Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας: «Ανασυγκρότηση-Αναδιανομή-Ανάπτυξη»

Το τρίπτυχο του Αλέξη Τσίπρα για την έξοδο της χώρας από την κρίση. Αναγκαία η διαγραφή του χρέους επανέλαβε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στην παρουσίαση του βιβλίου του Γιάννη Βαρουφάκη.

  • Real.gr
Τσίπρας: «Ανασυγκρότηση-Αναδιανομή-Ανάπτυξη»
Με έναν αστεϊσμό-μήνυμα στο εσωτερικό του κόμματός του ξεκίνησε την ομιλία του στην παρουσίαση του βιβλίου του Γιάννη Βαρουφάκη (από κοινού με τους Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ και Στιούαρτ Χόλλαντ), «Μια μετριοπαθής πρόταση για την επίλυση της κρίσης του ευρώ», ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

«Η “μετριοπαθής πρόταση” των Βαρουφάκη-Χόλαντ-Γκαλμπρέιθ, παρά το παραπλανητικό της τίτλο, είναι μια βαθιά ριζοσπαστική πρόταση για την έξοδο της ευρωζώνης από τη κρίση», είπε, προσθέτοντας εκτός κειμένου με νόημα πως δεν το λέει αυτό από ...φόβο, μην κυκλοφορήσει κανένα κείμενο στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ με το οποίο θα κατηγορείται ότι ενστερνίζεται μετριοπαθείς προτάσεις.

Η αιχμή πήγαινε στα στελέχη του κόμματος που πρόσφατα κυκλοφόρησαν κείμενο ενόψει της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος το Σαββατοκύριακο, θέτοντας θέμα συλλογικότητας στις αποφάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και εγκαλώντας την ηγεσία για την πολιτική συμμαχιών που ακολουθεί.

Αντίθετα, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι η πρόταση είναι ριζοσπαστική, καθώς η αποδοχή της από τη σημερινή ευρωπαϊκή πολιτική και οικονομική ελίτ, θα προϋπέθετε τη ριζική αλλαγή στρατηγικής και προσανατολισμού για την Ευρώπη.

Μιλώντας για το βιβλίο, ο ίδιος έκανε λόγο για ένα «ευρωπαϊκό μανιφέστο για την ανάπτυξη», αφού «και οι τέσσερις προτάσεις για την αντιμετώπιση των ισάριθμων εκφάνσεων της κρίσης: της τραπεζικής, του δημόσιου χρέους, των επενδύσεων και της πρωτόγνωρης ανθρωπιστικής κρίσης, συντείνουν στην οριστική αναπτυξιακή μεταστροφή της Ευρωζώνης», όπως είπε, κάνοντας λόγο για μία συνολική πρόταση για ένα «νέο ευρωπαϊκό NewDeal».

Ξεκαθαρίζοντας πως οι προτάσεις των συγγραφέων δεν ταυτίζονται με τις προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, υποστήριξε ότι σε πολλά σημεία εφάπτονται με τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην ομιλία του επανέλαβε την πάγια θέση του κόμματός του για μία διάσκεψη για το χρέος ανάλογη με εκείνη του Λονδίνου το 1953, δίνοντας έμφαση τόσο στην διαγραφή χρέους, όσο όμως και στην ρήτρα ανάπτυξης και την επενδυτική χρηματοδότηση που διεκδικούν.

«Θεωρούμε τη διαγραφή αναγκαία, γιατί είναι προϋπόθεση για την ανάκαμψη. Ωστόσο ενώ τη θεωρούμε αναγκαία δε τη θεωρούμε ταυτόχρονα και από μόνη της ικανή. Εντάσσουμε την οριστική και βιώσιμη υπέρβαση της υπερχρέωσης της χώρας στο τρίπτυχο: ανασυγκρότηση-αναδιανομή-ανάπτυξη», είπε.

Επέμεινε στην αποτυχία του μνημονίου που υποστηρίζει το κόμμα του και υποστήριξε πως η απαιτούμενη ισχυρή διαπραγμάτευση προϋποθέτει ισχυρή κυβέρνηση με νωπή και καθαρή λαϊκή εντολή να διαπραγματευθεί σκληρά.

Ο ίδιος ζήτησε να αλλάξουν οι συνθήκες της ΕΕ προς την κατεύθυνση της κοινωνικής συνοχής, υποστηρίζοντας πως «η ενιαία Ευρώπη είτε θα είναι κοινωνική και δημοκρατική ή δε θα υπάρξει».

Χαρακτηρίζοντας ως «ανοησίες» το δίλημμα που αποδίδουν στο κόμμα του περί «ρήξης ή ρεαλισμού», υποστήριξε ότι η ρήξη και ο ρεαλισμός δεν είναι ετερώνυμες αλλά συμπληρωματικές έννοιες.

«Ρήξη χωρίς σχέδιο ρεαλιστικό, οδηγεί σε ήττα, σημαίνει ενσωμάτωση. Ρήξη με σχέδιο ρεαλιστικό, οδηγεί σε νίκη και σημαίνει ανατροπή. Αυτό λοιπόν είναι το πραγματικό δίλημμα: ενσωμάτωση ή ανατροπή. Αυτοί που διαρκώς αναπαράγουν το δίλημμα της ρήξης και του ρεαλισμού, προφανώς και θα επιθυμούσαν έναν ΣΥΡΙΖΑ συγκρουσιακό στα λόγια και ενσωματωμένο στη πράξη. Για εμάς όμως το ζήτημα είναι να είμαστε ριζοσπαστικοί, συγκρουσιακοί και στα λόγια και στη πράξη», είπε, καθησυχάζοντας έτσι μερίδα του εσωκομματικού του ακροατηρίου, την ίδια στιγμή όμως που δεν έκανε βήμα πίσω από την πολιτική συμμαχιών που έχει χαράξει.

«Με την ψήφο τους στις ευρωεκλογές, οι ίδιοι οι πολίτες της Ευρώπης, έστειλαν μήνυμα δυσαρέσκειας που πρέπει να γίνει εφαλτήριο μεγάλων αλλαγών (...) Μας ψήφισαν για να είμαστε παρόντες και ενεργοί. Μας έδωσαν την εντολή, να αφήσουμε πίσω μας την πολιτική της άμυνας. Να συνεργαστούμε με ευρύτερες κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις για προοδευτικές μεταρρυθμίσεις που εμβαθύνουν τη δημοκρατία, ενισχύουν την ισόρροπη και κοινωνικά δίκαιη ανάπτυξη και διασφαλίζουν την αξιοπρεπή διαβίωση όλων των πολιτών», είπε, τασσόμενος υπέρ των μεταρρυθμίσεων εκείνων που επαναφέρουν την ευρωπαϊκή ενοποίηση στις αρχές και τις αξίες της αλληλεγγύης, της πολιτικής ισότητας των χωρών της Ευρώπης και της συνοχής, βάζοντας τέλος στη λιτότητα.

Δίνοντας δε, το στίγμα των μεταρρυθμίσεων που ο ίδιος οραματίζεται για την Ελλάδα, έκανε λόγο για ένα νέο πολιτικό σύστημα, μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης με απογαλακτισμό της από την κομματική εξάρτηση, απλό, διαφανές, σταθερό και δίκαιο φορολογικό σύστημα και μεταρρυθμίσεις στην αγορά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρόντες στην εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου των τριών οικονομολόγων στον προαύλιο χώρο του Βυζαντινού Μουσείου ήταν τόσο ο πρόεδρος του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, όσο και ο αδερφός του πρώην πρωθυπουργού και συνάδελφος των συγγραφέων Αντρίκος Παπανδρέου, καθώς και ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος και ο πανεπιστημιακός Κωνσταντίνος Τσουκαλάς. Παρόντες ακόμα, πλήθος βουλευτών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, από τον Γιάννη Δραγασάκη, τον Αλέξη Μητρόπουλο, τον Παναγιώτη Κουρουμπλή και τον Γιώργο Σταθάκη, ως τον Κώστα Χρυσόγονο και τον Πάνο Σκουρλέτη.

«Η Ελλάδα ζει ένα ιστορικό μεταίχμιο», είπε, στην αρχή της εκδήλωσης ο συντονιστής της Νίκος Ξυδάκης, ενώ τις κύριες προτάσεις του βιβλίου παρουσίασε αναλυτικά ο Γιάννης Βαρουφάκης.

Για το βιβλίο μίλησε και ο ομότιμος καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του πανεπιστημίου Αθηνών Γιώργος Κριμπάς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v