Στην τελική ευθεία για τον σχηματισμό κυβέρνησης στο Κόσοβο

Η πρόεδρος, Ατιφέτα Γιαχγιάγκα πρώτα πρέπει να αναθέσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι.

  • Real.gr
Στην τελική ευθεία για τον σχηματισμό κυβέρνησης στο Κόσοβο
Το Συνταγματικό Δικαστήριο του Κοσόβου αποφάσισε ότι η πρόεδρος, Ατιφέτα Γιαχγιάγκα πρώτα πρέπει να αναθέσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι, με δεδομένο ότι συγκέντρωσε το μεγαλύτερο ποσοστό ψήφων στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της 8ης Ιουνίου, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας της Πρίστινας «Εξπρές» επικαλούμενη ανώνυμες πηγές από το δικαστήριο.

Αν ο Χασίμ Θάτσι δεν κατορθώσει να συγκροτήσει κυβέρνηση σε χρονικό διάστημα 15 ημερών, η πρόεδρος θα αρχίσει διαβουλεύσεις με τα άλλα πολιτικά κόμματα και την εντολή θα λάβει όποιος διασφαλίσει τη στήριξη μεγαλύτερου αριθμού βουλευτών.

Σε αυτή την περίπτωση, σύμφωνα με το δημοσίευα, την εντολή συγκρότησης κυβέρνησης θα λάβει ο Ραμούς Χαραντινάι, υποψήφιος του συνασπισμού των κομμάτων, Δημοκρατική Συμμαχία Κοσόβου - Συμμαχία για το Μέλλον του Κοσόβου - Πρωτοβουλία για το Κόσοβο, ο οποίος έχει την πλειοψηφία στη Βουλή.

Η πρόεδρος του Κοσόβου απέστειλε στις 19 Ιουνίου αίτημα στο Συνταγματικό Δικαστήριο να αποσαφηνίσει διάφορα συνταγματικά ζητήματα που συνδέονται με τις εξουσίες της.

Συγκεκριμένα, ζήτησε από το δικαστήριο να αποσαφηνίσει δύο άρθρα του Συντάγματος, ώστε με βάση τη γνωμοδότηση, να καθοριστεί σε ποιον πρέπει να αναθέσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v