K. Μπακογιάννης: Οι Στερεοελλαδίτες έστειλαν μήνυμα αλλαγής

Τι είπε για τις προτεραιότητές του τις πρώτες 100 ημέρες, ο νεοεκλεγείς περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας.

  • Real.gr
K. Μπακογιάννης: Οι Στερεοελλαδίτες έστειλαν μήνυμα αλλαγής
Οι δεκάδες χιλιάδες Στερεοελλαδίτες έστειλαν ένα μήνυμα αλλαγής. Ότι ήρθε η ώρα να αλλάξουμε πρακτικές, τρόπο σκέψης και νοοτροπία" τονίζει ο νεοεκλεγείς περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, ο Κώστας Μπακογιάννης, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

"Αυτό το μήνυμα της αλλαγής, το μήνυμα ότι ναι μπορούμε περισσότερα, αξίζουμε περισσότερα, ήταν αυτό που κυριάρχησε στη Στερεά Ελλάδα" προσθέτει.

Αναφερόμενος στις προτεραιότητές του για τις πρώτες 100 ημέρες, ο κ. Μπακογιάννης τόνισε ότι στόχος του είναι "να αναδιοργανώσουμε την περιφέρεια". .."Αν δεν αναδιοργανώσουμε την ίδια την περιφέρεια, αν δεν θέσουμε τις βάσεις για μια υγιή διαχείριση, δεν θα μπορέσουμε να κάνουμε όλα όσα επιθυμούμε και ονειρευόμαστε. Τι εννοώ πρακτικά:

Πρώτα απ` όλα χρειαζόμαστε έναν νέο οργανισμό εσωτερικής υπηρεσίας ο οποίος θα πατάξει την γραφειοκρατία και θα βοηθήσει τη σχέση των υπηρεσιών με τον πολίτη. Δεύτερον, θα πρέπει να κάνουμε έναν προϋπολογισμό εκ του μηδενός, τρίτον πρέπει να δούμε τη συγχώνευση των αναπτυξιακών εταιριών της περιφέρειας και τέταρτον θα πρέπει να δούμε άμεσα το ζήτημα του περιφερειακού ταμείου και της επανίδρυσής του. Όλα αυτά ίσως να ακούγονται ξένα σε πολλούς ανθρώπους γιατί είναι εσωτερική δουλειά. Είναι όμως μια εσωτερική δουλειά που έχει πολύ μεγάλη σημασία για να μπορέσουμε να σταθούμε στα πόδια μας και να είμαστε αποδοτικοί".

Ο κ. Μπακογιάννης εκτιμά ότι "η Στερεά Ελλάδα έχει πέσει θύμα μίας στατιστικής στρέβλωσης. Λόγω της παρουσίας των Οινοφύτων στον χώρο της Περιφέρειας φαινόμαστε πιο πλούσιοι απ’ ότι πραγματικά είμαστε. Το αποτέλεσμα λοιπόν είναι ότι από την ΕΕ οι πόροι που κατανέμονται στη Στερεά Ελλάδα είναι περιορισμένοι. Αυτό όμως δεν έχει σχέση με την οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα που όλοι βιώνουμε. Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι η Εύβοια, που είναι ο μεγαλύτερος νομός, έχει μία ανεργία που ξεπερνά το 33% δηλ. υπερβαίνει τον εθνικό μέσο όρο. Άρα το ζητούμενο σήμερα ποιο είναι; Το πως θα μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε περισσότερα κονδύλια για να δημιουργήσουμε αύριο το πρωί δουλειές. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Σημαίνει τη δίκαια οριζόντια συμμετοχή της Στερεάς σ’ όλα τα κοινοτικά προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ, του λεγόμενου ΣΕΣ, σημαίνει να αξιοποιήσουμε όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία που υπάρχουν στις Βρυξέλλες σήμερα, και βεβαίως σημαίνει την καλύτερη δυνατή διαχείριση στις συμπράξεις δημοσίου κι ιδιωτικού τομέα ώστε να μπορέσει ν’ αναπνεύσει η επιχειρηματικότητα, να πάρει μία ανάσα ο ιδιωτικός τομέας".

Η συνέντευξη του νεοεκλεγέντος περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, του Κώστα Μπακογιάννη, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ έχει ως εξής:


-Κύριε Μπακογιάννη, κατ` αρχήν συγχαρητήρια για την εκλογή σας στην περιφέρεια της Στερεάς Ελλάδας. Τι μήνυμα θέλετε να στείλετε στους Στερεοελλαδίτες;

-Είναι μια πολύ μεγάλη ημέρα για τη Στερεά Ελλάδα μια πολύ μεγάλη ημέρα για όλους εμάς. Πάνω από όλα οι δεκάδες χιλιάδες Στερεοελλαδίτες έστειλαν ένα μήνυμα αλλαγής. Ότι ήρθε η ώρα να αλλάξουμε πρακτικές, τρόπο σκέψης και νοοτροπία. Αυτό το μήνυμα της αλλαγής, το μήνυμα ότι ναι μπορούμε περισσότερα, αξίζουμε περισσότερα ήταν αυτό που κυριάρχησε στη Στερεά Ελλάδα.

-Είστε ο πιο νεαρός περιφερειάρχης που έχει εκλεγεί μέχρι σήμερα και θα σας έλεγα ότι με χαρά σας άκουσα στις επινίκιες δηλώσεις σας όχι μόνο να μην χρησιμοποιείτε "ξύλινη γλώσσα", αλλά να λέτε πως όταν ξεκινήσατε την εκστρατεία σας "κάποιοι έλεγαν ‘που πας ρε Καραμήτρο’;». Κύριε Μπακογιάννη, πως φτάσατε ως εδώ και που σκοπεύετε να πορευτείτε;

-Εμείς ξεκινήσαμε μάλλον ανορθόδοξα. Εγώ προέρχομαι από το μικρότερο νομό της Στερεάς Ελλάδας, με τον μικρότερο πληθυσμό. Ταυτόχρονα επειδή πιστέψαμε πρώτα απ` όλα εμείς οι ίδιοι στο μήνυμα της αλλαγής το οποίο κομίσαμε, προχωρήσαμε με έναν υπερκομματικό συνδυασμό, αν και όλοι μας κάνουμε τις πολιτικές μας επιλογές και έχουμε τις πολιτικές μας απόψεις, αλλά άνθρωποι που ψηφίζουν διαφορετικά πράγματα στις εθνικές εκλογές επιλέξαμε να ενώσουμε δυνάμεις εδώ στην αυτοδιοίκηση. Παρουσιάσαμε ταυτόχρονα ένα ολοκληρωμένο κοστολογημένο πρόγραμμα και επιμείναμε πάρα πολύ σε έναν πολιτικό πολιτισμό. Θέλαμε με κάθε δύναμη να ξεφύγουμε από τον ανούσιο κύκλο των αντιπαραθέσεων και των τεχνητών πολώσεων και να μιλάμε όσο γίνεται πιο ουσιαστικά. Ο κόσμος αναγνωρίζει -ακόμη και σήμερα που είναι διάχυτη η οργή- την αλήθεια, επιβραβεύει τη συνέπεια.

-Σας άκουσα να λέτε, παρουσιάζοντας προεκλογικά το πρόγραμμά σας, ότι άμεση προτεραιότητά σας είναι το νοικοκύρεμα και η διοικητική αναδιοργάνωση της Περιφέρειας. Δεσμευθήκατε μάλιστα για διαρκή διαβούλευση με τους φορείς και τις τοπικές κοινωνίες ως την τελική του υλοποίησή του. Τις πρώτες 100 ημέρες ποιες θα είναι οι προτεραιότητές σας;

-Οι προτεραιότητές μας τις πρώτες 100 ημέρες είναι να αναδιοργανώσουμε την περιφέρεια. Γιατί αν δεν αναδιοργανώσουμε την ίδια την περιφέρεια, αν δεν θέσουμε τις βάσεις για μια υγιή διαχείριση δεν θα μπορέσουμε να κάνουμε όλα όσα επιθυμούμε και ονειρευόμαστε. Τι εννοώ πρακτικά: Πρώτα απ` όλα χρειαζόμαστε έναν νέο οργανισμό εσωτερικής υπηρεσίας ο οποίος θα πατάξει την γραφειοκρατία και θα βοηθήσει τη σχέση των υπηρεσιών με τον πολίτη. Δεύτερον, θα πρέπει να κάνουμε έναν προϋπολογισμό εκ του μηδενός, τρίτον πρέπει να δούμε τη συγχώνευση των αναπτυξιακών εταιριών της περιφέρειας και τέταρτον θα πρέπει να δούμε άμεσα το ζήτημα του περιφερειακού ταμείου και της επανίδρυσής του.

Όλα αυτά ίσως να ακούγονται ξένα σε πολλούς ανθρώπους γιατί είναι εσωτερική δουλειά. Είναι όμως μια εσωτερική δουλειά που έχει πολύ μεγάλη σημασία για να μπορέσουμε να σταθούμε στα πόδια μας και να είμαστε αποδοτικοί. Όπως ξέρετε, εγώ προέρχομαι από τον πρώτο βαθμό αυτοδιοίκησης. Είμαι δήμαρχος και έχω ζήσει όλη αυτή την ιστορία του Καλλικράτη. Ξέρω πολύ καλά τι σημαίνει να ξεκινάς πρώτα απ` όλα από το νοικοκύρεμα και τι σημασία έχει το νοικοκύρεμα και ο εξορθολογισμός για να μπορέσουμε να πετύχουμε τα δέοντα.

-Κάνατε λόγο για αδικία στην κατανομή των πόρων του νέου ΕΣΠΑ για την περίοδο 2014-20. Τι ακριβώς εννοείτε και τι σκοπεύετε να κάνετε;

-Όπως ξέρετε, η Στερεά Ελλάδα έχει πέσει θύμα μίας στατιστικής στρέβλωσης. Λόγω της παρουσίας των Οινοφύτων στον χώρο της Περιφέρειας φαινόμαστε πιο πλούσιοι απ’ ότι πραγματικά είμαστε. Το αποτέλεσμα λοιπόν είναι ότι από την ΕΕ οι πόροι που κατανέμονται στη Στερεά Ελλάδα είναι περιορισμένοι. Αυτό όμως δεν έχει σχέση με την οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα που όλοι βιώνουμε.
 
Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι η Εύβοια, που είναι ο μεγαλύτερος νομός της περιφέρειας έχει μία ανεργία που ξεπερνά το 33%, δηλαδή, υπερβαίνει τον εθνικό μέσο όρο. Άρα το ζητούμενο σήμερα ποιο είναι; Το πως θα μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε περισσότερα κονδύλια για να δημιουργήσουμε αύριο το πρωί δουλειές. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Σημαίνει τη δίκαια οριζόντια συμμετοχή της Στερεάς σ’ όλα τα κοινοτικά προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ, του λεγόμενου ΣΕΣ, σημαίνει να αξιοποιήσουμε όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία που υπάρχουν στις Βρυξέλλες σήμερα, και βεβαίως σημαίνει την καλύτερη δυνατή διαχείριση στις συμπράξεις δημοσίου κι ιδιωτικού τομέα ώστε να μπορέσει ν’ αναπνεύσει η επιχειρηματικότητα, να πάρει μία ανάσα ο ιδιωτικός τομέας.

-Κε Μπακογιάννη μία τελευταία ερώτηση. Άκουσα με συγκίνηση ν’ αφιερώνεται τη νίκη σας στους γονείς σας. Στον αδικοχαμένο Παύλο Μπακογιάννη και στη μητέρα σας. Τι ακριβώς θα θέλατε να πείτε στον πατέρα σας εάν ζούσε;

-Πιστεύω ότι μία φορά τουλάχιστον την 5ετία επιτρέπεται κάτι τέτοιο. Θα ήθελα, όπως είπα και χθες το βράδυ, θα προτιμούσα χίλιες φορές να ήταν εδώ εκείνος κι όχι εγώ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v