Μειώνουν τις περικοπές στην Ιταλία

Επιδιώκουν χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής.

  • Real.gr
Μειώνουν τις περικοπές στην Ιταλία
Η κυβέρνηση της Ιταλίας μείωσε το ποσό-στόχο των περικοπών δημοσίων δαπανών που σχεδιάζει για φέτος κατά το ένα τρίτο, δήλωσε ο Κάρλο Κοταρέλι, ο αρμόδιος κυβερνητικός επίτροπος, την ώρα που ο πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι ετοιμάζεται να διεκδικήσει μεγαλύτερη ευελιξία όσον αφορά τους κανόνες για τα δημοσιονομικά από την ΕΕ.

Η κυβέρνηση Ρέντσι είχε εγγράψει περικοπές δαπανών ύψους 4,5 δισεκ. ευρώ στον προϋπολογισμό του 2014 στο πλαίσιο των προσπαθειών να χρηματοδοτηθεί η μείωση του φόρου εισοδήματος για τους χαμηλόμισθους, αλλά και σε μια προσπάθεια να μειωθεί το έλλειμμα της Ιταλίας στο 2,6% του ΑΕΠ της από το 3% που καταγράφηκε το 2013.

Όμως ο Κοταρέλι είπε στη Βουλή ότι οι περικοπές 3,1 δισεκ. ευρώ, που είχαν ήδη προγραμματιστεί ώστε να χρηματοδοτηθεί η μείωση της φορολογίας εισοδήματος θα είναι οι μόνες παρεμβάσεις στις δημόσιες δαπάνες για φέτος.

«Εξ όσων γνωρίζω φαίνεται πως δεν θα υπάρξει ανάγκη για περαιτέρω περικοπές», είπε ο Κοταρέλι, πρώην στέλεχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου το οποίο επιστρατεύτηκε από τον πρώην πρωθυπουργό Ενρίκο Λέτα στο πλαίσιο των προσπαθειών να χαλιναγωγηθούν οι δημόσιες δαπάνες.

Ο Κοταρέλι έχει αναλάβει το ιδιαίτερα δύσκολο έργο να προτείνει περικοπές δαπανών συνολικού ύψους 32 δισεκ. ευρώ ως τα τέλη του 2016.

Καθώς η Ιταλία αναλαμβάνει τον Ιούλιο την 6μηνη κυλιόμενη προεδρία της ΕΕ, ο Ρέντσι αποπειράται να επιτύχει μέσω διαπραγματεύσεων τη χαλάρωση της αυστηρής δημοσιονομικής πολιτικής της Ευρώπης, ώστε να επιδιώξει τη μείωση του ελλείμματος με πιο σταδιακό τρόπο από ό,τι σχεδιαζόταν ως τώρα και να αυξήσει τις δημόσιες επενδύσεις για να τονωθεί η ιταλική οικονομία, η οποία βρίσκεται σε τέλμα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ




ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v