«Η Ελλάδα δεν είναι Αργεντινή»

Υπέρ της μείωσης του ελληνικού χρέους αλλά χωρίς «κούρεμα» τάχθηκε ο Ζ. Κ. Γιούνκερ. Βολές Σαμαρά εναντίον ΣΥΡΙΖΑ για την Αργεντινή. (VIDEO)

  • Real.gr
«Η Ελλάδα δεν είναι Αργεντινή»
Τους τρόπους μείωσης του ελληνικού χρέους ήταν ένα από τα θέματα που κυριάρχησαν πίσω από τις κλειστές πόρτες του πρωθυπουργικού γραφείου στην συνάντηση που είχε ο Α. Σαμαράς με τον Ζ. Κ. Γιούνκερ.

Είναι ένα θέμα που «καίει» την κυβέρνηση και για το οποίο θέλει να αρχίσουν οι συνομιλίες όσο το δυνατό γρηγορότερα. Μάλιστα δεν αποκλείεται να τεθεί το επίμαχο ζήτημα και κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων με την τρόικα στο Παρίσι.

Ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν τάχθηκε υπέρ της μείωσης τους ελληνικού χρέους αλλά όχι μέσω «κουρέματος» ακολουθώντας ουσιαστικά την γραμμή του Βερολίνου. «Δεν είναι μέρος των σκέψεων μου. Νομίζω ότι απάντησα επαρκώς» είπε χαρακτηριστικά ο Ζ. Κ. Γιούνκερ.

Σύμφωνα με πληροφορίες στην συνάντηση συζητήθηκε και το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης να μονιμοποιηθεί «το μοντέλο των Παρισίων» στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

Λίγη ώρα αργότερα και ενώ είχαν ολοκληρωθεί οι δηλώσεις Σαμαρά - Γιούνκερ το Reuters υποστήριζε ότι οι Βρυξέλλες μελετούν την κατάργηση της «τρόικας» και την αντικατάστασή της από μια ειδική ομάδα δράσης από την Κομισιόν.

Ωστόσο στην κοινή συνέντευξη Τύπου κυριάρχησε η χρεοκοπία της Αργεντινής. Ο πρωθυπουργός τόνισε κατηγορηματικά ότι η Ελλάδα δεν επιχειρεί με τα όσα συμβαίνουν στην χώρα της λατινικής Αμερικής και εξαπέλυσε βολές εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ.

«Στην Ελλάδα αποφύγαμε ακριβώς αυτά που δεν κατάφερε να αποφύγει η Αργεντινή. Αυτό που θέλω να γίνει κατανοητό και σαφές είναι ότι η παραμονή μας στην ομπρέλα της Ευρωζώνης ήταν αυτό το οποίο αποδείχθηκε σωτήριο για την Ελλάδα. Και θέλω επίσης πολιτικά να πω ότι εκείνοι οι οποίοι υποβάθμιζαν, και μεταχειρίζομαι μια λέξη συντηρητική, υποβάθμιζαν τη σημασία της παραμονής μας στην Ευρωζώνη, μας ζητούσαν ουσιαστικά να ακολουθήσουμε το παράδειγμα αυτής της χώρας. Δεν το κάναμε, ευτυχώς. Νομίζω θα ήταν ένα παράδειγμα όχι προς μίμηση αλλά προς αποφυγή».


Real.gr Σαμαράς Αργεντινή από realmedialive

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο Ζ. Κ. Γιούνκερ ο οποίος σημείωσε ότι «αν η Ελλάδα δεν ήταν μέλος της Ευρωζώνης και αν η Ελληνική κυβέρνηση και οι κυβερνήσεις δεν είχαν κάνει αυτό που κάνανε και τα πολιτικά κόμματα δεν είχαν κάνει αυτά, τότε θα είχαμε δραματικές επιπτώσεις στη ζωή των Ελλήνων και η Ελλάδα θα είχε γίνει Αργεντινή πριν από την Αργεντινή».


Real.gr Σαμαράς για Αργεντινή από realmedialive

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v