Γρίφος η προεδρία της Κομισιόν

Καμία πολιτική ομάδα δεν έχει την ξεκάθαρη πρωτοκαθεδρία και το ΕΛΚ βγήκε τραυματισμένο από την εκλογική διαδικασία.

  • Real.gr
Γρίφος η προεδρία της Κομισιόν
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ: Του Θάνου Αθανασίου

Γρίφος θα παραμείνει ακόμα και για εβδομάδες το όνομα του επόμενου προέδρου της Κομισιόν, καθώς καμία πολιτική ομάδα δεν έχει την ξεκάθαρη πρωτοκαθεδρία και το ΕΛΚ βγήκε τραυματισμένο από την εκλογική διαδικασία.

Το ΕΛΚ έχασε περί τις 50 έδρες κατ’ αναλογία με το προηγούμενο κοινοβούλιο και οι Σοσιαλιστές με τους Φιλελεύθερους έσπευσαν να δηλώσουν πως δεν σκοπεύουν να συμβιβαστούν στο όνομα του κ. Γιούνκερ για το τιμόνι του εκτελεστικού βραχίονα της ΕΕ.

Μάρτιν Σουλτς και Γκυ Φερχόφσταντ που στην πράξη είδαν τα ποσοστά τους να ανεβαίνουν, (ο Φερχόφσταντ ισχυρίζεται ότι πέραν των 74 εδρών της βασικής κατανομής θα λάβει άλλες 16 από κόμματα που δεν είχαν καταγραφεί πουθενά στις προηγούμενες εκλογές), ψαλίδισαν με τις πρώτες τους δηλώσεις τα φτερά του Ζ. Κ. Γιούνκερ που απέτυχε με τη σειρά του να φανεί επαρκώς «ηγετικός» το βράδυ των αποτελεσμάτων και να πραγματοποιήσει μια «νικητήρια ομιλία». Αντιθέτως εμφανίστηκε ελαφρώς απογοητευμένος και απολογητικός.

Με βάση τη διαδικασία το πρωί της Τρίτης, οι επικεφαλής των πολιτικών ομάδων θα συναντηθούν για μια πρώτη συζήτηση και το βράδυ θα συγκληθεί δείπνο των 28 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων που θα δώσει στον Χέρμαν Βαν Ρόμπεη την εντολή να διεξάγει συζητήσεις για αναζήτηση συναίνεσης προς το πρόσωπο κάποιου υποψηφίου.

Από τα αποτελέσματα ωστόσο είναι προφανές ότι χρειάζεται η συναίνεση των δύο μεγάλων παρατάξεων σε κάθε περίπτωση αφού κανείς άλλος δεν μπορεί να μαζέψει τον αριθμό των 376 εδρών με συμμαχίες με τα μικρότερα κόμματα (χωρίς να παρακαλέσει τους ευρωσκεπτικιστές).

Όσο δυσάρεστο και αν ακούγεται σε σχέση με τις διακηρύξεις, οι 28 έχουν το δικαίωμα να απορρίψουν τις προτάσεις των πολιτικών ομάδων και ήδη από χθες βράδυ ένας πρωθυπουργός, ο Ούγγρος Β. Όρμπαν έβαλε ήδη βέτο στον Γιούνκερ.

Από την άλλη ο Σούλτς θα μπορούσε να αποσπάσει ευκολότερα τη συναίνεση της Α. Μέρκελ (άρα και του ΕΛΚ) μαζί με τις ευλογίες των Φιλελευθέρων. Σε μια τέτοια περίπτωση ο Ζ. Κ. Γιούνκερ θα μπορούσε να μετακινηθεί στην προεδρία του Συμβουλίου - κάτι στο οποίο δε θα έλεγε όχι.

Η νίκη όμως της Ευρώπης, της δημοκρατίας και της συμμετοχής, επισκιάστηκε από τα αποτελέσματα δύο κυρίως χωρών: της Γαλλίας και της Βρετανίας.

Η Μ. Λεπέν ξεπέρασε κατά 5 μονάδες την παραδοσιακή δεξιά και ο Νίτζελ Φάρατζ κατέλαβε την πρώτη θέση για πρώτη φορά στα εκλογικά χρονικά. Οι δύο αυτοί σχηματισμοί αποτελούν την χειρότερη εκδοχή ευρωσκεπτικισμού και ακροδεξιάς στο ΕΚ και δεν έχουν όμοιό τους με αντίστοιχη απήχηση πουθενά στην ΕΕ.

Το κίνημα των 5 αστέρων στη Ιταλία σαφώς δεν είναι ακροδεξιά, στο Βέλγιο το ακροδεξιό vlaams belang έβγαλε τελικά μόνο μια από τις 20 έδρες (τελευταίο), ενώ σε Ολλανδία και Φινλανδία οι επιδόσεις των αντίστοιχων κομμάτων διέψευσαν τους φόβους πολλών. Προς αποφυγήν παρεξηγήσεων το NV-A στο Βέλγιο, με επικεφαλής το Μπάρτ Ντε Βέβερ δεν είναι σε καμία περίπτωση ούτε ακροδεξιά, ούτε κατά της ΕΕ με οποιονδήποτε τρόπο.

Η συνέχεια του εκλογικού θρίλερ θα δοθεί το απόγευμα της Τρίτης στο Justus Lipsius των Βρυξελλών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v