Μάχη να σώσουν τις καλλιέργειές τους

Οι παραγωγοί στη Βόρεια Ελλάδα προσπαθούν να σώσουν ό,τι δεν έχει καταστραφεί από τη βροχή και το χαλάζι.

  • Real.gr
Μάχη να σώσουν τις καλλιέργειές τους
Να σώσουν ό,τι προλαβαίνουν και ό,τι δεν έχει καταστραφεί από τις έντονες βροχοπτώσεις και το χαλάζι προσπαθούν οι αγρότες στη Βόρεια Ελλάδα, δίνοντας μάχη με τον χρόνο αλλά και τον καιρό.

Οι ζημιές, όπως επισημαίνουν, είναι πλέον μεγάλες, ενώ οι προβλέψεις των μετεωρολόγων για καταιγίδες και σήμερα το απόγευμα δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας στους παραγωγούς, που βλέπουν να επαναλαμβάνεται η περσινή καταστροφική χρονιά.

Στην Ημαθία, οι σημερινές προβλέψεις για τον καιρό ανησυχούν ιδιαίτερα τους αγρότες, όπως χαρακτηριστικά λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ροδακινοπαραγωγός, Κώστας Λιολιόπουλος, ενώ ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Νομού Ημαθίας Χρήστος Γιαννακάκης τονίζει:

"Σε καθημερινή βάση είμαστε με την ψυχή στο στόμα. Μέχρι και αυτή την ώρα κανένας δεν δίνει σημασία αναφορικά με την επιστολή και τις καταγγελίες που κάναμε, αλλά και τη γνωστοποίηση της πρόθεσής μας ότι θα προβούμε σε μηνυτήριες αναφορές και αγωγές αποζημίωσης κατά του ΕΛΓΑ, για τη μη εφαρμογή του εθνικού ανταχαλαζικού προγράμματος".

Καθημερινό φαινόμενο είναι για την Πέλλα η χαλαζόπτωση και σύμφωνα με τον αγρότη Κώστα Τσαούσκα, "ροδάκινα, κεράσια, βερίκοκα και δαμάσκηνα έχουν πληγεί σημαντικά".

Μάλιστα, όπως λέει ο κ. Τσαούσκας, ιδιαίτερα τα βερίκοκα και τα δαμάσκηνα, που βρίσκονται σε περίοδο συγκομιδής, "τα βλέπουμε να σαπίζουν πάνω στα δέντρα και δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα".

"Μας αποτελείωσε ο χθεσινός άσχημος καιρός" δήλωσε, από την πλευρά του, ο αγρότης Πιερίας Δημήτρης Δαλαμήτρας, προσθέτοντας ότι "αμπέλια, κεράσια και καπνά χτυπήθηκαν αλύπητα".

Για ζημιές που, όμως, "δεν έχουν υπερβεί τα εσκαμμένα", μίλησε ο παραγωγός στον Δήμο Αλμωπίας Διονύσης Βρένος, προσθέτοντας ότι στην ευρύτερη περιοχή, λόγω καιρού, επλήγησαν τα κεράσια και οι πατάτες.

Στο νομό Σερρών, η χθεσινή έντονη βροχόπτωση "ξάπλωσε κάτω σιτηρά και καπνά εντελώς" σημείωσε, από την πλευρά του, ο αγρότης Παύλος Αραμπατζής, επισημαίνοντας πως στο στόχαστρο των άσχημων καιρικών συνθηκών έχουν βρεθεί το καλαμπόκι, ο ηλιόσπορος, τα σιτάρια, το βαμβάκι, τα κηπευτικά, τα καρπούζια και η μηδική καλλιέργεια που, όπως διευκρίνισε, "έσβησε εντελώς".

"Χιλιάδες στρέμματα βρέθηκαν στο στόχαστρο του χαλαζιού και της νεροποντής που έπεσε χθες στην περιοχή Μουριές στο Κιλκίς", σύμφωνα με τον παραγωγό Γιώργο Λασκάκη, ο οποίος και πρόσθεσε ότι τα μεγάλα "θύματα" του καιρού είναι οι καλλιέργειες με καλαμπόκια, σιτηρά και καπνά, αλλά και τα αμπέλια. Και σ' αυτή την περιοχή, η μηδική καλλιέργεια, σύμφωνα με τον ίδιο, έχει "σβήσει".

"Αλώβητοι" παραμένουν οι παραγωγοί στην Χαλκιδική και, όπως τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο παραγωγός Μουδανίων Γιώργος Τσακίρογλου, "μετράμε ευτυχώς μόνο μικρές ζημιές σε νεκταρίνια, βαμβάκια και ελιές".

"Είμαστε πλέον σίγουροι ότι χάθηκε και η φετινή χρονιά" τόνισε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο ροδακινοπαραγωγός Λάρισας Αλέξανδρος Παντραλέξης και πρόσθεσε: "απαιτούμε να σηκωθούν... χθες τα αεροπλάνα χαλαζικής προστασίας".

Ανυπολόγιστες είναι οι ζημιές που προκάλεσε στην ευρύτερη περιοχή της Δράμας το χθεσινό χαλάζι αφού, σύμφωνα με τον παραγωγό Χρήστο Γκόντια "καλαμπόκια, βαμβάκια, σιτηρά και γενικά οι περισσότερες δενδρώδεις καλλιέργειες έχουν πληγεί ίσως και ανεπανόρθωτα".

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v