Λύση στο χρέος και «εύκολη» προεδρική εκλογή

«Προθέρμανση» για τη σκληρή αξιολόγηση του Σεπτεμβρίου ξεκινά ο Αντώνης Σαμαράς που θα επιδιώξει μια ακόμη, έστω και σύντομη, συνάντηση με την Άνγκελα Μέρκελ στα μέσα τις εβδομάδας στις Βρυξέλλες.

  • Real.gr
Λύση στο χρέος και «εύκολη» προεδρική εκλογή
Με το μυαλό και στα εσωτερικά μέτωπα της κυβέρνησής του, ο πρωθυπουργός ξεκινά μια άτυπη «προθέρμανση» για τη σκληρή αξιολόγηση του Σεπτεμβρίου η επιτυχή κατάληξη της οποίας, όπως εκτιμούν στο Μαξίμου, θα του δώσει τη δυνατότητα να δρομολογήσει τη λύση χρέους έως τα τέλη του έτους και κατ' επέκταση μια πιο «εύκολη» εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Τα έως τώρα ραντεβού των υπουργών με τους εκπροσώπους των δανειστών έχουν κυλήσει ομαλά για την κυβέρνηση παρά το γεγονός ότι οι δυο πλευρές δείχνουν να έχουν εντελώς διαφορετική «ατζέντα» ως προς το ζήτημα των φοροελαφρύνσεων που θέλει να τρέξει η κυβέρνηση όπως ο ίδιος ο κ. Σαμαράς έχει ανακοινώσει.

Αυτό δεν σημαίνει ότι τα όσα έχει στο μυαλό του ο πρωθυπουργός έχουν πάρει και το «πράσινο φως» από τους τροικανούς, η απόφαση που έχει ληφθεί ωστόσο από κοινού με τον κυβερνητικό του εταίρο Ευάγγελο Βενιζέλο, είναι πως δεν θα υπάρξει νέο μνημόνιο ή νέες απαιτήσεις για επιπρόσθετα μέτρα ενώ αντιθέτως θα γίνει προσπάθεια για μείωση συγκεκριμένων φόρων, όπως του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης και της εισφοράς αλληλεγγύης έστω και αν αυτές οι αποφάσεις παρθούν μονομερώς χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της τρόικας.

Σε κάθε περίπτωση τα δύσκολα φαίνεται πως παραπέμπονται για τον Σεπτέμβριο αφού και η τρόικα δεν φαίνεται διατεθειμένη σε αυτήν τη φάση να πιέσει για τα ζητήματα των ομαδικών απολύσεων και του ασφαλιστικού έχοντας ήδη πάρει το μήνυμα ότι η κυβέρνηση έχει βγει από μια δύσκολη μάχη για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ χωρίς απώλειες και κοινωνικούς τριγμούς.

Την Τετάρτη ο κ. Σαμαράς μεταβαίνει στις Βρυξέλλες για την ειδική σύνοδο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που επί της ουσίας θα επικυρώσει την τοποθέτηση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στη θέση του προέδρου ενώ θα αποφασίσει και για άλλες νευραλγικές θέσεις όπως αυτή του εκπροσώπου για την εξωτερική πολιτική και την ασφάλεια.

Ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει να έχει ένα ακόμη, έστω και σύντομο, τετ α τετ με την Άνγκελα Μέρκελ προκειμένου να θέσει και πάλι το ζήτημα της ρύθμισης του χρέους αν και το Βερολίνο επιμένει να παραπέμπει στο Φθινόπωρο και στα όσα θα καταγράψει η τρόικα στην αξιολόγηση του Σεπτεμβρίου.

Ο «εφιάλτης» του 2009

Αυτή ωστόσο είναι η «μεγάλη εικόνα». Στα επιμέρους της κυβέρνησης καταγράφονται καθημερινά μικρά ή μεγάλα επεισόδια που προς το παρόν μένουν στα «μετόπισθεν». Το τελευταίο επεισόδιο αφορά στην εξεταστική για το μνημόνιο και τα όσα έγιναν μέσω της ΕΛΣΤΑΤ το 2009 ως προς το ύψος του ελλείμματος.

Οι αποκαλύψεις της Realnews για τα «μαγειρέματα» του 2009 και η απόφαση της δικαιοσύνης να ανοίξει και πάλι τον σχετικό φάκελο έχουν προκαλέσει εκνευρισμό στους κόλπους του ΠΑΣΟΚ που είδε τον Γιώργο Παπανδρέου να «απαντά» πρώτος στην κυβερνητική εκπρόσωπο Σοφία Βούλτεψη η οποία μίλησε για το θέμα του ελλείμματος και την έρευνα της δικαιοσύνης παραπέμποντας ωστόσο το θέμα της εξεταστικής για το μνημόνιο στις ελληνικές καλένδες.

Αυτό ωστόσο δεν συμβαίνει και με τους περισσότερους «γαλάζιους» βουλευτές. Ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης σε δηλώσεις του στο Real.gr ως προς την εξεταστική για το μνημόνιο σημείωσε χαρακτηριστικά:

«Το ερώτημα πως μπήκε η χώρα στο μνημόνιο παραμένει πάντα ανοιχτό. Ούτως ή άλλως το μείζον θέμα της διόγκωσης του ελλείμματος από την ΕΛΣΤΑΤ ξανανοίγει από τη δικαιοσύνη. Ο κόσμος πρέπει να ξέρει για να εκτιμά και να κρίνει ασφαλέστερα. Ακόμη πιο επιτακτικό, όμως, είναι το ερώτημα πώς να βγει η χώρα από το μνημόνιο. Και δεν βγαίνει με ακυβερνησία. Μην κάνουμε λάθος. Ακυβερνησία θα σημαίνει νέα εθνική περιπέτεια».


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v