Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κροατία: Αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής

Μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. που κατέγραψαν μηνιαία αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής, πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ήταν τον Μάρτιο η Κροατία.

  • Real.gr
Κροατία: Αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής
Μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που κατέγραψαν μηνιαία αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής, πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ήταν τον Μάρτιο η Κροατία, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα τη Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, Eurostat.

Σύμφωνα με τα εποχικά διορθωμένα στοιχεία, η βιομηχανική παραγωγή στην Κροατία αυξήθηκε κατά 1,3% τον Μάρτιο, έναντι του Φεβρουαρίου, οπότε είχε μειωθεί κατά 2,8%.

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις του δείκτη βιομηχανικής παραγωγής σε μηνιαία βάση καταγράφηκαν στην Ιρλανδία (5,6%), τη Δανία (3,1%) και τη Σλοβενία (2%), ενώ οι μεγαλύτερες μειώσεις στην Πορτογαλία (-4,8%), τη Λιθουανία (-3,7%) και τη Σουηδία (-2,5%).

Κατά μέσο όρο, η εποχικά διορθωμένη βιομηχανική παραγωγή στην ΕΕ των 28 συρρικνώθηκε τον Μάρτιο κατά 0,2%, έναντι του Φεβρουαρίου, μήνα κατά τον οποίο είχε αυξηθεί κατά 0,3%.

Μειώσεις καταγράφηκαν σε όλους τους τομείς, κυριότερα στον ενεργειακό τομέα, όπου η παραγωγή μειώθηκε κατά 0,6%.
Στην ευρωζώνη των 18, η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε κατά 0,3%, μετά από αύξηση 0,2% τον Φεβρουάριο.

Η παραγωγή ενδιάμεσων αγαθών συρρικνώθηκε σε μεγαλύτερο βαθμό και συγκεκριμένα κατά 0,8%.

Σε ετήσιο επίπεδο, η βιομηχανική παραγωγή στην Κροατία τον Μάρτιο συνέχισε να αναπτύσσεται για τρίτο συνεχόμενο μήνα, αν και με πιο ήπιο ρυθμό, στο 0,7%, με τον δείκτη προσαρμοσμένο στον αριθμό των εργάσιμων ημερών. Τον Ιανουάριο η βιομηχανική παραγωγή είχε αυξηθεί σε ετήσιο επίπεδο κατά 2,3% και τον Φεβρουάριο κατά 1,6%.

Οι υψηλότερες αυξήσεις του δείκτη βιομηχανικής παραγωγής σε ετήσια βάση καταγράφηκαν στο Λουξεμβούργο (13,5%), τη Ρουμανία (9,6%) και την Ουγγαρία (8,1%) και αντίστοιχα οι μεγαλύτερες μειώσεις στην Ολλανδία (-12,5%), τη Λιθουανία (-10,2%) και την Φινλανδία (-5,4%).

Προσαρμοσμένη στις εργάσιμες ημέρες η βιομηχανική παραγωγή στην ΕΕ των 28 αυξήθηκε τον Μάρτιο του 2014 κατά 0,5%, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2013. Αντίστοιχα στην ευρωζώνη μειώθηκε κατά 0,1%. Τον Φεβρουάριο, η βιομηχανική παραγωγή στην ΕΕ των 28 αυξήθηκε κατά 2,2% σε ετήσια βάση και στην ευρωζώνη κατά 1,7%.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v