Γάζα: Σοκαρίστηκε (και) ο πρόεδρος του Ερυθρού Σταυρού

Στην κόψη του ξυραφιού οι διαπραγματεύσεις Χαμάς - Ισραήλ για την εκεχειρία.

  • Real.gr
Γάζα: Σοκαρίστηκε (και) ο πρόεδρος του Ερυθρού Σταυρού
«Σοκαρισμένος» από το εύρος της καταστροφής και τον αριθμό των θυμάτων μεταξύ των αμάχων έπειτα από ένα μήνα συγκρούσεων στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε ο πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Ερυθρού Σταυρού

Μάλιστα, ο Πέτερ Μάουρερ άφησε να εννοηθεί ότι ενδέχεται να υπήρξαν παραβιάσεις των Συμβάσεων της Γενεύης που αφορούν την προστασία των πολιτών στις ένοπλες συρράξεις.

Έπειτα από μια τριήμερη επίσκεψή του στο Ισραήλ και τη Γάζα, δήλωσε «βαθιά αναστατωμένος και σοκαρισμένος από τις επιπτώσεις της βίας στον άμαχο πληθυσμό», στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από την Ιερουσαλήμ.

«Οι Συμβάσεις της Γενεύης καταρτίστηκαν για να προστατεύουν και να βοηθούν τους ανθρώπους και δεν μπορώ να είμαι ευχαριστημένος (. . .) όταν παρατηρούμε μια τέτοια καταστροφή και τόσα θύματα», δήλωσε ο Μάουρερ.

Σύμφωνα με τις Συμβάσεις της Γενεύης, στη διάρκεια ένοπλων συγκρούσεων απαγορεύεται κάθε επίθεση εναντίον πολιτών ή της περιουσίας τους, ενώ απαγορεύεται και κάθε επίθεση εναντίον στρατιωτικών στόχων αν πρόκειται από τη φύση της να προκαλέσει μεγάλες απώλειες ζωών μεταξύ των αμάχων ή δυσανάλογες καταστροφές στην περιουσία τους ή στο περιβάλλον.

Το ανθρωπιστικό διεθνές δίκαιο προβλέπει επίσης ότι ο άμαχος πληθυσμός και όσοι δεν συμμετέχουν στις εχθροπραξίες, όπως οι ασθενείς, οι τραυματίες και οι κρατούμενοι, πρέπει να προστατεύονται και να αντιμετωπίζονται σε κάθε περίπτωση με αξιοπρέπεια.

Ο Μάουρερ σημείωσε ότι είναι «συγκρατημένα αισιόδοξος» όσον αφορά την καλή θέληση και των δύο αντιμαχόμενων πλευρών ώστε να φτάσει ανθρωπιστική βοήθεια στους πληγέντες από τη βία και να αντιμετωπιστεί «το τεράστιο κενό» μεταξύ των αναγκών του πληθυσμού και τις ικανότητες των ανθρωπιστικών οργανώσεων στο πεδίο.

Εκστρατεία βοήθειας

Στο μεταξύ, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, μια ομάδα 13 βρετανικών ανθρωπιστικών οργανώσεων ξεκίνησε σήμερα μια εκστρατεία με την οποία ζητεί δωρεές για να βοηθήσει τον πληθυσμό της Γάζας, ένα αίτημα που υποστηρίζει η βρετανική κυβέρνηση.

Η Disaster Emergency Committee, στην οποία συμμετέχουν μεταξύ άλλων οι οργανώσεις Oxfam, Care International, Save the Children και ο βρετανικός Ερυθρός Σταυρός, απηύθυνε έκκληση για τη συγκέντρωση δωρεών για τη Γάζα μέσω διαφημιστικών μηνυμάτων που μεταδόθηκαν από τα βρετανικά ραδιόφωνα και τις τηλεοράσεις.

Η DEC, 11 από τα 13 μέλη της οποίας δραστηριοποιούνται στη Γάζα, υπογράμμισε ότι ο πληθυσμός του παλαιστινιακού θύλακα δεν διαθέτει επαρκή πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη και ότι τα τρία τέταρτα των 1,8 εκατομμυρίων κατοίκων του δεν έχουν παρά περιορισμένη πρόσβαση σε πόσιμο νερό και υπηρεσίες υγιεινής.

Η βρετανική κυβέρνηση από την πλευρά της ανακοίνωσε ότι για κάθε λίρα που θα προσφέρεται από τους Βρετανούς εκείνη θα προσφέρει ακόμη μία για τα δύο πρώτα εκατομμύρια δωρεών.

Στην κόψη του ξυραφιού οι διαπραγματεύσεις Χαμάς - Ισραήλ

Πάντως, αβέβαιο παραμένει το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων στο Κάιρο, λίγες μόνο ώρες από τη λήξη της τριήμερης εκεχειρίας που τέθηκε σε ισχύ την Τρίτη.

Η Χαμάς κατηγορεί το Ισραήλ ότι κωλυσιεργεί στις διαπραγματεύσεις λέγοντας πως το Τελ Αβίβ δεν θέλει να κάνει υποχωρήσεις σε κάποιους από τους όρους που έχουν τεθεί για την παράταση της εκεχειρίας.

«Αν το Ισραήλ συνεχίσει να κωλυσιεργεί, δεν θα παρατείνομε την κατάπαυση του πυρός», δήλωσε ένα μέλος της παλαιστινιακής αντιπροσωπείας που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Οι αιγύπτιοι μεσολαβητές, όπως λένε, «δεν μας έχουν ενημερώσει ακόμη επισήμως για την απάντηση του Ισραήλ στα παλαιστινιακά αιτήματα, αλλά μάθαμε από μια ανεπίσημη πηγή για την τάση που κυριαρχεί στην ισραηλινή αντιπροσωπεία, για το γεγονός ότι θέλουν να καθυστερήσουν και να εμποδίσουν τις διαπραγματεύσεις για να αποφύγουν να κερδίσουμε και το ελάχιστο από την εκεχειρία αυτή», σχολίασε η ίδια πηγή.

Το Ισραήλ δέχθηκε ήδη από χθες Τετάρτη το βράδυ μια περιορισμένη παράταση όμως η Χαμάς δεν έχει κάνει ακόμη γνωστή την απόφασή της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v