Μεγάλα σχέδια για κινεζική στήριξη

Με ισχυρές δεσμεύσεις για στήριξη στην ελληνική οικονομία ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στην Αθήνα ο Κινέζος πρωθυπουργός, που σήμερα βρίσκεται στην Κρήτη.

  • Real.gr
Μεγάλα σχέδια για κινεζική στήριξη
Με ισχυρές δεσμεύσεις για στήριξη στην ελληνική οικονομία ολοκλήρωσε την επίσκεψη του στην Αθήνα ο Κινέζος πρωθυπουργός, που σήμερα βρίσκεται στην Κρήτη.

Ο Λι Κετσιάνγκ αναμένεται να συναντηθεί σήμερα με τον περιφερειάρχη Κρήτης και στη συνέχεια να ξεναγηθεί από τον πρωθυπουργό και τη σύζυγο του Γεωργία Σαμαρά στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού. Η επίσκεψη του Κινέζου πρωθυπουργού στη Κρήτη θα ολοκληρωθεί με την επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, όπου θα πραγματοποιηθούν και τα εγκαίνια του.

Χθες ο Έλληνας πρωθυπουργός επισκέφθηκε με τον Κινέζο ομόλογο του τις εγκαταστάσεις της Cosco και ο Λι Κετσιάνγκ δεσμεύθηκε ότι η χώρα του θα παραμείνει επενδυτής στην Ελλάδα. Παράλληλα είπε ότι το Πεκίνο θα αγοράσει ελληνικά ομόλογα την επόμενη φορά που η Ελλάδα θα βγει στις αγορές.

«Θα ενθαρρύνουμε τις κινέζικες εταιρίες να αναπτύσσουν συνεργασία με τις ελληνικές εταιρίες στους τομείς της επισκευής των πλοίων και σε άλλους σχετικούς τομείς και θα συμμετάσχουμε στην ανοικοδόμηση και συντήρηση του σιδηροδρομικού δικτύου από τον Πειραιά μέχρι την ενδοχώρα της Ευρώπης» τόνισε ο Κινέζος πρωθυπουργός.

Επιπλέον σημείωσε ότι «πάντα υποστηρίζαμε ότι η Κίνα θα είναι σταθερός επενδυτής του ευρωπαϊκού ομολόγου συμπεριλαμβανομένης και της φίλης χώρας Ελλάδας. Η φιλία αποδεικνύεται στις δυσκολίες. Η Κίνα νιώθει εγκάρδια ευχαρίστηση για τα επιτεύγματα της Ελλάδας και θα κάνει ο,τι μπορεί για να τη στηρίξει. Εάν ξύσουμε την επιδερμίδα ενός Έλληνα θα βρούμε έναν Κινέζο. Εάν ξύσουμε την επιδερμίδα ενός Κινέζου θα βρούμε έναν Έλληνα»
Από την πλευρά του, ο Αντώνης Σαμαράς είπε ότι «μετά την ιστορία και την Ακρόπολη που είδαμε το χθες τώρα μπορούμε να κοιτάξουμε στα μάτια το αύριο».

Ο κ. Σαμαράς απευθυνόμενος στον Κινέζο πρωθυπουργό Λι Κετσιάνγκ τόνιζε: «Εδώ βλέπετε χειροπιαστά τα αποτελέσματα της ελληνοκινεζικής συνεργασίας», ενώ έκανε λόγο και για την «επόμενη γενιά σημαντικών επενδύσεων όπως η κρουαζιέρα και η ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη».

Στην Κρήτη ο Λι Κετσιάνγκ
«Ο Πειραιάς, ένα από τα πιο ανταγωνιστικά λιμάνια του κόσμου»
Στην Ακρόπολη ο Λι Κετσιάνγκ

Μεγάλα επενδυτικά σχέδια

• Η Κίνα σχεδιάζει νέα επένδυση μέσω της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά, με την επέκταση του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων (ΣΕΜΠΟ) και με την υλοποίηση έργων στην προβλήτα 3.

• Εάν «ξεκολλήσει» η συγκεκριμένη επένδυση από τα ευρωπαϊκά γρανάζια της γραφειοκρατίας οι Κινέζοι έχουν δεσμευθεί ότι θα προχωρήσουν στην κατάθεση δεσμευτικής προσφοράς για το 67% του ΟΛΠ.

• Η Κίνα έχει δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη δημιουργία μεταποιητικής ζώνης, η οποία θα μεταποιεί τα κινεζικά προϊόντα που φθάνουν στο λιμάνι του Πειραιά πριν από την τελική έξοδο τους στην αγορά προς κατανάλωση.

• Το Πεκίνο βλέπει με θετικό μάτι και τη σιδηροδρομική σύνδεση του λιμανιού του Νέου Ικονίου με το Θριάσιο και το βασικό σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας, ενώ ήδη συνεργάζονται προς αυτή την κατεύθυνση με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, η οποία ανέλαβε την μεταφορά εμπορευμάτων πολυεθνικών-πελατών της Cosco στην Ευρώπη.

• Για τους ίδιους λόγους η Κίνα έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον τόσο για το αεροδρόμιο της Αθήνας όσο και για το νέο αεροδρόμιο Ηρακλείου στο Καστέλι της Κρήτης.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v