«Βαρόμετρο» το πολιτικό κλίμα για την προεδρική εκλογή

Το πολιτικό κλίμα του φθινοπώρου θα κρίνει τόσο την επιτυχή κατάληξη ή όχι της προεδρικής εκλογής, όσο και τις πρόωρες κάλπες ακόμα και πριν το 2015.

  • Real.gr
«Βαρόμετρο» το πολιτικό κλίμα για την προεδρική εκλογή
Το πολιτικό κλίμα του φθινοπώρου θα κρίνει τόσο την επιτυχή κατάληξη ή όχι της προεδρικής εκλογής, όσο και τις πρόωρες κάλπες ακόμα και πριν το 2015.

Αν η κυβέρνηση ανακάμψει και δείξει στις κρίσιμες δημοσκοπήσεις τέλη Σεπτεμβρίου αρχές Οκτωβρίου ότι μειώνει τη διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ, τότε, όπως εκτιμά το Μέγαρο Μαξίμου, έχει πιθανότητες για τη συγκέντρωση των 180 ψήφων που απαιτούνται για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και την αποφυγή των εκλογών.

Αν όμως η διαφορά υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει στα επίπεδα του 3,8% των ευρωεκλογών ή αρχίσει και μεγαλώνει, τότε θεωρείται από το Μέγαρο Μαξίμου σχεδόν βέβαιο ότι θα αποτύχει η προσπάθεια συγκέντρωσης των 180 βουλευτών. Σε μια τέτοια περίπτωση θα ενισχυθούν οι φωνές που εισηγούνται στον πρωθυπουργό να φέρει νωρίτερα την προεδρική εκλογή, ακόμα και εντός του Νοεμβρίου όπως προ τετραμήνου είχε αποκαλύψει η Realnews, ώστε η κυβέρνηση «να μην σέρνεται».

Το Μέγαρο Μαξίμου θα επιρρίψει την ευθύνη για τις πρόωρες κάλπες στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ παράλληλα θα θέσει και το δίλημμα ποιος μπορεί καλύτερα να διαχειριστεί το χρέος, ο Αντώνης Σαμαράς και τα κόμματα που τον στηρίζουν και που είναι αποδεκτοί από τους δανειστές ή ο Αλέξης Τσίπρας και η αβεβαιότητα που προκαλεί.

Παράλληλα, οι «διαρροές» περί πρόωρης κάλπης θεωρείται ότι επιδρούν σε ένα κομμάτι των 21 ανεξάρτητων βουλευτών, που δεν θέλουν να χάσουν την έδρα τους, αφού δεν έχουν πιθανότητες επανεκλογής. Για να λάβουν όμως την απόφαση να προχωρήσουν στην νέα προεδρική πλειοψηφία και να εγκαταλείψουν το «αντιμνημονιακό παρελθόν» τους (αφού γι’ αυτό διαγράφτηκαν οι περισσότεροι) θα πρέπει η κυβέρνηση αφενός να πείθει ότι δεν θα προχωρήσει σε νέο πρόγραμμα ως προϋπόθεση για τη ρύθμιση του χρέους και αφετέρου ότι διαθέτει πιθανότητες επανεκλογής.

Γι’ αυτό και το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρεί, μεταξύ άλλων, να λάβει μέτρα υπέρ των κοινωνικά ασθενέστερων εντός του καλοκαιριού, ώστε μεταξύ άλλων να είναι καλύτερες γι’ αυτό οι δημοσκοπήσεις το φθινόπωρο.

Όσο, άλλωστε, το πολιτικό τοπίο παραμένει θολό, τόσο σκεπτικά για το αν θα αποδεχθούν ή όχι μια πρόταση που θα τους γίνει είναι και τα πρόσωπα των οποίων τα ονόματα ακούγονται ως υποψήφιοι Πρόεδροι της Δημοκρατίας.

Ο Κώστας Καραμανλής, για παράδειγμα, εμφανίζεται απολύτως αρνητικός στο ενδεχόμενο να προταθεί για Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Πολλοί υποστηρίζουν ότι τυχόν υποψηφιότητα του πρώην πρωθυπουργού θα πρόσθετε τους βουλευτές των ΑΝΕΛ στην προεδρική πλειοψηφία,, ενώ θα συγκέντρωνε και όλους σχεδόν τους ανεξάρτητους βουλευτές που προέρχονται από τη ΝΔ.

Χαρακτηριστικό του κλίματος είναι ότι δημοσίως ήδη έχουν προτείνει για υποψήφιο Πρόεδρο τον Κώστα Καραμανλή οι Γιάννης Τραγάκης και Νικήτας Κακλαμάνης. Ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός εμφανίζεται δυσαρεστημένος με την αναφορά του ονόματός του. Ο Ευάγγελος Αντώναρος έγραψε στο twitter: «Προσωπική μου πεποίθηση: Καλά θα κάνουν κάποιοι να αφήσουν τον Κώστα Καραμανλή έξω από τις μικροπολιτικές τους σπέκουλες για την Προεδρία της Δημοκρατίας».

Στενός του συνεργάτης επισημαίνει στο Real.gr πως στη συνάντηση που είχε ο πρώην πρωθυπουργός με τον Αντώνη Σαμαρά, στην οδό Μουρούζη στις 5 Δεκεμβρίου το 2013, του τόνισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να είναι υποψήφιος και δεν επιθυμεί να εμπλέκεται το όνομά του στην προεδρολογία. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Κώστας Καραμανλής δεν θεωρεί τον εαυτό του «απόστρατο πολιτικό» και η μόνη περίπτωση που θα συζητούσε την υποψηφιότητά του είναι η αύξηση των αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας, τουλάχιστον όπως αυτές υπήρχαν στο Σύνταγμα του ΄75.

Μεταξύ των ονομάτων που έχουν ακουστεί είναι και αυτό του Δημήτρη Αβραμόπουλου, καθώς σηματοδοτεί τη συναίνεση, ενώ θα μπορούσε να είναι ένας πολύ καλός εκπρόσωπος της Ελλάδας στο εξωτερικό. Ο ίδιος δεν το αποκλείει, ωστόσο συνηθίζει να λέει σε συνομιλητές του: «Με δεδομένες τις αρμοδιότητες που έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αξίζει; Αξίζει να αποσυρθώ από την ενεργό πολιτική;». Είναι σαφές πως ο υπουργός Άμυνας επιθυμεί την Προεδρία, όμως με αυξημένες αρμοδιότητες.

Με δεδομένο ότι η ΔΗΜΑΡ με τους 13 βουλευτές που διαθέτει σήμερα αποτελεί κόμμα-κλειδί για την επίτευξη της προεδρικής πλειοψηφίας, στο παρασκηνιακό τραπέζι έχει «πέσει» και το όνομα του Φώτη Κουβέλη. Ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, ωστόσο, που με τη συνέντευξή του στη “R” συνάρτησε ευθέως τη στάση του κόμματός του στην προεδρική εκλογή με την αλλαγή ή όχι της ασκούμενης πολιτικής, διαμηνύει ότι «είμαι και παραμένω ενεργός πολιτικός, δεν σκοπεύω να αποχωρήσω στα 65 μου χρόνια».
 
Και μπορεί ο Φ. Κουβέλης να δηλώνει πως «για το θέμα της Προεδρίας δεν έχω συζητήσει ούτε με την Φωτεινή» (τη σύζυγό του, με την οποία φέρεται να συζητά τα πάντα), ωστόσο, σε πολύ στενούς του συνομιλητές εκτιμά ότι ούτε καν θα του γίνει πρόταση δημοσίως, αφού το Μαξίμου γνωρίζει ότι δεν θα γίνει αποδεκτή. Ούτως ή άλλως εννιά από τους 13 βουλευτές της ΔΗΜΑΡ έχουν αποφασίσει να μην ψηφίσουν Πρόεδρο ώστε να οδηγηθεί η χώρα σε κάλπες, με κάποιους εξ αυτών (Ασημίνα Ξηροτύρη, Μαρία Ρεπούση, Γιάννη Πανούση κ.α.) να έχουν ανοιχτές διαύλους με την Κουμουνδούρου.

Ο Νίκος Κωνσταντόπουλος, που έχει καεί στον… χυλό (αφού ο Κώστας Καραμανλής είχε συζητήσει να τον προτείνει για Πρόεδρο, τελικά όμως προσέφυγε στον Κάρολο Παπούλια) φυσάει και το… γιαούρτι! Τον Ν. Κωνσταντόπουλο πρότεινε εμμέσως και πάλι ο Γραμματέας της ΝΔ Ανδρέας Παπαμιμίκος με τον πρώην Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να απαντά: «Τέτοια παιχνίδια δεν με αφορούν, όπως όλοι γνωρίζουν, διαφωνώ με την εργαλειακή χρήση των θεσμών και την υδραργυρική συμπεριφορά των προσώπων, που κάθε φορά παίρνουν το σχήμα του σκεύους στο οποίο τοποθετούνται».


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v