Στην Αθήνα ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν

Ο ΔΕΣΦΑ και ο αγωγός αερίου ΤΑP θα αποτελέσουν τα δυο βασικά θέματα συζήτησης που θα έχει με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, τον πρωθυπουργό και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

  • Real.gr
Στην Αθήνα ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν
Της Αλεξίας Τασούλη

Ο ΔΕΣΦΑ και ο αγωγός αερίου ΤΑP θα αποτελέσουν τα δυο βασικά θέματα συζήτησης που θα έχει ο πρόεδρος τους Αζερμπαϊτζάν Ιλχαν Αλίγιεφ, με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, τον πρωθυπουργό και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ενδεικτικό του πόσο σημασία δίνει το Αζερμπαϊτζάν στο να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ είναι ότι ο Αζέρος πρόεδρος συναντήθηκε χτες το βράδυ με εκπροσώπους του ΔΕΣΦΑ, μόλις έφτασε στην Αθήνα και αφού έκανε μια βόλτα στην Ακρόπολη. Το επίσημο πρόγραμμά του ξεκινά σήμερα.

Η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ συναντά εμπόδια στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία επιμένει στην ανάγκη υπογραφής διακρατικής συμφωνίας Αθήνας -Μπακού αλλά και στην υπογραφή συμφωνίας της ΕΕ με το Αζερμπαϊτζάν.

Το άλλο θέμα που θα απασχολήσει είναι ο αγωγός ΤΑP μέσω του οποίου, όταν κατασκευαστεί, θα τροφοδοτείται με το φυσικό αέριο της Κασπίας θάλασσας που θα διασχίζει το Αζερμπαϊτζάν, η Ευρώπη.

Η κατασκευή του αγωγού συναντά πολλά προβλήματα που έχουν να κάνουν με ενστάσεις των κατοίκων κυρίως στη περιοχή της Καβάλας και των Σερρών από όπου θα περάσει ο αγωγός. Ο κίνδυνος να τιναχτεί το έργο στον αέρα δεν φαίνεται να είναι ορατός, όμως οι Αζέροι και φυσικά οι εταιρείες που εμπλέκονται, ζητούν το έργο να προχωρήσει και να γίνει στην ώρα του.

Χθες το βράδυ το προεδρικό ζεύγος του Αζερμπαϊτζάν δείπνησε με την Ντόρα Μπακογιαννη, τον Ισίδωρο Κούβελο και τον πρόεδρο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρο Καπράλο, καθώς το Μπακού θα φιλοξενήσει το 2015 τους πρώτους Ευρωπαϊκούς αθλητικούς αγώνες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v