Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Το Λάλον Ύδωρ ζητώ να πάρω...»

Οι 29οι Ποιητικοί Αγώνες Δελφών της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών στέφθηκαν από επιτυχία. Σημαντική διάκριση για την δημοσιογράφο-ποιήτρια Κλέλια Χαρίση και το ποίημά της Λάλον Ύδωρ.

  • Real.gr
«Το Λάλον Ύδωρ ζητώ να πάρω...»
Οι ΚΘ΄ Ποιητικοί αγώνες Δελφών διεξήχθησαν κι εφέτος - υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού - από την «Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών» μέσα σε κλίμα ποιητικής μυσταγωγίας.

Οι Δελφικοί Ποιητικοί Αγώνες, που εδώ και εικοσιεννέα χρόνια διοργανώνει με επιτυχία η Π.Ε.Λ έλαβαν χώραν την Κυριακή 8 Ιουνίου 2014 στο Πνευματικό κέντρο του Δήμου Δελφών.

Οι εκδηλώσεις περιελάμβαναν την απαγγελία των προκριθέντων για την τελική φάση ποιημάτων από τους ίδιους τους ποιητές - οι οποίοι προσήλθαν στους Δελφούς απ’ όλη την Ελλάδα και την Κύπρο.



Λογοτεχνική Πρόεδρος του Διαγωνισμού ήταν η Έφορος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών κ. Αγγελική Ψακή - Κωβαίου, συνεπικουρούμενη από την Γενική Γραμματέα κ. Εύα Χαλκιαδάκη - Παπαδημητρίου, την Οργανωτική πρόεδρο των αγώνων και μέλος του Δ.Σ. της Π.Ε.Λ. κ. Χριστίνα Αγρογιάννη, καθώς και τα υπόλοιπα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, με τον συντονισμό σε όλους τους τομείς από τον Πρόεδρο της Π.Ε.Λ. κ. Νίκο Ταβουλάρη.



Σύμφωνα με την ομιλία του Προέδρου της « Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών » κ. Νίκου Ταβουλάρη η «Η ύπαρξη της ελληνικής γλώσσας θα καθορίσει και στο μέλλον την ύπαρξή μας ως χώρας και ως λαού, στο προσκήνιο του παγκόσμιου γίγνεσθαι. Αυτό το γνωρίζουν καλά ο φίλοι μας αλλά δυστυχώς το γνωρίζουν και οι εχθροί μας. Δέχεται η ελληνική γλώσσα επίθεση από ποικίλα ύποπτα κέντρα. Αυτές είναι λοιπόν οι δικές μας Θερμοπύλες…».



Ο Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής και Καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου κ. Τάσος Λέρτας, τόνισε τη σημασία των αγώνων για το Ελληνικό Πνεύμα στον ιερό χώρο των Δελφών συγχαίροντας ταυτόχρονα την ενεργή συμμετοχή των γυναικών με τη φράση ‘’Ποίηση γένους θηλυκού’’ ...

Ακολούθησαν οι απαγγελίες των διαγωνιζομένων με πρωτοστάτη τον περσυνό νικητή κ. Παπακωνσταντίνου Ηλία για το ποίημά «Σταχτωμένα Χρώματα’’

Τα τρία πρώτα βραβεία δώθηκαν στους εξείς:

1ο Βραβείο έλαβε η Γεωργαντάκη - Ψυχογιού Φωτεινή από Αρτέμιδα για το ποίημα « Κασταλίας Πέρασμα»
2ο Βραβείο έλαβε η Πουλημενάκου Τζούλια από Παπάγου,
για το ποίημα « Διαχρονική Θυσία »
2ο Βραβείο έλαβε επίσης ο Βολάκης Κων/νος από Λεμεσό
για το ποίημα «...ΚΥΠΡΟΝ ΟΥ Μ’ ΕΘΕΣΠΙΣΕΝ... »
( Στον Μεγάλο Ποιητή Γιώργο Σεφέρη)
3ο Βραβείο έλαβε ο Ντελής Ευάγγελος του Βαϊου, από Καρδίτσα
για το ποίημα «Τα σκαλιά της Σιωπής »



Ανάμεσα στους διακεκριμένους ήταν η δημοσιογράφος- ποιήτρια Κλέλια Χαρίση για το ποίημα’’ Λάλον Ύδωρ’’, η οποία μετά την πετυχημένη παρουσίαση του βιβλίου της με τίτλο ‘’Στέγη Αναζητήσεων’’ τον περασμένο Δεκέμβριο στη λέσχη ‘’Salon de bricolage’’ δήλωσε συγκινημένη από την διάκριση που έλαβε αφού συμμετείχε για πρώτη φορά σε Πανελλήνιο Διαγωνισμό όπως αυτός της Πανελλήνιας ένωσης Λογοτεχνών ο οποίος και συνεχίζει να αφήνει τα ίχνη του στον “ομφαλό της γής’’ μέσω της ποίησης 29 ολόκληρα χρόνια…!



Το Λάλον Ύδωρ ζητώ να πάρω,
το ελιξήριο της άνωθεν επικοινωνίας.

Σαν να πάτησε βαριά το Άλφα πάνω στο σθένος
την ώρα που μάντευε η τύχη το ακοινώνητο τοπίο μας:
Ασθενής συγγένεια απο το εμένα σε εσένα
το ονόμασε η Πυθία Ζωή.

Σαν να μην αποτάνθηκα ποτέ σε φύσης νόμου χρήσμα,
μα ερωτώ την μάντισα:
Πως το έλογο στο χρόνο ζωντανεύει άνυδρες ερήμους;
Ερήμους επικοινωνίας;

Ούτε καν το Αρσενικό με το Θηλυκό
δεν βρίσκουν λύση.
Απόδειξη πως ο Χάρος και η Χαρά..
Βαβέλ χτίσαν ανάμεσά τους!



ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v