Ο κρίσιμος όγκος των 46 βουλευτών

ΝΔ κα ΣΥΡΙΖΑ διεκδικούν να κερδίσουν ΑΝΕΛΛ, ΔΗΜΑΡ και ανεξάρτητους. Εισηγήσεις για ανάδειξη Προέδρου εντός του 2014.

  • Real.gr
Ο κρίσιμος όγκος των 46 βουλευτών
Σαράντα έξι βουλευτές θα κρίνουν αν η κυβέρνηση θα μπορέσει να συγκεντρώσει την πλειοψηφία των 180 βουλευτών για την ανάδειξη νέου Προέδρου της Δημοκρατίας ή εάν η αντιπολίτευση θα επιτύχει τον μαγικό αριθμό των 121 βουλευτών, ώστε να μπλοκάρει την εκλογή και να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες κάλπες.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα, μετά την προσχώρηση των Α. Λοβέρδου και Χρ. Αηδόνη, η κυβερνητική πλειοψηφία αριθμεί 154 βουλευτές, ενώ μετά την ορκωμοσία του ανεξάρτητου Ν. Σταυρογιάννη ως δημάρχου Λαμίας θα αριθμεί 155, αφού ο αναπληρωματικός βουλευτής της ΝΔ στη Φθιώτιδα παραμένει στο κόμμα, εν αντιθέσει με τον Ν. Σταυρογιάννη που είχε διαγραφεί.

Έτσι η ομάδα των ανεξάρτητων βουλευτών που σήμερα αριθμεί 21 μέλη - και εφόσον δεν υπάρξουν άλλες ανεξαρτητοποιήσεις, που θεωρούνται πάντως πολύ πιθανές - θα αριθμεί 20 μέλη.

Η ΔΗΜΑΡ με 13 βουλευτές και οι ΑΝΕΛΛ επίσης με 13 βουλευτές είναι τα κόμματα που θα συμπιεστούν μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, πολύ περισσότερο καθώς οι νέες διαχωριστικές γραμμές του πολιτικού σκηνικού θα είναι μεταξύ των κομμάτων που θα στηρίξουν την προεδρική εκλογή και των κομμάτων που θα επιλέξουν με αφορμή την εκλογή του διαδόχου του Κάρολου Παπούλια τις πρόωρες κάλπες.

Ο Π. Καμμένος έχει ταχθεί με κατηγορηματικό τρόπο κατά της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, ενώ ο Φ. Κουβέλης αφήνει ανοιχτό το τι θα πράξει, εξαρτώντας το από τις συνθήκες της συγκεκριμένης περιόδου και τη συνέχιση ή όχι της ακολουθούμενης πολιτικής.

Ακόμα όμως και αν οι δύο πολιτικοί αρχηγοί αρνηθούν να ψηφίσουν τα κόμματά τους για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, υπάρχουν 3 τουλάχιστον βουλευτές σε κάθε κόμμα που εκτιμάται ότι θα διαφοροποιηθούν από την κομματική γραμμή.

Ο πρωθυπουργός εξετάζει το ενδεχόμενο - όπως είχε αποκαλύψει η Real News σε ρεπορτάζ του Σωτήρη Σταθόπουλου προ τετραμήνου - να επισπεύσει την προεδρική εκλογή, καθώς κάτι τέτοιο το επιτρέπει το Σύνταγμα. Να μεταφέρει δηλαδή την εκλογή του νέου Προέδρου το Νοέμβριο, έστω και αν η θητεία του Κάρολου Παπούλια λήγει στις 8 Φεβρουαρίου.

Σε μια τέτοια περίπτωση, αν δεν επιτευχθεί η προεδρική πλειοψηφία, το Μέγαρο Μαξίμου εκτιμά ότι μπορεί να θέσει ως εκλογικό δίλημμα και το θέμα της διαπραγμάτευσης του χρέους, ενώ θα επιχειρήσει να «χρεώσει» την μη εκλογή Προέδρου στην αξιωματική αντιπολίτευση. Ο ΣΥΡΙΖΑ με τη σειρά του θα επιμείνει στις πρόωρες κάλπες.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v