Ζαρίφ: Να εφαρμόσουν τη συμφωνία των Βρυξελλών

Ο επικεφαλής της UNMIK, Φ. Ζαρίφ, εξέφρασε την ελπίδα ότι ο διάλογος Βελιγραδίου-Πρίστινας θα συνεχιστεί χωρίς καμία αναβολή.

  • Real.gr
Ζαρίφ: Να εφαρμόσουν τη συμφωνία των Βρυξελλών
Ο επικεφαλής της αποστολής του ΟΗΕ στο Κόσοβο (UNMIK), Φαρίντ Ζαρίφ κάλεσε όλους τους πολίτες του Κοσόβου, κυρίως τους Σέρβους, να συμμετάσχουν στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της 8ης Ιουνίου και εξέφρασε την ελπίδα ότι, με τη λήξη της εκλογικής διαδικασίας, ο διάλογος Βελιγραδίου-Πρίστινας θα συνεχιστεί χωρίς καμία αναβολή.

Ο κ. Ζαρίφ, στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη, διαπίστωσε "πλήρη συνέχιση της προσήλωσης των δύο πλευρών στον πολιτικό διάλογο".

Ο επικεφαλής της UNMIK συνεχάρη τη Σερβία "για την επιτυχή διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών στις 16 Μαρτίου και την εδραίωση νέας κυβέρνησης υπό τον πρωθυπουργό Αλεξάνταρ Βούτσιτς" και κάλεσε όλους τους κατοίκους του Κοσόβου, κυρίως του Σέρβους, να συμμετάσχουν στις εκλογές και να εκπληρώσουν το δημοκρατικό τους δικαίωμα.

Ο κ. Ζαρίφ εκτίμησε ότι, παρά την αργή εφαρμογή της συμφωνίας, οι δύο πλευρές περιόρισαν τις διαφορές τους, συμπεριλαμβανομένου του προβλήματος της δικαιοσύνης στο βόρειο Κόσοβο και ότι ένας από τους δείκτες προόδου είναι η αύξηση των δυνατοτήτων στον βορρά, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Επιπλέον σημείωσε ότι, με τη λήξη της εκλογικής διαδικασίας στο Κόσοβο, ο διάλογος θα συνεχιστεί χωρίς καμία αναβολή και ότι θα συζητηθούν τα βασικά προβλήματα στην εδραίωση των σερβικών κοινοτήτων.

Οι θεσμοί της Πρίστινας, σύμφωνα με τον κ. Ζαρίφ, πήραν σημαντικές αποφάσεις, επικύρωσαν την ανταλλαγή συμβάσεων μεταξύ των αρχών του Κοσόβου και της ΕΕ για την παράταση της θητείας της αποστολής της ΕΕ στο Κόσοβο (Eulex) και τη λειτουργία ειδικού δικαστηρίου για τα εγκλήματα που αναφέρονται στην έκθεση του 2010 του Συμβουλίου της Ευρώπης για απάνθρωπη συμπεριφορά και εμπόριο ανθρώπινων οργάνων, η ίδρυση του οποίου θα βοηθήσει "στην ενδυνάμωση του κράτους του νόμου στο Κόσοβο θα ενισχύσει την ευθύνη".

Εκτίμησε ακόμη ότι στη διάρκεια των τελευταίων μηνών σημειώθηκε μεγάλη πρόοδος για να ξεπεραστούν προκλήσεις που συνδέονται με το καθεστώς των τεσσάρων δήμων με σερβική πλειοψηφία στο βόρειο Κόσοβο, κάτι που αποτελεί ένα βήμα στην εφαρμογή της συμφωνίας των Βρυξελλών.

Ο κ. Ζαρίφ ανέφερε σειρά βίαιων επεισοδίων στο βόρειο Κόσοβο και καταδίκασε τη συμμετοχή Αλβανών του Κοσόβου στον πόλεμο στη Συρία.
 
Διαπίστωσε δε βελτίωση όσον αφορά την επίλυση του ζητήματος αγνοουμένων και των θυμάτων σεξουαλικής κακοποίησης στον πόλεμο.

"Είναι σημαντικό το Βελιγράδι και η Πρίστινα να παραμείνουν στον δρόμο της εφαρμογής της συμφωνίας του Απριλίου του 2013" ανέφερε ο κ. Ζαρίφ και διεμήνυσε ότι η UNMIK θα εξακολουθήσει να συνεργάζεται με εταίρους στο πλαίσιο της ουδέτερης ως προς το καθεστώς λειτουργίας του ΟΗΕ.

Ο κ. Ζαρίφ, στην ομιλία του, εξέφρασε αλληλεγγύη προς τους πολίτες της Σερβίας και της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης που επλήγησαν από τις καταστροφικές πλημμύρες.

"Θέλω να εκφράσω την αλληλεγγύη στους ανθρώπους της Σερβίας και της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης που επλήγησαν από φυσική καταστροφή χωρίς προηγούμενο και απευθύνω τα ειλικρινή συλλυπητήριά μου" τόνισε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v