ΣΥΡΙΖΑ: Κινδυνεύει να χάσει το μομέντουμ

Με εσωστρέφεια απειλείται ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ενόψει της συνεδρίασης της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του Σαββατοκύριακου επανέρχονται όλες οι παθογένειες του στελεχιακού δυναμικού.

  • Real.gr
ΣΥΡΙΖΑ: Κινδυνεύει να χάσει το μομέντουμ
Με εσωστρέφεια απειλείται ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ενόψει της συνεδρίασης της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του Σαββατοκύριακου - και παρά την καθαρή πρωτιά του στις ευρωεκλογές - επανέρχονται όλες οι παθογένειες του στελεχιακού δυναμικού και όλα τα διλήμματα που δεν έχουν ουσιαστικά απαντηθεί από την ηγεσία.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κινδυνεύει να χάσει το μομέντουμ της στιγμής, όπως ο Κώστας Καραμανλής το έχασε μετά τη νίκη του στις ευρωεκλογές το 1999 - με αποτέλεσμα να ηττηθεί από τον Κώστα Σημίτη στις εθνικές εκλογές το 2000 - και όπως έχασε ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ την δυναμική που είχε αναπτύξει πριν από δύο καλοκαίρια. Είναι χαρακτηριστικό πως μετά τις ευρωεκλογές κινήσεις ανάληψης των πρωτοβουλιών κάνει ο πρωθυπουργός και όχι το κόμμα που ήρθε πρώτο στις κάλπες και μάλιστα με 4 μονάδες διαφορά.

«Έως τώρα διχαζόμαστε για τους υπεύθυνους της ήττας. Τώρα που κερδίσαμε, διχαζόμαστε για τους υπεύθυνους της … νίκης» είναι ένα από τα βασικά σχόλια που ακούστηκαν χθες από στελέχη της Κουμουνδούρου που απορούν με την έκταση που τείνει να λάβει η εσωστρέφεια.

Οι λόγοι της εσωτερικής αμφισβήτησης, κυρίως από μερίδα στελεχών της προεδρικής πλειοψηφίας και λιγότερο - προς το παρόν - από την Αριστερή Πρωτοβουλία του Παναγιώτη Λαφαζάνη, φαίνεται να είναι κυρίως τρεις:

- Πρώτον, τα υπαρκτά προβλήματα συλλογικότητας που επικρατούν στον ΣΥΡΙΖΑ από τη στιγμή που ο κομματικός μηχανισμός παραμένει μηχανισμός του κόμματος του 4,5%, ενώ η εκλογική του απήχηση σταθεροποιείται στο 27%. Η ηγεσία επιχειρεί να λύσει το πρόβλημα δημιουργώντας παράλληλους «θεσμούς» γεγονός που περιπλέκει την κατάσταση και θέτει στο στόχαστρο κάποιων τους συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα.

- Δεύτερον, μια ομάδα στελεχών επιδιώκει να υπενθυμίσει την «παρουσία» της, ενόψει του θρυλούμενου ανασχηματισμού - αν τελικά κάτω από τις πιέσεις δεν εγκαταλειφθεί ο σχεδιασμός - και των γενικότερων ανακατατάξεων στο πολιτικό σύστημα ή και να ελέγξει τα όργανα επιρροής γύρω από τον Αλέξη Τσίπρα. Δεν είναι τυχαίο ότι μεταξύ αυτών που υπογράφουν το κείμενο κριτικής των 53 προς την ηγεσία είναι και βουλευτίνα υποψήφιος περιφερειάρχης που έλαβε κάτω από το μισό της δύναμης που πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές στην περιοχή της! Ούτε τυχαίο είναι που ορισμένα στελέχη διαμαρτύρονται γιατί δεν εκλέχτηκαν ευρωβουλευτές κομματικά στελέχη, ασκώντας ουσιαστικά κριτική στο κριτήριο των πολιτών!

- Τρίτον και κυριότερον γιατί διαφωνούν επί της ουσίας με πολιτικά ανοίγματα και την τακτική της ενσωμάτωσης της κεντροαριστεράς ενόψει των εθνικών εκλογών. Είναι σαφές πως στελέχη της Κουμουνδούρου δεν μπορούν να καταλάβουν την ιστορικότητα της στιγμής για το κόμμα τους ή - ορισμένα άλλα - δεν επιθυμούν να νικήσουν στις εκλογές. Όπως είναι επίσης σαφές πως υπάρχουν στελέχη που ασκούν κριτική για υπαρκτά προβλήματα συλλογικότητας, πολιτικής γραμμής, λανθασμένων επιλογών καλόπιστα, καθώς οι προεκλογικές αδυναμίες δεν πρέπει να κρυφτούν πίσω από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.

Οι επαφές του Αλέξη

Ο Αλέξης Τσίπρας επιδιώκει να επιλύσει το θέμα των συμμαχιών στη συνεδρίαση της ΚΠΕ, ώστε το κόμμα να εμφανίζεται στο εξής με ενιαίο λόγο. Η ηγεσία της Κουμουνδούρου προειδοποιεί επίσης πως μετά την ΚΠΕ του Σαββατοκύριακου να συνεχιστεί η εσωστρέφεια, όπως δεν μπορεί να συνεχιστεί και ο επαμφοτερίζων πολιτικός λόγος ή η αίσθηση πως ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει την εξουσία ως «ώριμο φρούτο».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, επιχειρεί να πέσουν οι τόνοι της εσωκομματικής αντιπαράθεσης. Και για τον σκοπό αυτό άρχισε επαφές με κορυφαία στελέχη, ενώ η κρίσιμη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας ενόψει της ΚΠΕ ανεβλήθη για αύριο Τετάρτη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v