Φορο-ανάσες παρά το «καμπανάκι» των δανειστών

Μικρά βήματα ελαφρύνσεων σε όλα τα μέτωπα επιχειρεί το Μαξίμου σε μια προσπάθεια να «απαντήσει» στην εσωτερική πίεση ότι σχεδιάζει νέα μέτρα κερδίζοντας ξανά ένα κομμάτι της μεσαίας τάξης που εγκατέλειψε τη ΝΔ.

  • Real.gr
Φορο-ανάσες παρά το «καμπανάκι» των δανειστών
Μικρά βήματα ελαφρύνσεων σε όλα τα μέτωπα επιχειρεί το Μαξίμου σε μια προσπάθεια να «απαντήσει» στην εσωτερική πίεση ότι σχεδιάζει νέα μέτρα κερδίζοντας ξανά ένα κομμάτι της μεσαίας τάξης που εγκατέλειψε τη ΝΔ.

Όπως έγραψε από χθες το Real.gr Σαμαράς και Βενιζέλος έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν σε μικρά βήματα απεμπλοκής από τα αιτήματα της τρόικας σε μια προσπάθεια να σηματοδοτήσουν στην πράξη το «τέλος του μνημονίου» ακόμη και εάν χρειαστεί να έρθουν σε κόντρα με τις προβλέψεις και τα «θέλω» των δανειστών.

Οι παρεμβάσεις των δύο κυβερνητικών εταίρων ξεκινούν από το φορολογικό «τσουνάμι» που χτύπησε τα τελευταία χρόνια τη μεσαία τάξη η οποία και γύρισε την πλάτη τόσο στη ΝΔ όσο και στο ΠΑΣΟΚ στις τελευταίες εκλογές.

Το «ξήλωμα» Θεοχάρη παρά το ρίσκο που είχε ως προς τις αντιδράσεις που θα προκαλούσε από τους δανειστές ήταν το πρώτο δείγμα γραφής των αποφάσεων που έχουν ληφθεί για τη διαχείριση των φορολογουμένων, οι οποίοι όλο το προηγούμενο διάστημα έβλεπαν και άκουγαν απειλές για φυλακίσεις και σκληρές ποινές σε όσους δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους απέναντι στην εφορία.

Έχοντας ήδη πετύχει το πρωτογενές πλεόνασμα -κάτι που σύμφωνα με τους επιτελείς του Μαξίμου σημαίνει πως η Ελλάδα έκανε το δικό της χρέος τελειώνοντας με τους ελλειμματικούς προϋπολογισμούς- η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε στοχευμένες παρεμβάσεις με σκοπό την ελάφρυνση μεγάλων τμημάτων του πληθυσμού χωρίς ωστόσο να θέτει σε κίνδυνο την πορεία του προγράμματος, κάτι που σημαίνει ότι οι υπουργοί της θα πρέπει να δείξουν ιδιαίτερο ζήλο στο κομμάτι των διαρθρωτικών αλλαγών.

Ο κ. Σαμαράς έχει ήδη ανακοινώσει των συμψηφισμό των οφειλών ΦΠΑ μεταξύ ιδιωτών και δημοσίου ενώ εκκρεμεί η συζήτηση για τη συνολική μείωση του ΦΠΑ - με οδηγό την απόφαση για την εστίαση παρά το γεγονός ότι η τρόικα έχει θέσει δικό της πλαίσιο που θέλει ενιαίο συντελεστή στο 19%. Ο σχεδιασμός του πρωθυπουργού προβλέπει ενιαίο ΦΠΑ στο 12% έως το 2016 στο πλαίσιο των συνολικότερων αλλαγών στη φορολογία την οποία ανακοίνωσε στο υπουργικό συμβούλιο και οι οποίες θα προβλέπουν μείωση στους ανώτατους φορολογικούς συντελεστές για φυσικά πρόσωπα, ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις.

Ο «οδικός χάρτης» για τη μείωση των φόρων θα ανακοινωθεί το Φθινόπωρο και μεταξύ άλλων θα προβλέπει και τη μείωση της έκτακτης εισφοράς ενώ με τον προϋπολογισμό του 2015 αναμένεται και η κατάργηση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης όπως έχει ήδη δηλώσει ο πρώην «τσάρος» της Οικονομίας και νέος διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.

Οι κινήσεις του οικονομικού επιτελείου, όπως έχει ζητήσει ο κ. Σαμαράς, θα γίνουν προσεκτικά και χωρίς βιασύνη ενώ οι όποιες αποφάσεις θα ανακοινώνονται μόνον όταν έχουν «κλειδώσει» και έχει υπολογιστεί μέχρι και η τελευταία λεπτομέρεια για τις επιπτώσεις που θα έχουν στα δημόσια οικονομικά. Είναι ενδεικτικό ότι χθες ο κ. Στουρνάρας ενώπιον του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μίλησε για «διορθώσεις» όπου χρειάζονται χωρίς να θίξει το «ευαίσθητο σημείο» του Βερολίνου που αφορά συνολικά την πολιτική της κυβέρνησης στο κομμάτι των μεταρρυθμίσεων και των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει.

Οι αποφάσεις των κυρίων Σαμαρά και Βενιζέλου σχετίζονται ευθέως με το εσωτερικό πολιτικό κλίμα και με το ενδεχόμενο η χώρα να οδηγηθεί σε πρόωρες κάλπες λόγω της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας εν μέσω μιας γενικής «επίθεσης» από τον ΣΥΡΙΖΑ ότι η κυβέρνηση έχει δεσμεύσει τη χώρα σε νέο μνημόνιο και άρα σε επιπρόσθετα μέτρα.

Από το Μέγαρο Μαξίμου πάντως, ακόμη και μετά την έκθεση του ΔΝΤ, επιμένουν ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να ληφθεί κανένα νέο μέτρο και αυτό, όπως σημείωναν στο Real.gr, συνομιλητές του πρωθυπουργού «πολύ σύντομα θα αποδειχθεί και στην πράξη...».




ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v