«στον ενικό»: Κόντρες για διαθεσιμότητα-απολύσεις

Η διαθεσιμότητα, η κινητικότητα, οι απολύσεις στο Δημόσιο, οι κόντρες των νέων υπουργών βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, στο επίκεντρο της εκπομπής «στον ενικό» με τον Ν.Χατζηνικολάου. (VIDEO)

  • Real.gr
«στον ενικό»: Κόντρες για διαθεσιμότητα-απολύσεις
Η διαθεσιμότητα, η κινητικότητα, οι απολύσεις στο Δημόσιο και οι κόντρες των νέων υπουργών βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, στο επίκεντρο της εκπομπής «στον ενικό» με τον Νίκο Χατζηνικολάου.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Αργύρης Ντινόπουλος είπε ότι το πρόγραμμα της κινητικότητας που ξεκίνησε ο Γ. Μιχελάκης είναι εθελούσιο και έδωσε αποτελέσματα. «Εδώ έχει γίνει μία πολύ καλή προεργασία από την προηγούμενη ηγεσία. Έκαναν μία κινητικότητα που είναι εθελούσια. Εκκρεμεί ένας αριθμός που είναι 2.000 και πρέπει με τη δική τους θέληση να μετακινηθούν» είπε ο Αργύρης Ντινόπουλος και συνέχισε: «Με τη βοήθεια των δημάρχων θα συνεχιστεί η κινητικότητα αναίμακτα».


real.gr ΑΡΓ. ΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ από realmedialive

Παράλληλα είπε ότι ήδη οι 1.000 εργαζόμενοι που μετακινήθηκαν έχουν μεταφερθεί σε νέες υπηρεσίες με ένα ασφαλέστερο εργασιακό καθεστώς, ενώ αναφέρθηκε και στις καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών. «Πρέπει να πούμε στόχος σε αυτή τη δεύτερη διετία πρέπει να είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης προς την κοινωνία. Και αυτό που έγινε με τις καθαρίστριες δεν είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Αλίμονο αν πάει ένας υπουργός στο υπουργείο του και δει κάποιους ανθρώπους σε διαθεσιμότητα και κάνει πως δεν τους βλέπει. Οι καθαρίστριες έγιναν σύμβολο και με τα σύμβολα δεν τα βάζεις» ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Στρατούλης υπογράμμισε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει καμία αξιολόγηση στο Δημόσιο και οι απολύσεις είναι αντισυνταγματικές. «Ούτε αξιολογήσεις έγιναν ούτε τίποτα. Η τρόικα ήθελε απολύσεις. Ήθελε ανθρώπινο αίμα. Ζήτησε να γίνουν 15.000 απολύσεις και το ΔΝΤ ζητά άλλες 2.500 απολύσεις για το 2015» είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.


real.gr Δ. ΣΤΡΑΤΟΥΛΗΣ από realmedialive

Επιπλέον σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει ήδη πρόταση νόμου με την οποία ζητά να καταργηθεί η διαθεσιμότητα και να επαναπροσληφθούν όσοι απολύθηκαν, καθώς το δημοσιονομικό κόστος είναι πολύ μικρό. «Με βάση την πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ όσοι έχασαν με αντισυνταγματικό τρόπο τη δουλειά τους- 15.000 είναι αυτοί που απολύθηκαν μέσω διαθεσιμότητας- θα επαναπροσληφθούν» τόνισε ο Δημήτρης Στρατούλης.

Το στέλεχος της Ελιάς, Παντελής Καψής τόνισε ότι οι υπάλληλοι των πανεπιστημίων μονιμοποιήθηκαν με τον νόμο Παυλόπουλου και εκτός ΑΣΕΠ και επιβάρυναν το δημόσιο. «Αν λέμε αξιολόγηση στο δημόσιο πρέπει κάποια στιγμή να παίρνουμε και δύσκολες αποφάσεις» είπε ο Παντελής Καψής.


real.gr Π. ΚΑΨΗΣ από realmedialive

Η βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Έλενα Κουντουρά χαρακτήρισε «ανέντιμη» και «ανήθικη» την αξιολόγηση. «Είναι ανέντιμο και ανήθικο αυτό που γίνεται γιατί υποχρεώνουν τον διευθυντή από τους λίγους υπαλλήλους που έχει οπωσδήποτε το 15% να είναι κάτω από τη βάση» τόνισε η βουλευτής των ΑΝΕΛ και κατηγόρησε τα κόμματα της κυβέρνησης ότι διαφωνούν δημόσια αλλά στη Βουλή ψηφίζουν από κοινού τα νομοσχέδια. «Στη βουλή αγκαλιάζονται και ψηφίζουν όλα τα αντιλαϊκά μέτρα μαζί. Είναι εμφανές ότι και η τρόικα και η συγκυβέρνηση, που δεν έρχεται πραγματικά με διαπραγματευτική διάθεση και προτάσεις, πάνε κατευθείαν σε περικοπές μισθών και συντάξεων» τόνισε η Έλενα Κουντουρά.


real.gr ΕΛ. ΚΟΥΝΤΟΥΡΑ από realmedialive

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος είπε ότι «η αξιολόγηση δεν είναι κάτι το ουδέτερο. Γίνεται σε ένα αντεργατικό, αντιλαϊκό περιβάλλον. Από αυτή τη άποψη η αξιολόγηση αποσκοπεί να δημιουργήσει συνθήκες εντατικοποίηση της εργασίας και υποταγμένους υπαλλήλους. Όταν έχουμε μία ολομέτωπη επίθεση με στόχο να καταργηθεί η σταθερή απασχόληση με δικαιώματα στο δημόσιο για να μην υπάρχουν πουθενά εργαζόμενοι με δικαιώματα». Στη συνέχεια αναρωτήθηκε ποιος είναι υπεύθυνος για αυτά τα μέτρα. «Η ίδια η εργοδοσία οι μεγαλοεργοδότες πιέζουν για πολύ φθηνούς εργαζόμενους και ζητούν από την κυβέρνηση και την τρόικα να το εφαρμόσει» τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ.


real.gr Ν. ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ από realmedialive

Το στέλεχος της ΔΗΜΑΡ, Θόδωρος Μαργαρίτης τάχθηκε υπέρ ενός προγράμματος κινητικότητας και όχι οριζόντιων απολύσεων στο Δημόσιο. «Η ουσία από την κυβερνητική εμπειρία εκείνη ήταν νομίζω ότι η τρόικα κινήθηκε με ιδεοληψίες. Φτάσαμε στο σημείο ο Μπομπ Τραα να μετράει κεφάλια» σημείωσε ο Θεόδωρος Μαργαρίτης και εξήγησε ότι μόλις οι οριζόντιες απολύσεις χτύπησαν κόκκινο με το «λουκέτο» στην ΕΡΤ η ΔΗΜΑΡ αποχώρησε από την κυβέρνηση.


real.gr Θ. ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ από realmedialive

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Ποταμιού, Κώστας Αργυρός ανέφερε ότι «κάθε άλλη χώρα το πρώτο που θα έκανε θα ήταν να πει τι ανάγκες έχει το δημόσιο και μετά θα έκαναν τις αλλαγές. Εδώ ακούμε πόσα κεφάλια πρέπει να κόψουμε μέχρι το τέλος του χρόνου. Ακόμη όμως δεν ξέρουμε πόσους δημοσίους υπαλλήλους έχουμε σε αυτή τη χώρα».


real.gr Κ. ΑΡΓΥΡΟΣ από realmedialive

Παρέμβαση Παυλόπουλου

Ο πρώην υπουργός, Προκόπης Παυλόπουλος παρενέβη προκειμένου να εξηγήσει πως μονιμοποιήθηκαν οι υπάλληλοι επί των ημερών του. «Οι καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών, όπως και όλοι οι άλλοι υπάλληλοι, έγιναν αορίστου χρόνου με το διάταγμα και όχι με τον νόμο Παυλόπουλου. Κι αυτό γιατί το διάταγμα περνάει από επεξεργασία από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ). Τότε το ΣτΕ αποφάσισε ότι έπρεπε να γίνουν αορίστου χρόνου όλοι αυτοί που κουβαλούσε ως ομήρους ο κ. Σημίτης» είπε ο Προκόπης Παυλόπουλος και συνέχισε: «Αν δεν έβαζα τη ρήτρα ότι θα πρέπει να καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες τότε θα γίνονταν 75.000 χιλιάδες συμβασιούχοι αορίστου χρόνου και όχι 35.000 που έγιναν».


real.gr ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ από realmedialive

Επιμένουν οι καθαρίστριες του υπ. Οικονομικών

Η καθαρίστρια του υπουργείου Οικονομικών, Ευαγγελία Αλεξάκη είπε ότι ακόμη δεν έχουν καταφέρει να συναντηθούν με τον νέο υπουργό Οικονομικών, ενώ χαρακτήρισε «μύθο» όσα λέγονται για τις υψηλές απολαβές των καθαριστριών, καθώς με προϋπηρεσία 24 και 25 ετών μία καθαρίστρια λαμβάνει 700 ευρώ κάθε μήνα.  


real.gr ΑΛΕΞΑΚΗ ΚΑΡΟΥΖΟΣ από realmedialive

Ο δικηγόρος των απολυμένων καθαριστριών, Γιάννης Καρούζος αναφέρθηκε στην απόφαση του Αρείου Πάγου και εξήγησε ότι η τελική απόφαση για τις απολύσεις θα ληφθεί τον Σεπτέμβριο στο δικαστήριο. «Η πρωτόδικη απόφαση δεν έχει ανατραπεί. Αν θα γίνει αυτό, θα γίνει τον Σεπτέμβριο. Είναι απολύτως λανθασμένη η άποψη ότι υπάρχει εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος και το κυρίαρχο δικαίωμα στην εργασία δεν έχει καμία απολύτως σημασία. Ο Άρειος Πάγος όφειλε να αποδείξει ότι ζημιώνουν οι καθαρίστριες κάθε μήνα με τον μισθό τους το δημόσιο» είπε ο Γιάννης Καρούζος.

Τι θα γίνει με τους διοικητικούς υπαλλήλους των ΑΕΙ


Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Σάββας Παπαδόπουλος χαρακτήρισε «προσχηματική» τη διαδικασία αξιολόγησης στα πανεπιστήμια καθώς οι αριθμοί των υπαλλήλων που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα ανακοινώθηκαν πριν την αξιολόγηση.


real.gr Σ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ από realmedialive


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v