Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οξεία κριτική σε κυβέρνηση και εκλογές το... φθινόπωρο

Σε έναν πρώτο απολογισμό του εκλογικού αποτελέσματος προχώρησαν χθες στον ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διάρκεια της κοινής συνεδρίασης της ΚΟ και της νέας ευρωομάδας του κόμματος.

  • Real.gr
Οξεία κριτική σε κυβέρνηση και εκλογές το... φθινόπωρο
Σε έναν πρώτο απολογισμό του εκλογικού αποτελέσματος προχώρησαν χθες στον ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διάρκεια της κοινής συνεδρίασης της ΚΟ και της νέας ευρωομάδας του κόμματος.

Το πλαίσιο έβαλε στην εισηγητική του ομιλία ο Αλέξης Τσίπρας, κάνοντας λόγο για καθαρή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και σημειώνοντας πως η σημερινή κυβέρνηση πρέπει να φύγει.

Κάλεσε μάλιστα τους βουλευτές και ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να είναι σε εγρήγορση, θέτοντας θέμα εθνικών εκλογών το φθινόπωρο. «Ή το φθινόπωρο θα επιβληθούν νέα σκληρά μέτρα και τη διαπραγμάτευση για το χρέος θα αναλάβουν οι διορισμένοι των Καννών και οι εντεταλμένοι των Γερμανών (...) ή το φθινόπωρο θα υπάρξει νέα κυβέρνηση, με νωπή λαϊκή εντολή, η οποία θα αναλάβει να διαπραγματευτεί με τους δανειστές, με γνώμονα τη σωτηρία της κοινωνίας και του λαού», είπε.

Σε μία οξύτατη επίθεσή του κατά της κυβέρνησης με αφορμή και τον πρόσφατο ανασχηματισμό, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «γραφειοκράτες της τραπεζικής ασυδοσίας, αποθρασυμένους ακροδεξιούς, αποξηραμένους υπουργούς του εκσυγχρονιστικού μπλοκ, επίστρατους φωνακλάδες των τηλεοπτικών παραθύρων» που αποτελούν το νέο κυβερνητικό συνονθύλευμα, ενώ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για περιφρόνηση στη Δημοκρατία με αφορμή τον διορισμό Στουρνάρα στην Διοίκηση της ΤτΕ χωρίς να λάβει υπόψη του την πρώτη πολιτική δύναμη του τόπου.

Χαρακτήρισε μάλιστα τον κ. Στουρνάρα ως «εκλεκτό του Βερολίνου» και προειδοποίησε το Μέγαρο Μαξίμου πως δεν θα καταφέρει να περιορίσει έτσι τις διαπραγματευτικές δυνατότητες μιας αυριανής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Απάντηση έδωσε και σε όσους θέλουν τον ΣΥΡΙΖΑ «κεντρώο στις θέσεις και αριστεριστή στις συμμαχίες», προειδοποιώντας πως «ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι αριστερός στις θέσεις, αριστερός και στις συμμαχίες, ριζοσπαστικός στις θέσεις, ηγεμονικός, πλειοψηφικός και πρωτοπόρος στις συμμαχίες».

Δίνοντας το στίγμα της πολιτικής του το επόμενο διάστημα άλλωστε, υποστήριξε: «Πρώτον, είμαστε κλειστοί όσο δεν παίρνει στο δέλεαρ της εξουσίας, στην υποστολή του ριζοσπαστισμού μας, στο στρογγύλεμα των θέσεών μας για να γίνουμε δήθεν αποδεκτοί από πιο συντηρητικά στρώματα. Δεύτερον, είμαστε ανοιχτοί στην κοινωνία, στο διαφορετικό, στο διαφοροποιημένο, σε ρεύματα και τάσεις που ακόμα μας αντιμετωπίζουν με καχυποψία, σε συμμαχίες και συμμάχους που προωθούν έτσι και ένα βήμα την ανατροπή».

Έδωσε δε, το σύνθημα της εκκίνησης για την συγκρότηση μίας «πλατιάς, δημοκρατικής προοδευτικής συμμαχίας, που θα κερδίσει στις επερχόμενες εκλογές».

Πρωτοφανή επίθεση εξαπέλυσε κατά της κυβέρνησης και με αφορμή το «σαφάρι εξαγοράς συνειδήσεων», όπως χαρακτήρισε την επιχείρηση εξεύρεσης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας 180 βουλευτών για την ανάδειξη νέου Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή. Την ίδια ώρα έστειλε και μήνυμα σε τυχόν... ενδιαφερόμενους, αποτρέποντάς τους. «Είμαστε βέβαιοι ότι δεν πρόκειται να υπάρξει κανένας σοβαρός άνθρωπος που θα προθυμοποιηθεί να υποδυθεί τον σύγχρονο Τσιριμώκο της αυλής των μνημονίων, για να δεχθεί να εκτεθεί ως υποψήφιος Πρόεδρος σε αυτή την εμποροπανήγυρη», είπε...

Για θετικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών μίλησε και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, υποστηρίζοντας όμως ότι δεν φτάνει για να πετύχουν τον μείζονα στόχο μίας κυβέρνησης της Αριστεράς. Σύμφωνα με πληροφορίες, ζήτησε μία νέα, δεύτερη ριζοσπαστικοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ σε όλους τους τομείς, καλώντας παράλληλα σε μέτωπο απέναντι στο ονομαζόμενο Κέντρο και σε πρωτοβουλίες για συμπόρευση όλων των δυνάμεων της Αριστεράς.

Μερίδιο από τη νίκη, τέλος, φέρονται να διεκδίκησαν τα «πασοκογενή» λεγόμενα στελέχη του κόμματος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v