Κατασκευή αυτοκινητόδρομου που θα συνδέει Κόσοβο - ΠΓΔΜ

Συμφωνία με αμερικανο-τουρκική κοινοπραξία.

  • Real.gr
Κατασκευή αυτοκινητόδρομου που θα συνδέει Κόσοβο - ΠΓΔΜ
Το υπουργείο Υποδομών του Κοσόβου υπέγραψε σύμβαση ύψους 820 εκατ. δολαρίων με την αμερικανο-τουρκική κοινοπραξία ΗΠΑ Bechtel-Enka για την κατασκευή αυτοκινητοδρόμου μήκους 60 χλμ., που θα συνδέει την πρωτεύουσα του Κοσόβου, Πρίστινα, με τα σύνορα με την ΠΓΔΜ (συνοριακή διάβαση Μπλάτσε).

Ο υπουργός Υποδομών του Κοσόβου Φέχμι Μουότα δήλωσε ότι ο αυτοκινητόδρομος Κοσόβου-ΠΓΔΜ θα είναι η δεύτερη πιο σημαντική οδική αρτηρία στο Κόσοβο, η οποία θα συνδέσει τις δύο χώρες και θα βοηθήσει ώστε το Κόσοβο να γίνει ένα σταυροδρόμι για τις μεταφορές προϊόντων που διακινούνται από και προς τα ελληνικά και αλβανικά λιμάνια.

Ο ίδιος σημείωσε ότι η βελτίωση των συγκοινωνιών είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη των νέων και την επέκταση των υφιστάμενων επιχειρήσεων και θα φέρει μακροπρόθεσμη οικονομική ανάπτυξη του Κοσόβου.

Η κοινοπραξία Bechtel-Enka αποτελείται από τις εταιρίες Bechtel International, με έδρα το Σαν Φρανσίσκο και την Enka, με έδρα την Κωνσταντινούπολη.

Αυτή είναι η δεύτερη συμφωνία που η εν λόγω κοινοπραξία υπογράφει με την κυβέρνηση του Κοσόβου, ύστερα από εκείνη του 2010 για την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου που συνδέει το Κόσοβο με την Αλβανία.

Το έργο ολοκληρώθηκε το 2013 και το κόστος του ανήλθε στο ένα δισ. δολάρια.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ



ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v