Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Ιερή» σύγκρουση για τη Μητρόπολη Ιωαννίνων

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος συναντώνται σήμερα, με φόντο τις κρίσιμες εκλογές.

  • Real.gr
«Ιερή» σύγκρουση για τη Μητρόπολη Ιωαννίνων
Στις 25 Ιουνίου θα συνέλθει η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος για να προχωρήσει στην εκλογή τεσσάρων νέων Μητροπολιτών. Συνήθως οι Μητροπολιτικές «κάλπες» δεν συγκεντρώνουν τα φώτα της δημοσιότητας, εκτός και αν πρόκειται για κάποια ιδιαίτερα σημαντική επαρχία.

Στην άτυπη «προεκλογική περίοδο» που αυτές τις ημέρες κορυφώνεται κυριαρχεί έντονο παρασκήνιο για το ποια ομάδα της ιεραρχίας θα επιβάλλει τη θέση της και θα εκλέξει τον εκλεκτό της ως Μητροπολίτη.

Σε αυτή τη «μάχη» τον πρώτο λόγο έχουν όχι μόνο μεμονωμένοι Μητροπολίτες που θα επιθυμούσαν να δουν κάποιο στενό τους συνεργάτη σε επισκοπικό θρόνο, αλλά ενίοτε και ολόκληρες τάσεις που λειτουργούν στο εσωτερικό της Ιεραρχίας.

Το ζήτημα των επικείμενων εκλογών δεν αποκλείεται να συζητηθεί, έστω και ακροθιγώς, κατά τη σημερινή συνάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου που επισκέπτεται την Ελλάδα με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο.

Δυο από τις Μητροπόλεις, των Ιωαννίνων και της Ελασσόνας ανήκουν στις επαρχίες των Νέων Χωρών, που υπάγονται επιτροπικά στην Εκκλησία της Ελλάδος, αλλά πνευματικά παραμένουν στη δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Σε λίγες ημέρες το σώμα της Ιεραρχίας θα κληθεί να εκλέξει τους διαδόχους των μακαριστών Μητροπολιτών Ιωαννίνων Θεόκλητου και Ελασσώνος Βασίλειου, αλλά και αυτούς που θα καταλάβουν τη θέση των Μητροπολιτών Φωκίδος Αθηναγόρα, που παραιτήθηκε και Θεσσαλιώτιδος Κύριλλου, που κρίθηκε ότι δεν μπορεί να ασκήσει τα διοικητικά του καθήκοντα.

Από τις τέσσερις Μητροπόλεις το μεγαλύτερο ενδιαφέρον στρέφεται στα Ιωάννινα. Η τοπική Μητρόπολη θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική στο χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος, λόγω της ιστορικότητάς της, αλλά και των κληροδοτημάτων της.

Ο εκάστοτε Μητροπολίτης Ιωαννίνων, συμμετέχει στο διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας, όπως ορίζει ρητά η διαθήκη του ιδρυτή της Εθνικής Τράπεζας Γεώργιου Σταύρου και διαχειρίζεται τα κληροδοτήματα του μεγάλου ευεργέτη στην περιοχή της Ηπείρου, ενώ χαρακτηρίζεται ως εξέχουσας σημασίας μεταξύ των επαρχιών των Νέων Χωρών.

Οι επίδοξοι διάδοχοι

Ο νέος Μητροπολίτης Ιωαννίνων καλείται να διαδεχθεί σημαίνουσες εκκλησιαστικές μορφές του παρελθόντος. Από τον θρόνο της ιστορικής Μητρόπολης έχουν περάσει ο μακαριστός Σεραφείμ, πριν εκλεγεί Αρχιεπίσκοπος Αθηνών, ενώ και ο διάδοχός του Θεόκλητος άφησε μεγάλη παρακαταθήκη στα εκκλησιαστικά δρώμενα των τελευταίων 30 ετών.

Μεταξύ των φερόμενων ως διαδόχων είναι ένας από τους στενότερους συνεργάτες του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου. Πρόκειται για τον πρωτοσύγκελλο της Αρχιεπισκοπής Αθηνών Αρχιμανδρίτη Μάξιμο Παπαγιάννη. Όσοι γνωρίζουν μιλούν για ένα αξιόλογο κληρικό ο οποίος όπως εκτιμάται θα συγκεντρώσει τις ψήφους των Μητροπολιτών που βρίσκονται κοντά στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών.

Την ίδια στιγμή όμως υπάρχει και ένας ακόμα Αρχιμανδίτης, που φέρεται να διαθέτει ισχυρά ερείσματα και να κρίνεται ως ο καταλληλότερος. Ο συγκεκριμένος κληρικός προέρχεται από Μονή της Αττικής και στο παρελθόν είχε διατελέσει στενός συνεργάτης του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου, το πρώτο διάστημα μετά την εκλογή του. Κατά κοινή ομολογία θεωρείται ένας από τους πλέον ικανούς και ευφυείς κληρικούς.

Το όνομά του δεν είναι άγνωστο στους εκκλησιαστικούς κύκλους των Ιωαννίνων, καθώς πρόκειται για τον άνθρωπο που ο μακαριστός Μητροπολίτης Ιωαννίνων Θεόκλητος είχε ζητήσει να τοποθετηθεί στη θέση του διευθυντή της μη κυβερνητικής οργάνωσης «Αγάπη» (πρώην «Αλληλεγγύη»). Ο Ιερώνυμος αρνήθηκε τότε να τον τοποθετήσει στη συγκεκριμένη θέση, προτιμώντας να βάλει λουκέτο στη ΜΚΟ και να απολύσει όλους τους εργαζομένους παρά να κάνει το χατίρι του Μητροπολίτη Ιωαννίνων.

Μητρόπολη Ελασσώνος

Η άλλη Μητρόπολη των Νέων Χωρών που θα διεξαχθούν εκλογές για την πλήρωσή της είναι αυτή της Ελασσόνας. Σε αυτή θεωρείται ότι κατέχει προβάδισμα τοπικός κληρικός που μέχρι και σήμερα υπηρετεί σε υψηλόβαθμη διοικητική θέση της Μητρόπολης και είναι γενικά αποδεκτός από την Ιεραρχία.

Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος

Η Μητρόπολη αυτή κρίθηκε κενή την περασμένη εβδομάδα, όταν η Διαρκής Ιερά Σύνοδος επικύρωσε το πόρισμα της ειδικής τριμελούς επιτροπής που έκρινε ότι ο Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος Κύριλλος δεν είναι σε θέση να εκτελέσει τα διοικητικά του καθήκοντα για λόγους υγείας.

Ως διάδοχός του επικρατέστερος υποψήφιος φέρεται ο Αρχιμανδρίτης Τιμόθεος Άνθης, ένας ιδιαίτερα δραστήριος κληρικός που υπηρετεί στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών και συγκεντρώνει θετικές γνώμες από την πλειοψηφία των ιεραρχών είτε πρόκειται για Επισκόπους που βρίσκονται κοντά στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών, είτε για Μητροπολίτες της παλιάς «χριστοδουλικής» πτέρυγας.

Μητρόπολη Φωκίδος

Στη Φωκίδα ο επιχώριος Επίσκοπος Αθηναγόρας υπέβαλλε πρόσφατα την παραίτησή του. Ενδιαφέρον για την επαρχία αυτή έχει εκφράσει ο Μητροπολίτης Σπάρτης Ευστάθιος επιθυμώντας την εκλογή του βοηθού του, Επισκόπου Ανδρούσης Θεόκτιστου στο θρόνο και εκτιμάται ότι η πλειοψηφία της Ιεραρχίας θα συνηγορήσει σε αυτή την επιθυμία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v