Κόσοβο: Στις 17 Ιουλίου η συνεδρίαση της νέας Βουλής

Στις 17 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί η εναρκτήρια συνεδρίαση της νέας Βουλής του Κοσόβου, όπως αποφάσισε η πρόεδρος του Κοσόβου, Ατιφέτα Γιαχγιάγκα.

  • Real.gr
Κόσοβο: Στις 17 Ιουλίου η συνεδρίαση της νέας Βουλής
Στις 17 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί η εναρκτήρια συνεδρίαση της νέας Βουλής του Κοσόβου, όπως αποφάσισε η πρόεδρος του Κοσόβου, Ατιφέτα Γιαχγιάγκα.

Η διαδικασία των πρόωρων βουλευτικών εκλογών ολοκληρώθηκε, καθώς η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή στις 4 Ιουλίου επικύρωσε τα αποτελέσματα και έτσι ανοίγει ο δρόμος για τη συγκρότηση της νέας Βουλής, αναφέρεται σε ανακοίνωση της προέδρου του Κοσόβου.

“Όλες οι ενέργειές μου θα είναι σύμφωνες με το Σύνταγμα και τους ισχύοντες νόμους. Μετά την εναρκτήρια συνεδρίαση της Βουλής θα αποστείλω την πρόταση για το νέο εντολοδόχο πρωθυπουργό” αναφέρεται σε ανακοίνωση της κ. Γιαχγιάγκα.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο του Κοσόβου την 1η Ιουλίου γνωμοδότησε ότι η πρόεδρος του Κοσόβου πρέπει να αναθέσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον μέχρι πρότινος πρωθυπουργό, Χασίμ Θάτσι, αρχηγό του Δημοκρατικού Κόμματος, το οποίο συγκέντρωσε το μεγαλύτερο ποσοστό ψήφων στις πρόσφατες εκλογές.

Αν ο αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος δεν κατορθώσει να σχηματίσει κυβέρνηση εντός 15 ημερών, η εντολή θα ανατεθεί σε εκείνον που θα διασφαλίσει πλειοψηφία στη Βουλή του Κοσόβου.

Η κ. Γιαχγιάγκα επίσημα απευθύνθηκε στο Συνταγματικό Δικαστήριο και ζήτησε αποσαφήνιση δύο άρθρων του Συντάγματος που αφορούν την ανάθεση εντολής σχηματισμού κυβέρνησης.

Στις εκλογές που διεξήχθησαν στις 8 Ιουνίου, το μεγαλύτερο ποσοστό ψήφων συγκέντρωσε το Δημοκρατικό Κόμμα, αλλά τα αντιπολιτευόμενα κόμματα, Δημοκρατική Συμμαχία Κοσόβου του Ίσα Μουστάφα, Συμμαχία για το Μέλλον του Κοσόβου του Ραμούς Χαραντινάι και Πρωτοβουλία για το Κόσοβο του Φατμίρ Λιμάι συμφώνησαν να συγκροτήσουν κοινοβουλευτική πλειοψηφία με τη στήριξη του Κινήματος “Αυτοδιάθεση” και να προτείνουν πρωθυπουργό τον Ραμούς Χαραντινάι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v