Τουρκία: Stop στην ενημέρωση για τους ομήρους

Δικαστήριο απαγόρευσε στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης να μεταδίδουν οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με τους 80 ομήρους που έχουν απαχθεί από τζιχαντιστές στο Ιράκ.

  • Real.gr
Τουρκία: Stop στην ενημέρωση για τους ομήρους
Ποινικό δικαστήριο της Άγκυρας απαγόρευσε σήμερα στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης να μεταδίδουν οποιαδήποτε πληροφορία για την υπόθεση των 80 ομήρων που έχουν απαχθεί από τζιχαντιστές στη Μοσούλη, στο Ιράκ.

Η απόφαση αυτή της δικαιοσύνης, κίνητρο της οποίας είναι "η ασφάλεια των Τούρκων πολιτών" και η οποία επιδόθηκε στην τουρκική αρχή που επιτηρεί τα μέσα ενημέρωσης (Rtuk), επιβάλλει το μέτρο αυτό σε όλα τα μέσα ενημέρωσης συμπεριλαμβανομένου του Ίντερνετ.

Η εν λόγω αρχή μπορεί να επιβάλει πρόστιμο και στη συνέχεια να απαγορεύσει τις εκπομπές μέσων ενημέρωσης που παραβίασαν την εντολή αυτή.

Οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και στο Λεβάντε (ΙΚΙΛ) εξαπέλυσαν μια επίθεση την περασμένη εβδομάδα στο Ιράκ, κατά την οποία
περικύκλωσαν στις 11 Ιουνίου το προξενείο της Τουρκίας στην Μοσούλη και συνέλαβαν ομήρους 49 Τούρκους πολίτες που βρισκόντουσαν εκεί.

Η σουνιτική αυτή οργάνωση, η οποία εντάχθηκε πρόσφατα στον κατάλογο με τις οργανώσεις που η Άγκυρα χαρακτηρίζει τρομοκρατικές, κρατάει εξάλλου ομήρους 31 Τούρκους οδηγούς.

Η τουρκική κυβέρνηση έχει συνομιλίες με στόχο να εξασφαλίσει την απελευθέρωση των Τούρκων πολιτών, οι οποίοι είναι, σύμφωνα με την ίδια, καλά στην υγεία τους.

Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι το ΙΚΙΛ δεν έχει διατυπώσει κάποιο πραγματικό αίτημα για την απελευθέρωσή τους.

"Καταβάλλονται τεράστιες προσπάθειες. Κάνουμε το μέγιστο δυνατό", δήλωσε σήμερα σε δημοσιογράφους ο πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιούλ.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε και αυτός στις "εντατικές προσπάθειες" που καταβάλλουν οι υπηρεσίες του και κατήγγειλε την ανικανότητα της κυβέρνησης της Βαγδάτης να εγγυηθεί την ασφάλεια του τουρκικού διπλωματικού προσωπικού της Μοσούλης.

"Οι διπλωματικές αποστολές τελούν υπό την εγγύηση των χωρών υποδοχής. Η ιρακινή κεντρική κυβέρνηση απέτυχε να τηρήσει τη δέσμευσή της", σημείωσε κατά την εβδομαδιαία ομιλία του ενώπιον των βουλευτών του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).

Η απαγωγή αυτή αναζωπύρωσε την πολεμική όσον αφορά τους δεσμούς που φέρεται ότι διατηρεί η Τουρκία με τις πιο ριζοσπαστικές ανταρτικές οργανώσεις που μάχονται κατά της κυβέρνησης του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ στην Συρία, μεταξύ των οποίων είναι και το ΙΚΙΛ.

Στις σχετικές κατηγορίες που της προσάπτει η αντιπολίτευση, η κυβέρνηση της Άγκυρας διαψεύδει πάντα κατηγορηματικά την παροχή οποιασδήποτε βοήθειας στις οργανώσεις αυτές.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός είχε ήδη από την Κυριακή καλέσει τα μέσα ενημέρωσης της χώρας να "παρακολουθούν την κατάσταση χωρίς να διαταράσσουν την διαδικασία (των συνομιλιών), χωρίς να γράφουν ή να μιλούν πάρα πολύ, επειδή αυτές οι προκλήσεις επιφέρουν αντιδράσεις μάλλον αρνητικές παρά θετικές".

Η Τουρκία του Ερντογάν επικρίνεται τακτικά από τις μη κυβερνητικές οργανώσεις υπεράσπισης της ελευθερίας του Τύπου ότι παρεμποδίζει την ελευθερία της έκφρασης.

Καταδίκη για παραβιάσεις των δικαιωμάτων στην ελευθερία του Τύπου

Στο μεταξύ, με δύο καταδίκες για παραβίαση του δικαιώματος στην ελευθερία της έκφρασης "φιλοδώρησε" σήμερα την Τουρκία το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, δικαιώνοντας παράλληλα τους υπευθύνους του διμηνιαίου περιοδικού "Dema Nu" και της ημερήσιας εφημερίδας "The Universal", που είχαν δημοσιεύσει ρεπορτάζ και άρθρα τα οποία αφορούσαν το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (ΡΚΚ), που θεωρείται παράνομο στην Τουρκία.

Στην πρώτη υπόθεση, που αφορούσε την διπλή προσφυγή των Ασλάν και Σεζέν κατά της Τουρκίας, οι οποίοι είχαν καταδικαστεί από τις τουρκικές αρχές επειδή δημοσίευσαν στο διμηνιαίο περιοδικό "Dema Nu" ρεπορτάζ για συγκρούσεις στη νοτιοανατολική Τουρκία μεταξύ του τουρκικού στρατού και του ΡΚΚ.

Οπως αναφέρεται στην απόφαση του Δικαστηρίου, οι υπεύθυνοι έκδοσης του περιοδικού καταδικάσθηκαν με βάση τον αντιτρομοκρατικό νόμο της Τουρκίας και υποχρεώθηκαν να καταβάλουν πρόστιμα, ενώ η κυκλοφορία του περιοδικού απαγορεύθηκε προσωρινά.

Εκδικάζοντας τις προσφυγές τους, το Δικαστήριο καταδίκασε την Τουρκία για παραβίαση του δικαιώματος στην ελευθερία της έκφρασης και την υποχρέωσε να καταβάλει 3.420 ευρώ ως αποζημίωση για ηθική βλάβη και 1.500 ευρώ για την κάλυψη των δικαστικών εξόδων.

Στη δεύτερη υπόθεση, όπου οι προσφεύγοντες Αχμέτ Σαμί Μπέλεκ και Ισμαήλ Μουζαφέρ Γιοζκούρτ, εκπρόσωποι της ημερήσιας εφημερίδας "The Universal" με έδρα την Κωνσταντινούπολη, διαμαρτύρονταν για παραβίαση της ελευθερίας του Τύπου, το Δικαστήριο καταδίκασε επίσης την Τουρκία για παραβίαση του δικαιώματος στην ελευθερία της έκφρασης αλλά και για παραβίαση του δικαιώματος προσφυγής σε μία δίκαιη και σύντομη δίκη.
Η εφημερίδα "The Universal", στο διάστημα 11 Μαρτίου 2004- 26 Φεβρουαρίου 2005, είχε δημοσιεύσει σειρά άρθρων, τα οποία βασίζονταν σε δηλώσεις εκπροσώπων του κόμματος ΡΚΚ, το οποίο θεωρείται παράνομο στην Τουρκία.

Καταδικάστηκαν με βάση τον αντιτρομοκρατικό νόμο και υποχεώθηκαν να πληρώσουν πρόστιμο 2.000 τούρκικες λίρες ενώ, δεν έγινε δεκτό το αίτημα τους για αναίρεση των σχετικών αποφάσεων.

Το Δικαστήριο έκρινε βάσιμες τις προσφυγές και στις έξη περιπτώσεις στις οποίες οι τουρκικές αρχές είχαν επιβάλει πρόστιμα και απαγορεύσεις των δημοσιεύσεων, καταδίκασε την Τουρκία για πολλαπλή παραβίαση του δικαιώματος στην ελευθερία της έκφρασης και την υποχρέωσε να καταβάλλει συνολική αποζημίωση στους Μπέλεκ και Γιοζκούρτ, η οποία υπερβαίνει τα 30.000 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v