Ο β΄ γύρος των προεδρικών εκλογών στην Κολομβία

Σκληρή μάχη με φόντο τους αντάρτες της οργάνωση FARC.

  • Real.gr
Ο β΄ γύρος των προεδρικών εκλογών στην Κολομβία
Μια δύσκολη εκστρατεία άρχισε χθες στην Κολομβία για τον Χουάν Μανουέλ Σάντος, ο οποίος ηττήθηκε στον πρώτο γύρο από τον αντίπαλό του στις προεδρικές εκλογές Όσκαρ Σουλουάγα, σφοδρό πολέμιο της ειρηνευτικής διαδικασίας με την οργάνωση Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC), η οποία παραμένει σε εξέλιξη.

Ο Σάντος, ο οποίος κατά τις δημοσκοπήσεις ήταν το αδιαφιλονίκητο φαβορί στις εκλογές, δεν συγκέντρωσε παρά μόλις το 25,6% των ψήφων, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που δόθηκαν στη δημοσιότητα το βράδυ της Κυριακής, έναντι 29,3% του Σουλουάγα.

Πλέον ο αρχηγός του κράτους έχει λιγότερες από τρεις εβδομάδες, ως τον δεύτερο γύρο της διαδικασίας, την 15η Ιουνίου, για να υπερασπιστεί τις διαπραγματεύσεις τις οποίες η κυβέρνησή του διεξάγει με τις FARC.

Στην εξουσία από το 2010, ο 62χρονος κεντροδεξιός ηγέτης δήλωσε ότι οι εκλογείς έχουν πλέον «δύο επιλογές»: «το τέλος του πολέμου ή έναν πόλεμο δίχως τέλος» με τη μεγαλύτερη οργάνωση των ανταρτών στην Κολομβία, η οποία μετράει ακόμη περίπου 8.000 μαχητές έπειτα από μισό αιώνα δράσης.

Οι διαπραγματεύσεις, οι οποίες διεξάγονται - χωρίς να έχει κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός - εδώ και 18 μήνες στην Κούβα, έχουν καταλήξει σε μια συμφωνία για την αγροτική μεταρρύθμιση, ένα θέμα στο οποίο ανάγονται οι ρίζες του αντάρτικου και της γέννησης των FARC, για τη συμμετοχή πρώην ανταρτών στην πολιτική ζωή αλλά και την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου ναρκωτικών.

«Τα αποτελέσματα δεν είναι εντελώς αρνητικά για τον Σάντος, αλλά δείχνουν μια χώρα διχασμένη, με τον Σουλουάγα να κεφαλαιοποιεί την δυσπιστία εκατομμυρίων πολιτών έναντι των FARC», δήλωσε ο Μιγκέλ Γκαρσία, συνδιευθυντής του Παρατηρητηρίου για την Δημοκρατία στο Πανεπιστήμιο των Άνδεων στην Μπογκοτά.

Πρώην υπουργός Οικονομίας, ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης μπορεί να υπολογίζει στην υποστήριξη του συντηρητικού πρώην προέδρου Άλβαρο Ουρίμπε, ο οποίος έχει ακόμη και σήμερα υψηλή δημοφιλία λόγω των πληγμάτων που κατάφερε σε βάρος των ανταρτών επί των ημερών του στην εξουσία, από το 2002 ως το 2010, παρά τα σκάνδαλα που σημάδεψαν τη θητεία του, περιλαμβανομένων αθρόων παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο Ουρίμπε, ο οποίος εξελέγη πρόσφατα γερουσιαστής, προκάτοχος του Σάντος, δεν έχει σταματήσει να κατηγορεί τον πρώην υπουργό Άμυνας της κυβέρνησής του και σημερινό πρόεδρο, του οποίου άλλοτε θεωρείτο ο μέντορας, ότι «προδίδει την πατρίδα» και προσφέρει στις FARC «ατιμωρησία».

Στο πλαίσιο της εκστρατείας του ο Σουλουάγα είπε χθες σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Μπογκοτά ότι εάν εκλεγεί στο ύπατο αξίωμα της λατινοαμερικάνικης χώρας θα διακόψει αμέσως τις εξελισσόμενες διαπραγματεύσεις και ότι θα απαιτήσει από τους αντάρτες να «θέσουν τέλος σε κάθε εγκληματική δραστηριότητα».

«Αν οι FARC θέλουν να υπάρξει ειρήνη μέσω διαπραγματεύσεων πρέπει να τηρήσουν όρους», υπογράμμισε ο συντηρητικός υποψήφιος. Υποσχέθηκε ότι θα υπάρξει μια εκεχειρία, ωστόσο επέμεινε ότι οι ηγέτες τους πρέπει να φυλακιστούν, έστω κι αν ορισμένοι θα μπορούσαν να εκτίσουν μειωμένες ποινές κάθειρξης, «έξι ετών», όπως ανέφερε.

Η εκστρατεία ενόψει του πρώτου γύρου σημαδεύτηκε από σκάνδαλα: ένας σύμβουλος του προέδρου Σάντος κατηγορήθηκε ότι δωροδοκήθηκε από την κολομβιάνικη μαφία, ενώ ένα μέλος της ομάδας των στενών συνεργατών του Σουλουάγα συνελήφθη διότι κατηγορείται πως υπέκλεπτε τις τηλεφωνικές και ηλεκτρονικές επικοινωνίες του προέδρου Σάντος.

Ο δεύτερος γύρος «θα είναι πολύ σκληρός, ο πολιτικός λόγος θα ριζοσπαστικοποιηθεί. Μοιάζει να είναι σαφές ότι υπάρχει ένα μέρος του εκλογικού σώματος το οποίο παραμένει πολύ πιστό στον Ουρίμπε», εκτίμησε ένας πολιτολόγος και εκλογολόγος, ο Φερνάνδο Χιράλδο.

Ο Σάντος, παρότι πιστωνόταν ένα ποσοστό δημοτικότητας 38%, μοιάζει να πληρώνει επίσης το τίμημα για την όλο και πιο ευρεία κοινωνική δυσαρέσκεια στη χώρα των 47 εκατ. κατοίκων όπου η φτώχεια πλήττει πάνω από το ένα τρίτο του πληθυσμού παρά το ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης που ξεπερνά το 4% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση.

«Ο τρόπος που επελέγη για να προασπιστούν τα κεκτημένα της κυβέρνησης του Σάντος σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο υπήρξε ανεπαρκής», σημείωσε η Πατρίσια Μουνιός, καθηγήτρια πολιτικών επιστημών στο πανεπιστήμιο Χαβεριάνα στη Μπογκοτά.


ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v