Ο ναός του Αγίου Αχιλλείου κρύβει θησαυρούς

Εντυπωσιακό γλυπτό διάκοσμο αποκάλυψε η αρχαιολογική σκαπάνη στη βασιλική του Αγίου Αχιλλείου, το σημαντικότερο βυζαντινό μνημείο της Λάρισας, που χρονολογείται στα μέσα του 6ου αιώνα.

  • Real.gr
Ο ναός του Αγίου Αχιλλείου κρύβει θησαυρούς
Εντυπωσιακό γλυπτό διάκοσμο με φυτικά μοτίβα και παγόνια αλλά και πλήθος κιβωτιόσχημων τάφων αποκάλυψε η αρχαιολογική σκαπάνη στη βασιλική του Αγίου Αχιλλείου, το σημαντικότερο βυζαντινό μνημείο της Λάρισας, που χρονολογείται στα μέσα του 6ου αιώνα.

Σημαντικό εύρημα αποτελεί τμήμα πλάκας προσκυνητάριου εξαιρετικής τέχνης, με ανάγλυφο διάκοσμο και παγόνια του 12ου αιώνα, το οποίο είναι χαρακτηριστικό τής ανά τους αιώνες μεγάλης σημασίας του προσκυνήματος του Αγίου Αχιλλείου, ακόμη και μετά την αρπαγή του λειψάνου του από τον Βούλγαρο τσάρο Σαμουήλ, το 986.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μεγάλο μέρος από τον γλυπτό διάκοσμο της βασιλικής χρησιμοποιήθηκε ως οικοδομικό υλικό σε μεταγενέστερες φάσεις του κτιρίου και κυρίως ως ταφόπλακες στο νεκροταφείο.

Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται τμήματα αράβδωτων κορμών και βάσεις κιόνων, πεσσίσκος τέμπλου από πράσινο θεσσαλικό μάρμαρο, τμήμα από τον εξώστη του άμβωνα, σχεδόν ακέραιο επίθημα αμφικίονα από τα παράθυρα της αψίδας του ιερού βήματος, ανάγλυφα θωράκια κοσμημένα με λατινικούς σταυρούς σε διπλό ταινιωτό πλαίσιο και μαρμάρινο επίκρανο παραστάδας με ανάγλυφο διάκοσμο από λατινικούς σταυρούς πλαισιωμένους από πτηνά και άνθη.



Κατά την αρχαιολογική έρευνα, αποκαλύφθηκαν αρκετοί κιβωτιόσχημοι τάφοι και πολλοί λακκοειδείς. Η ύπαρξη των τάφων εντός και εκτός του ναού υποδηλώνει την κοιμητηριακή του χρήση, από τους μεσοβυζαντινούς χρόνους και μετά, ιδιαίτερα κατά τον 13ο αιώνα και πιθανόν συνεχίστηκε μετά την κατάρρευσή του, δεδομένου ότι χρησιμοποιήθηκαν ως ταφόπλακες αρχιτεκτονικά μέλη του γλυπτού διάκοσμου.

Τα νέα αυτά στοιχεία θα ανακοινωθούν αύριο στη Λάρισα, σε ημερίδα που διοργανώνει η 7η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, με αφορμή την ολοκλήρωση των εργασιών ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου της βασιλικής του Αγίου Αχιλλίου, στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, που συμπίπτει με τη γιορτή του πολιούχου αγίου της πόλης.

Η βασιλική του Αγίου Αχιλλείου βρίσκεται στον λόφο του Φρουρίου, μεταξύ του αρχαίου θεάτρου και της κλειστής οθωμανικής αγοράς (μπεζεστένι).

Πρόκειται για τον χώρο της αρχαίας ακρόπολης που αποτέλεσε το θρησκευτικό κέντρο της βυζαντινής πόλης και εξελίχθηκε κατά την οθωμανική περίοδο σε οικονομικό και εμπορικό κέντρο. Η βασιλική αποκαλύφθηκε το 1978 και ταυτίζεται με τον ναό που αναφέρεται στον βίο του Αγίου Αχιλλείου.

Σύμφωνα με αυτόν, έζησε στον 4ο αι., στα χρόνια της βασιλείας του Μ. Κωνσταντίνου και υπήρξε μητροπολίτης Λάρισας για 35 χρόνια. Το μνημείο είναι μια τρίκλιτη παλαιοχριστιανική βασιλική, με μεταγενέστερα κτίσματα στη βόρεια πλευρά.

Στα δάπεδα αποκαλύφθηκαν στο παρελθόν καμαροσκεπείς τάφοι με αξιόλογες τοιχογραφίες, ενώ ίχνη ψηφιδωτού δαπέδου βρέθηκαν στην περιοχή του νάρθηκα και του βόρειου κλίτους.

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v