Βήματα απεμπλοκής από την τρόικα

Στροφή στα «μικρά και εσωτερικά» και σταδιακή απεμπλοκή από την τρόικα, ο στόχος Σαμαρά μετά τον ανασχηματισμό. Ο Πρωθυπουργός αναλαμβάνει το ρίσκο παρεμβάσεων κόντρα στις επιθυμίες των δανειστών.

  • Real.gr
Βήματα απεμπλοκής από την τρόικα
Στοχευμένα βήματα για τη σταδιακή απεμπλοκή της κυβέρνησης από την τρόικα θέλει να κάνει μαζί με τη νέα κυβέρνησή του ο Αντώνης Σαμαράς δίνοντας σάρκα και οστά στη φράση του για το «τέλος των μνημονίων».

Λίγες ώρες μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης του ΔΝΤ η οποία βρίθει αιχμών για τη μεταρρυθμιστική ορμή της κυβέρνησης ανοίγοντας και πάλι «παράθυρο» για νέα μέτρα σε περίπτωση που η Ελλάδα δείξει κόπωση στο μέτωπο των διαρθρωτικών, ο Αντώνης Σαμαράς πήγε στο υπουργικό συμβούλιο και ανακοίνωσε μείωση των φορολογικών βαρών από το φθινόπωρο - λίγο πριν τον προϋπολογισμό δηλαδή -έχοντας ήδη ακούσει τον Πόουλ Τόμσεν να επαναλαμβάνει ότι οι φορολογικοί συντελεστές είναι ιδιαίτερα υψηλοί στην Ελλάδα.

Βενιζέλος και Χαρδούβελης αναφέρθηκαν στην τρόικα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης να επισημαίνει ότι η παρουσία της στην Ελλάδα σε κάθε περίπτωση δυσκολεύει τις όποιες προσπάθειες θέλει να κάνει η κυβέρνηση και το νέο υπουργό των Οικονομικών να αφιερώνει την πρώτη του δήλωση στα «νοικοκυριά» και τα βάρη που έχουν αναλάβει λέγοντας ότι «πρέπει να κάνουμε και αυτά και όχι μόνον ότι θέλει η τρόικα...».

Η «μάχη» που δόθηκε πριν από έναν περίπου χρόνο για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση είναι σε κάθε περίπτωση μπούσουλας για την κυβέρνηση στην προσπάθεια που θα κάνει να αναλάβει το ρίσκο επιμέρους πολιτικών που μπορεί να μην συνάδουν με τα «θέλω» και τα «πρέπει» των δανειστών.

Η κυβέρνηση, όπως λένε στο Μέγαρο Μαξίμου, πήρε σε κάθε περίπτωση το μήνυμα των εκλογών και μπορεί το Βερολίνο να έσπευσε να δηλώσει ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει χαλάρωση της προσαρμογής στις χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα - δηλαδή στην Ελλάδα - ακόμη και μετά το ηχηρό μήνυμα των ευρωεκλογών σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, ωστόσο άνθρωποι που γνωρίζουν καλά τον τρόπο σκέψης του Πρωθυπουργού, διαβεβαιώνουν ότι δεν πρόκειται να πάει ως «πρόβατο στη σφαγή» στις εθνικές εκλογές δίνοντας την εξουσία στον ΣΥΡΙΖΑ μόνο και μόνο επειδή εκφράζονται σχεδόν δογματικά, «οδηγίες» για συνέχεια της σφιχτής δημοσιονομικής πολιτικής.

Ο κ. Σαμαράς έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι των πολιτών καθιστώντας σαφές ότι θέλει πλέον να στρέψει το βλέμμα του προς το εσωτερικό καθώς μπορεί ο ίδιος να διαβεβαιώνει ότι πρόθεση και σχεδιασμός του είναι η εξάντληση της 4ετίας, ωστόσο τόσο ο ίδιος όσο και ο εταίρος του, Ευάγγελος Βενιζέλος έχουν ήδη συζητήσει το ενδεχόμενο να υπάρξει πρόωρη προσφυγή στις κάλπες με αφορμή την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

«Όπου υπάρχει δυνατότητα, σε μικρά, σε μεγάλα θα παρεμβαίνουμε με τις δικές μας πολιτικές» έλεγε στο real.gr κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος λίγες ώρες μετά το τέλος του υπουργικού συμβουλίου επαναλαμβάνοντας ωστόσο ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να «χαρίσει» πλέον το κεκτημένο των μη ελλειμματικών προϋπολογισμών.

Στοίχημα πάντως για το Μέγαρο Μαξίμου και για τους ανθρώπους που ενεπλάκησαν στην επιλογή των προσώπων του νέου υπουργικού σχήματος, είναι σε κάθε περίπτωση ο τρόπος με τον οποίο θα λειτουργήσει η κυβέρνηση και η «δοσολογία» που θα υπάρξει σε ότι αφορά στην προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών και των πολιτικών για την ανακούφιση μεγάλων τμημάτων των πολιτών που πλήρωσαν βαρύτατα το μνημόνιο - καθώς ήδη το ΔΝΤ με έναν έμμεσο αλλά σαφέστατο τρόπο διεμήνυσε στην Αθήνα ότι τα μέτρα μπορούν να αποφευχθούν μόνο με την προώθηση μεταρρυθμίσεων - μεταξύ των οποίων και στο ασφαλιστικό.






ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v