Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«στον ενικό»: Η ώρα της διαπραγμάτευσης για το χρέος

Το μνημόνιο, το χρέος, οι δηλώσεις Σόιμπλε, το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων και η διαπραγμάτευση της ελληνικής κυβέρνησης βρέθηκαν στο επίκεντρο της εκπομπής «στον ενικό» με τον Ν.Χατζηνικολάου. (VIDEO)

  • Real.gr
«στον ενικό»: Η ώρα της διαπραγμάτευσης για το χρέος
Το μνημόνιο, το χρέος, οι δηλώσεις Σόιμπλε, το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων και η διαπραγμάτευση της ελληνικής κυβέρνησης βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, στο επίκεντρο της εκπομπής «στον ενικό» με τον Νίκο Χατζηνικολάου.

Ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης διέψευσε κατηγορηματικά ότι θα υπάρξει νέο μνημόνιο. «Νέο μνημόνιο και νέα μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα δεν πρόκειται να υπάρξουν. Εγώ που είμαι μνημονιακότερος των μνημονιακών σας λέω ότι δεν ψηφίζω νέο μνημόνιο» είπε ο υπουργός Υγείας και ανέφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση ζητά να χρησιμοποιήσει τα χρήματα που περίσσεψαν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας εάν παραστεί ανάγκη. «Τι λέει η ελληνική κυβέρνηση. Λέει ότι στο ΤΧΣ έχουν περισσέψει 11 δισ. ευρώ. Ό,τι κενό προκύψει εμείς ζητάμε, εάν χρειαστεί, να καλυφθεί όχι με επιπλέον δανεισμό αλλά να χρησιμοποιήσουμε τα χρήματα που έμειναν στο ΤΧΣ. Αυτό δεν απαιτεί νέο δανεισμό είναι χρήματα που ήδη έχουμε» τόνισε ο Άδωνις Γεωργιάδης.


real.gr ΑΔ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ από realmedialive

Παράλληλα εξήγησε ότι το σύνολο του ελληνικού χρέους βρίσκεται στα χέρια των ευρωπαϊκών χωρών και δεν υπάρχει χρέος σε χέρια ιδιωτών που μπορεί να απομειωθεί. «Το ευρώ είναι ένας χώρος χωρών που οικειοθελώς συμφωνούμε ότι τηρούμε τους ίδιους κανόνες. Αν μία χώρα σκάσει και πει ότι: εγώ αποφάσισα να μην τηρώ τους ίδιους κανόνες, πιστεύετε ότι μπορεί να μείνει μέσα στο ευρώ;» αναρωτήθηκε ο Άδωνις Γεωργιάδης και κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να πει ξεκάθαρα εάν υποστηρίζει την έξοδο της χώρας από το ευρώ.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Μητρόπουλος τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να διαπραγματευθεί με τα νομικά κείμενα που έχει υπογράψει και της αφαιρούν το δικαίωμα να θέσει τους όρους της. «Η δική μας κεντρική θέση είναι ότι μόνο με διαπραγμάτευση δεν θα ελαφρύνει καθόλου το ελληνικό ζήτημα εάν δεν περιέχει και διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους. Αλλά η κυβέρνηση αυτό το δικαίωμα φοβάμαι ότι το έχει στερήσει αποκλείοντας στην ελληνική πλευρά να διαπραγματευθεί» είπε ο Αλέξης Μητρόπουλος.



real.gr ΑΛ. ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ από realmedialive

Επιπλέον κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν είναι σε θέση να διαπραγματευθεί και γι’ αυτό επιχειρεί να εγκλωβίσει τον ΣΥΡΙΖΑ σε αυτή την πολιτική. «Όταν έχει μία ουρά αυτή η διαπραγμάτευση 400 νόμων που ορίζουν την απόλυτη εξαθλίωση η κυβέρνηση δεν έχει πραγματική βούληση να διαπραγματευθεί αλλά θέλει να εγκλωβίσει τον ΣΥΡΙΖΑ σε αυτή την πολιτική» τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο εκπρόσωπος της Ελιάς, Ανδρέας Λοβέρδος είπε ότι «κούρεμα κάνει ο μπαρμπέρης. Στη ρύθμιση του δημόσιου χρέους συμπεριλαμβάνω εκεί μία σειρά από πολύ θετικά για τη χώρα μας μέτρα». «Αν υπάρξει επιμήκυνση, αν υπάρξει πολύ μεγάλη μείωση των επιτοκίων, αν υπάρξει και «πάγωμα» για κάποια χρόνια θεωρώ ότι η διευθέτηση του δημοσίου χρέους είναι επωφελής για τους πολίτες» υπογράμμισε ο Ανδρέας Λοβέρδος.


real.gr ΑΝ. ΛΟΒΕΡΔΟΣ από realmedialive

Ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Τέρενς Κουίκ σημείωσε ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προχώρησε σε έναν εκβιασμό της Ελλάδας με την προειδοποίηση ότι μπορεί να υπάρξει έξοδος από το ευρώ, ενώ τάχθηκε υπέρ της μονομερούς καταγγελίας. «Δύσκολα διαπραγματεύεσαι με τόσο σκληρούς παίκτες. Πας σε μονομερή καταγγελία. Είναι πολύ σκληροί παίκτες για να πιστέψει κάποιος ότι μπορεί να πάει να διαπραγματευθε» τόνισε ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων.


real.gr Τ.ΚΟΥΙΚ από realmedialive

Το μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Νίκος Σοφιανός θύμισε τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα ότι «δεν γίνεται μέσα σε ένα βράδυ να καταργήσουμε 400 νόμους». «Το τρίτο κούρεμα θα συνοδευτεί από ένα άλλο Μνημόνιο 3 που θα έρθει να προστεθεί στο Μνημόνιο διαρκείας που βρίσκεται σε εφαρμογή σε όλη την Ευρώπη» τόνισε ο Νίκος Σοφιανός και συνέχισε: «εμείς λέμε ότι χρειαζόμαστε μία κυβέρνηση που θα διαγράψει μονομερώς το χρέος. Η διαχείριση με την επιμήκυνση ή με το κούρεμα έχει έναν κοινό παρονομαστή: ότι τον λογαριασμό θα τον πληρώσει ο ελληνικός λαός».


real.gr Ν. ΣΟΦΙΑΝΟΣ από realmedialive

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΔΗΜΑΡ, Χρήστος Μαχαίρας ανέφερε ότι θα έρθουν νέα μέτρα και υποστήριξε ότι «σε σχέση με το χρέος, στο οποίο πολλά στηρίζει η κυβέρνηση προκειμένου να το χρησιμοποιήσει ως πολιτικό εφαλτήριο, ενδεχομένως το φθινόπωρο, όλοι συγκλίνουν σε μία διαπίστωση. Όση επιμήκυνση και αν γίνει, όσο και αν πέσουν τα επιτόκια το χρέος δεν είναι βιώσιμο εάν δεν υπάρξει απομείωση του χρέους. Χρειάζεται διαπραγμάτευση σε βάθος. Δεν χρειάζονται τσαμπουκάδες. Τα Μνημόνια δεν σκίζονται. Από εκεί και πέρα ιδού η Ρόδος ιδού και η διαπραγμάτευση».


real.gr ΧΡ. ΜΑΧΑΙΡΑΣ από realmedialive

Η επίκουρη καθηγήτρια Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, Κωνσταντίνα Κοτταρίδη σημείωσε ότι θα πρέπει η χώρα να δει πως θα εξοικονομήσει χρήματα για αναπτυξιακές δράσεις. «Το χρέος μίας χώρας έχει τον αριθμητή το χρέος σε απόλυτο νούμερο έχει και τον παρονομαστή που είναι το ΑΕΠ. Το θέμα είναι πως θα μπορέσουμε αυτό τον παρονομαστή να τον αυξήσουμε» είπε η Κωνσταντίνα Κοτταρίδη.


real.gr Κ. ΚΟΤΤΑΡΙΔΗ από realmedialive

Π.Καμμένος: Δεν θα ψηφίσουμε κανέναν για πρόεδρο της Δημοκρατίας

Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων εξήγησε ότι δεν πρόκειται το κόμμα του να στηρίξει κανένα πρόσωπο για την προεδρία της Δημοκρατίας προκειμένου να μην δοθεί παράταση χρόνου στη σημερινή κυβέρνηση. «Οι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δεν θα κάνουμε αυτό που έκανε ο Σαμαράς και η Πολιτική Άνοιξη δίνοντας ζωή στην κυβέρνηση με τον εκλογή Στεφανόπουλου. Όποιο πρόσωπο και αν προταθεί δεν πρόκειται να δώσουμε νέα πνοή σε αυτή την κυβέρνηση» είπε ο Πάνος Καμμένος.


real.gr Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ από realmedialive

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις απώλειες που είχαν οι ΑΝΕΛ στις ευρωεκλογές και παραδέχθηκε ότι ήταν λάθος να στηρίξει την επιλογή του δημοψηφίσματος. «Εμείς κάναμε λάθος στο ότι πράγματι στην πόλωση που έγινε μιλήσαμε για δημοψήφισμα. Οξύναμε αυτό τον διπολισμό, που προωθούσαν ο κ. Σαμαράς και ο κ. Τσίπρας, εις βάρος μας. Και το δεύτερο δεν είχαμε τη δυνατότητα από τα μέσα που κατείχαμε να περάσουμε το πρόγραμμα μας» σημείωσε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ.

Ο Πάνος Καμμένος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να συνεργαστεί με ανεξάρτητους βουλευτές της κεντροδεξιάς χωρίς να θέτει κριτήριο για την συμπόρευση τους το εάν έχουν υπερψηφίσει μνημονικούς νόμους. «Είναι μία κουβέντα που θα κάνουμε οι ΑΝΕΛ και η πρόταση η δική μου θα είναι να γίνει μία πανστρατιά με ανθρώπους που ξεκάθαρα δεν έχουν θέση υπέρ του Μνημονίου» υπογράμμισε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ.




ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο