Βήματα διαλόγου στην ουκρανική κρίση

Να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι των συνομιλιών καλούν Δύση και Ρωσία την κυβέρνηση του Κιέβου και τους φιλορώσους αντάρτες.

  • Real.gr
Βήματα διαλόγου στην ουκρανική κρίση
Σε μία ύστατη διπλωματική προσπάθεια να εκτονωθεί η κρίση στην Ουκρανία Βερολίνο και Μόσχα πιέζουν να στηθεί τραπέζι διαλόγου μεταξύ του Κιέβου και των φιλορώσων ανταρτών.

Και οι δύο πλευρές βρίσκονται με το δάχτυλο στη σκανδάλη τους τελευταίους μήνες, ενώ το θερμόμετρο ανέβηκε επικίνδυνα μετά τα δημοψηφίσματα ανεξαρτητοποίησης στις ανατολικές επαρχίες Ντόνετσκ και Λουχάνσκ.

Χθες ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Φρανκ Γουόλτερ Στανμάγιερ επισκέφθηκε το Κίεβο και εξέφρασε τη στήριξή του στο στρογγυλό τραπέζι των διαπραγματεύσεων που ξεκινά σήμερα με πρωτοβουλία της ουκρανικής κυβέρνησης. Στη συνάντηση αναμένεται να συμμετέχουν πολιτικοί και ηγετικές μορφές της κοινωνίας των πολιτών από τις ανατολικές επαρχίες, ενώ οι αντάρτες έχουν ήδη δηλώσει ότι αρνούνται να διαπραγματευθούν.

Το πρώτο χρονικό περιθώριο που θέτει το Βερολίνο φαίνεται ότι είναι η προεδρική εκλογή της 25ης Μαΐου που θα κρίνει και την εξέλιξη της ουκρανικής κρίσης. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε «κρίσιμες» τις προεδρικές κάλπες για την έξοδο της χώρας από το αδιέξοδο.

Την ίδια στιγμή το Κρεμλίνο απέφυγε να αναγνωρίσει με τυμπανοκρουσίες την ανεξαρτητοποίηση των δύο επαρχιών και προτίμησε να δηλώσει ότι σέβεται «τη θέληση του πληθυσμού του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ» και η κρίση θα πρέπει να επιλυθεί με διάλογο.

Παράλληλα βέβαια η Μόσχα διατηρεί το παιχνίδι των πιέσεων στην ουκρανική κυβέρνηση και επιμένει στο τελεσίγραφο της 2ης Ιουνίου για την πληρωμή του φυσικού αερίου που χρειάζεται η χώρα για τον επόμενο μήνα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v