και η κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ έχουν ξεκαθαρίσει ότι μέτρα με περικοπές σε μισθούς και συντάξεις δεν θα τα ψηφίσει. Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Εμπιστεύομαι τον υπουργό οικονομικών και εφόσον λέμε ότι δεν θα υπάρξουν άλλες περικοπές δεν θα υπάρξουν άλλες περικοπές. Το κοινωνικό μέρισμα είναι γεγονός. Το πρωτογενές πλεόνασμα είναι γεγονός» υπογράμμισε η υποψήφια ευρωβουλευτής της Ελιάς.

Η υποψήφια ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Λουΐζα Ράζου σημείωσε ότι τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων «εμφανίζονται όπως βολεύει το μέσον και το κόμμα» και αποπροσανατολίζουν από την ουσία που είναι τα προβλήματα της κοινωνίας και πως τοποθετείται κάθε κόμμα σε αυτά. Στη συνέχεια ανέφερε ότι τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δύο κόμματα «δεσμευμένα μέσα στο κέλυφος της Ε.Ε». «Έχουν διαφορετικές απόψεις για τον τρόπο διαχείρισης της κατάστασης. Ταυτίζονται όμως στρατηγικά όσον αφορά στην στάση τους απέναντι στην Ε.Ε. που κατά το ΚΚΕ είναι το κορυφαίο ζήτημα. Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει ένα διαφορετικό μείγμα της ίδιας αστικής διαχείρισης και εγώ υπάρχει ταύτιση με τη ΝΔ» τόνισε η υποψήφια ευρωβουλευτής του ΚΚΕ.


real.gr ΛΟΥΙΖΑ ΡΑΖΟΥ από realmedialive

Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής της ΔΗΜΑΡ, Θεόδωρος Μαργαρίτης υποστήριξε ότι έπρεπε να έχει τεθεί φραγμός στην δημοσιοποίηση των δημοσκοπήσεων πριν τις εκλογές. «Έπρεπε να υπάρξει ρύθμιση τις τελευταίες 10 ημέρες να μην υπάρξει δημοσκόπηση» τόνισε ο Θεόδωρος Μαργαρίτης.

Για το προεκλογικό κλίμα ο υποψήφιος ευρωβουλευτής της ΔΗΜΑΡ υπογράμμισε ότι αυτές οι κάλπες έχουν λάβει «μανιχαϊστικό χαρακτήρα». «Εγώ θα έλεγα να το πάρουμε πιο χαμηλά. Καταρχήν παράγεται ένα κομματικό μίσος από τους πυλώνες της αναμέτρησης κατώτερο των περιστάσεων και υπάρχουν κόμματα που εκμεταλλεύονται και τον ανθρώπινο πόνο. Να έχουμε μεγάλες διαφορές αλλά να βρίσκουμε πράγματα που μπορούν να μας ενώνουν. Μία ιδιαιτερότητα που οδηγεί σε αδιέξοδο το πολιτικό σύστημα είναι το κομματικό μίσος» είπε ο Θεόδωρος Μαργαρίτης και συνέχισε: «Εάν στην Ελλάδα δεν κάνουμε ευρωεκλογές κάνουμε βουλευτικές εκλογές, εάν δεν κάνουμε τοπικές εκλογές αλλά βουλευτικές εκλογές τότε είμαστε άξιοι της τύχης μας».


real.gr ΘΟΔΩΡΟΣ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ από realmedialive

Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής με το Ποτάμι, Νίκος Ορφανός τόνισε ότι η νέα ρύθμιση είναι «δωράκι» στους δημοσκόπους. «Δεν μπορούμε με την φημολογία να καθόμαστε να νομοθετούμε. Όλοι διαμαρτύρονται για την αναξιοπιστία των δημοσκοπήσεων όταν τα ποσοστά τους δεν πάνε καλά» σημείωσε ο Νίκος Ορφανός.


real.gr ΝΙΚΟΣ ΟΡΦΑΝΟΣ από realmedialive

Για τα θέματα της οικονομίας ο υποψήφιος ευρωβουλευτής με το Ποτάμι υπογράμμισε ότι «το πλεόνασμα πέτυχε γιατί τσάκισε πρωτίστως τον ιδιωτικό τομέα. Δεν έφυγαν μόνο οικονομίες από παράνομες δραστηριότητες αλλά και τα κομποδεματάκια από κόπους μιας ζωής. Πως θα αναζωογονηθεί η κατανάλωση; Φτάνουμε στο μεγάλο και κύριο θέμα που είναι παγκόσμιο θέμα: πως θα δημιουργηθεί πλούτος και πως θα παραμείνει στη χώρα» ανέφερε ο Νίκος Ορφανός και εξήγησε ότι «χωρίς σχέδιο πάλι στα ίδια θα φτάσουμε».

Ο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Αθηναίων του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης αναφέρθηκε στις δημοσκοπήσεις και τόνισε ότι «το θέμα είναι από που έρχονται τα λεφτά. Ξέρω ότι από το κράτος παίρνουν λεφτά εταιρείες δημοσκοπήσεων που ευνοούν τα εκάστοτε κυβερνητικά κόμματα».


real.gr ΝΙΚΟΣ ΦΙΛΗΣ από realmedialive

Αναφορικά με το διακύβευμα των εκλογών ο Νίκος Φίλης τόνισε ότι «κρίνεται ένα θέμα: Να ηττηθεί η πολιτική της λιτότητας και εδώ και στην Ευρώπη. Όλα τα άλλα τα αγαπησιάρικα δεν τα μασάει ο κόσμος. Υπάρχει ανεργία, φτώχεια καταβαράθρωση του περιβάλλοντος. Για να σταματήσει αυτή η καταστροφή πρέπει να υπάρξει δημοκρατική ανατροπή».


real.gr ΦΙΛΗΣ ΓΙΑ ΛΙΤΟΤΗΤΑ από realmedialive

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v