«Την Κυριακή θα είμαστε πρώτο κόμμα»

Στην πρωτιά την επόμενη Κυριακή ελπίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να ολοκληρωθεί το βήμα για την «ανατροπή», όπως λέει. Το μήνυμα έστειλε ο πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας από το Μιλάνο.

  • Real.gr
«Την Κυριακή θα είμαστε πρώτο κόμμα»
Στην πρωτιά την επόμενη Κυριακή ελπίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να ολοκληρωθεί το βήμα για την «ανατροπή», όπως λέει. Το μήνυμα έστειλε ο πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας από το Μιλάνο όπου βρέθηκε χθες, δηλώνοντας αισιόδοξος για το αποτέλεσμα και στρέφοντας πλέον το βλέμμα στις συμμαχίες με τους λαούς του Νότου.

«Όλες οι ενδείξεις μας λένε ότι θα είμαστε πρώτο κόμμα στην Ελλάδα, αλλά θα πρέπει να κάνουμε ευρείες συμμαχίες με αριστερές και κοινωνικές δυνάμεις της Ευρώπης, συμμαχίες κατά της βαρβαρότητας», είπε, δηλώνοντας εντυπωσιασμένος από τον ενθουσιασμό και το ενδιαφέρον που επικρατεί στην Ιταλία, λόγω του αποτελέσματος του ΣΥΡΙΖΑ στις ελληνικές αυτοδιοικητικές εκλογές σε Αττική και Αθήνα.

Μιλώντας αργότερα στην συγκέντρωση του συνδυασμού «Η άλλη Ευρώπη με τον Τσίπρα» στην Μπολόνια, υποστήριξε πως την Κυριακή ψηφίζουμε για την «Άλλη Ευρώπη», καλώντας τους Ιταλούς πολίτες να στείλουν μήνυμα ελπίδας και αλλαγής.

«Μήνυμα ελπίδας, που πρώτη το έστειλε η Ελλάδα στις χθεσινές αυτοδιοικητικές εκλογές, στη μεγαλύτερη περιφέρεια και στην πρωτεύουσα. Μήνυμα αλλαγής που θα στείλει η Ελλάδα την επόμενη Κυριακή στις Ευρωεκλογές. Και θα είναι ισχυρό και ηχηρό», όπως είπε, δηλώνοντας την αισιοδοξία του για το αποτέλεσμα της Κυριακής και στέλνοντας έτσι το δικό του μήνυμα στο εσωτερικό της χώρας.

Έκανε άλλωστε λόγο για ένα μήνυμα αξιοπρέπειας και συλλογικής αυτοπεποίθησης, για λογαριασμό όλων των λαών της Ευρώπης που υποφέρουν από τα προγράμματα λιτότητας, θέλοντας να δείξει πως τα προβλήματα είναι κοινά και απευθύνοντας κάλεσμα ενότητας για αντιμετώπισή τους από κοινού.

Μεταφέροντας στην Ευρώπη το κεντρικό σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ ότι στις Ευρωεκλογές «ψηφίζουμε για τη ζωή μας», υποστήριξε πως αν δεν αλλάξει ο συσχετισμός δυνάμεων στην Ευρώπη, δεν θα αλλάξουν και οι ακραίες πολιτικές που επί τετραετία έχουν κάνει την Ευρώπη «σκοτεινή ήπειρο», όπως είπε, προειδοποιώντας πως έτσι η λιτότητα θα γίνει καθεστώς και η Δημοκρατία πειραματόζωο.

Αναφερόμενος για άλλη μια φορά στις Κάννες και την αντικατάσταση κυβερνήσεων σε Ελλάδα και Ιταλία αντίστοιχα, αναρωτήθηκε αν αυτή είναι η Ευρώπη που θέλουμε.

«Θα πούμε ναι στην Ευρώπη του Μακιαβέλι; Ή θα πούμε ναι στην Ευρώπη του Διαφωτισμού και του Γκράμσι;», ρώτησε.

Αποδίδοντας την άνοδο του νεοναζισμού, του ρατσισμού και της ξενοφοβίας -φαινόμενο που δεν συναντάται μόνο στην Ελλάδα, αλλά απειλεί συνολικά την Ευρώπη- στην διαχείριση της κρίσης από τους «τρεις σωματοφύλακες του νεοφιλελευθερισμού στην Ευρώπη», όπως χαρακτήρισε τους συντηρητικούς, τους φιλελεύθερους και τους σοσιαλδημοκράτες, κάλεσε τους Ιταλούς να πάνε όλοι στις κάλπες της Κυριακής.

«Η Ευρώπη είναι σε κρίσιμη καμπή. Ή θα τερματίσει τη λιτότητα και θα ξανακερδίσει τη Δημοκρατία. Ή θα συνεχίσει με λιτότητα, ανεργία και αυταρχισμό. Ή θα γίνει η «Άλλη Ευρώπη» ή θα παραμείνει η Ευρώπη της κυρίας Μέρκελ», είπε, επιμένοντας ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε ιστορικό σταυροδρόμι και ζητώντας από κάθε πολίτη να πάει να ψηφίσει, να μη μείνει στο σπίτι του την Κυριακή, χαρίζοντας την ψήφο του στους άλλους.

Μόνο τυχαία άλλωστε δεν ήταν η αναφορά του στον Γκράμσι και την «προειδοποίησή» του από το 1917 ακόμα ότι «η αδιαφορία είναι το νεκρό βάρος της Ιστορίας. Γιατί ενεργεί με βαρύτητα στην Ιστορία. Ενεργεί παθητικά. Αλλά ενεργεί».

Σε αυτό το πλαίσιο θα κινηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ και στο εσωτερικό της χώρας, τις λίγες ημέρες που απομένουν ως την Κυριακή, καλώντας τον κόσμο να πάρει την τύχη του στα χέρια του ψηφίζοντας. Θα ζητήσει την στήριξή του για να ολοκληρωθεί η ανατροπή που θεωρείται ότι ξεκίνησε με την πρωτιά ΣΥΡΙΖΑ στην Περιφέρεια Αττικής και τον Δήμο Αθηναίων την προηγούμενη Κυριακή.

Στα άμεσα σχέδια του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, άλλωστε, είναι εφόσον κερδίσει στις εκλογές, να θέσει θέμα νομιμοποίησης της κυβέρνησης, ζητώντας εθνικές εκλογές. Και όπως λένε κορυφαία στελέχη του, όσο πιο μεγάλη είναι η διαφορά υπέρ του, τόσο πιο αδιαμφισβήτητη θα γίνεται η συλλογιστική του...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v