Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η αιώνια σχέση των Ελλήνων με τα χώματά τους

Η Ένωση Ελληνοαμερικανίδων Γυναικών παρουσίασε στη Νέα Υόρκη το λογοτεχνικό έργο της Ιωάννας Καρατζαφέρη.

  • Real.gr
Η αιώνια σχέση των Ελλήνων με τα χώματά τους
Με τις σκέψεις και τα βιβλία της άνοιξε την Ελλάδα στους νέους κόσμους, συναθροίζοντας ιστορικές μνήμες και προσωπικά βιώματα, μέσα από την αιώνια σχέση των Ελλήνων με τα χώματά τους.

Μια σχέση που μένει αναλλοίωτη στον χρόνο, όπως την ανέδειξε και με το αυτοβιογραφικό βιβλίο της «Ο τόπος μου είναι παντού».

Τη συγγραφέα Ιωάννα Καρατζαφέρη, η οποία για χρόνια πολλά μοιράζεται τη ζωή της ανάμεσα σε Αθήνα και Νέα Υόρκη, παρουσίασε η Ένωση Ελληνοαμερικανίδων Γυναικών, που φέρει το όνομα «AGAPW».

Η λογοτεχνική-καλλιτεχνική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας της Ελλάδας, στο Μανχάταν.

Η κα Καρατζαφέρη, ταυτισμένη σε μεγάλο βαθμό με το δημιουργικό κομμάτι του Ελληνισμού της Αμερικής, διάβασε αντιπροσωπευτικά αποσπάσματα από έργα της σ' ένα ταξίδι στον χρόνο, με εικόνες, εμπειρίες και πρόσωπα που «χρωματίζουν» τα βιβλία της.

Εκτός από διηγήματα, μυθιστορήματα, ποίηση, βιβλία για παιδιά και νέους, μετέφρασε δεκάδες έργα ξένων λογοτεχνών, ανάμεσά τους, όπως είπε, και της φημισμένης πρόσφατα αποθανούσας συγγραφέως, Μάγια Αγγέλου.

Μάλιστα, αναφερόμενη στον τίτλο του ντοκιμαντέρ για τη ζωή της, που ετοίμασε ο Γιάννης Κατωμέρης, με τίτλο «Μια Ελεύθερη Γυναίκα», η κα Καρατζαφέρη επισήμανε χαρακτηριστικά:

«Δεν είμαι ελεύθερη. Έχω μερικά αισθήματα εναντίον κάποιων. Πώς να ξεχάσω τους Γερμανούς; Έχω λοιπόν αδυναμίες που μαυρίζουν την ελευθερία μου. Δύσκολα μπορείς να αποκτήσεις πλήρη ελευθερία». «Ωστόσο, η αισθητική την ελευθερώνει» πρόσθεσε.

Την κα Καρατζαφέρη παρουσίασε και μίλησε για το «αξιόλογο», όπως ανέφερε, έργο της, η πρόεδρος της Ένωσης Ελληνοαμερικανίδων Γυναικών, δρ Όλγα Αλεξάκου και ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου, Νίκος Παπακωνσταντίνου.

Ο Νιγηριανός φιλέλληνας εκδότης, Σαμ Τσέκουα, μιλώντας στα ελληνικά, ανέφερε ότι «η Ιωάννα Καρατζαφέρη είναι μια από τις πιο μεγάλες συγγραφείς που έχει γνωρίσει στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως η Ρεγγίνα Παγουλάτου, η Ελένη Παϊδούση και η αξέχαστη Μάγια Αγγέλου».

Πρόσθεσε ότι όταν διατηρούσε βιβλιοπωλείο στην οδό Στάινγουεϊ στην Αστόρια είχε παρουσιάσει την καταξιωμένη αυτή Αμερικανίδα συγγραφέα, που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή.

Στη συνέχεια, αποσπάσματα από βιβλία της κ. Καρατζαφέρη διάβασαν η Νατάσα Κατερινοπούλου και ο Ηλίας Νεοφώτιστος, ενώ ο καθηγητής Σπύρος Ευθυμιάδης αναφέρθηκε σε πτυχές του έργου της συγγραφέως.

Τέλος, παρουσιάστηκε καλλιτεχνικό πρόγραμμα εμπνευσμένο από το έργο της τιμώμενης και με συντελεστές την ηθοποιό Βασιλεία Τερζάκη, τη συνθέτρια Νάνα Σιμοπούλου, την ερμηνεύτρια Τέρι Βακιρτζόγλου και τις χορεύτριες Κάριν Χέιλμαν και Νατάσα Κατερινοπούλου.

Την παρουσίαση της εκδήλωσης έκανε η Δήμητρα Νικολού, η οποία συμμετέχει σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης.


ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v