Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Οχι» των Βερολινέζων στο δημοψήφισμα για το παλιό αεροδρόμιο

Τα σχέδια οικοδομικής αξιοποίησης του αεροδρομίου Τέμπελχοφ του Βερολίνου, το οποίο έκλεισε το 2008, απέρριψαν οι κάτοικοι της γερμανικής πρωτεύουσας σε ποσοστό 65%.

  • Real.gr
«Οχι» των Βερολινέζων στο δημοψήφισμα για το παλιό αεροδρόμιο
Τα σχέδια οικοδομικής αξιοποίησης του αεροδρομίου Τέμπελχοφ του Βερολίνου, το οποίο έκλεισε το 2008, απέρριψαν οι κάτοικοι της γερμανικής πρωτεύουσας σε ποσοστό 65%. Το δημοψήφισμα πραγματοποιήθηκε μαζί με τις ευρωεκλογές.

Το παλιό αεροδρόμιο, έκτασης περίπου ίσης με του Σέντραλ Παρκ της Νέας Υόρκης, κατασκευάστηκε το 1927, χρησιμοποιήθηκε από τους Ναζί και στις 8 Μαΐου του 1945 υποδέχθηκε τις πρώτες συμμαχικές δυνάμεις που εγκαταστάθηκαν στο Βερολίνο. Δύο μήνες αργότερα παραχωρήθηκε από τους Σοβιετικούς στις ΗΠΑ, ως τμήμα της αμερικανικής διοίκησης στην πόλη και χρησίμευσε ως βασικό σημείο ανεφοδιασμού της κατά την διάρκεια του αποκλεισμού του Βερολίνου, ενώ κατά την διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου χρησίμευσε ως το βασικό αεροδρόμιο των δυτικών δυνάμεων.

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια το αεροδρόμιο έχει μετατραπεί σε αυτοσχέδιο πάρκο, το οποίο προσελκύει χιλιάδες Βερολινέζους. Οι διάδρομοί του αποτελούν ιδανικές πίστες για ποδήλατο, σκέιτμπορντ και in-line skating, τα κτίριά του φιλοξενούν συχνά εκθέσεις, ενώ ο εναέριος χώρος του γεμίζει πλέον από χαρταετούς. Το γεγονός ότι βρίσκεται πολύ κοντά στο κέντρο της πόλης το ανέδειξε γρήγορα σε εξαιρετικά δημοφιλή τόπο αναψυχής.

Κατά το δημοψήφισμα, το 65% των Βερολινέζων τάχθηκε υπέρ της διατήρησης του Τέμπελχοφ ως πάρκου και κατά των σχεδίων ανοικοδόμησης που προέβλεπαν την κατασκευή 4.700 διαμερισμάτων, κατοικιών και εμπορικών κέντρων, μιας δημόσιας βιβλιοθήκης, αθλητικών χώρων και μιας λίμνης που θα κάλυπταν περίπου το 20% της συνολικής έκτασης.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v