Συνομιλίες με το βλέμμα στη Νέα Υόρκη

Στην Αθήνα ο Μάθιου Νίμιτς για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

  • Real.gr
Συνομιλίες με το βλέμμα στη Νέα Υόρκη

Της Αλεξίας Τασούλη

Με τη Γερμανία-και προσωπικά την Αγκελα Μέρκελ - να πιέζει για την επίλυση της ονομασίας και την ένταξη των Σκοπίων σε ΝΑΤΟ και ΕΕ φτάνει σήμερα στην Αθήνα ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμτς και θα  έχει συνάντηση στο υπουργείο Εξωτερικών με τον Ε. Βενιζέλο.

Ο Μάθιου Νίμιτς έρχεται από τα Σκόπια όπου είχε συνάντηση και με τον πρόεδρο Γκιόργκι Ιβανόφ και με τον πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι με τους Σκοπιανούς να επιμένουν στο συνταγματικό όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Η ευθεία ανάμιξη της καγκελαρίου Μέρκελ που μίλησε πρόσφατα για «Μακεδονία», παρά το γεγονός ότι η Γερμανία δεν έχει αναγνωρίσει την ΠΓΔΜ με τη συνταγματική της ονομασία και άρα ισχύει το ψήφισμα του ΟΗΕ, προκάλεσε προβληματισμό στους διπλωματικούς κύκλους. Ωστόσο πηγές απο το υπουργείο Εξωτερικών έλεγαν ότι δεν είναι απαραίτητα αρνητικές οι δηλώσεις που έκανε η κ. Μέρκελ η οποία μίλησε για «βάρος» με την εκκρεμμότητα, έκανε λόγο για  την ανάγκη να υπάρξει  συμβιβασμός και ότι αυτός «δεν μπορεί να επιτευχθεί και να είναι όλοι ευτυχισμένοι και περιχαρείς».

Από τη σημερινή συνάντηση δεν αναμένεται να προκύψει πρόοδος στις συνομιλίες και το ενδιαφέρον στρέφεται στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στα τέλη Σεπτεμβρίου που θα πραγματοποιηθεί στη Νέα Υόρκη.

Οι Σκοπιανοί προτείνουν τρόπους για να ξεπεράσουν τον σκόπελο της απόφασης του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι σύμφωνα με την οποία πρώτα θα επιλυθεί το όνομα της ονομασίας και μετά θα γίνει η ένταξη της ΠΓΔΜ στη Συμμαχία.

Προτείνουν να υπάρξει μια παράλληλη διαδικασία: να ξεκινήσει η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και να συνεχιστούν οι συνομιλίες για το όνομα. Και με αυτή τη στρατηγική δεν φαίνεται να διαφωνούν πολλές χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v