Στέλνει βοήθεια στο Ιράκ και ο Ολάντ

Αεροπορικοί βομβαρδισμοί των ΗΠΑ κατά των τζιχαντιστών στο βόρειο Ιράκ - Απαγόρευσαν στα αμερικανικά εμπορικά αεροπλάνα να πετούν - Η Άγκυρα αυξάνει την ανθρωπιστική ενίσχυση.

  • Real.gr
Στέλνει βοήθεια στο Ιράκ και ο Ολάντ
Ο κύβος ερρίφθη. Στις πρώτες αεροπορικές επιδρομές στο ιρακινό έδαφος από το 2011 και την απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων, μαχητικά αεροσκάφη των ΗΠΑ έπληξαν με έξυπνες βόμβες θέσεις των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους κοντά στο Ερμπίλ, πρωτεύουσα ιρακινού Κουρδιστάν.

Μάλιστα, και η Γαλλία δηλώνει "έτοιμη να αναλάβει δράση" και να βοηθήσει τους άμαχους του Ιράκ που έχουν μπει στο στόχαστρο των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

Ο Ολάντ χαιρέτισε "τη σημαντική απόφαση που έλαβε ο πρόεδρος (των ΗΠΑ) Μπαράκ Ομπάμα" ο οποίος ενέκρινε στοχευμένα αεροπορικά πλήγματα εναντίον θέσεων του Ισλαμικού Κράτους στο Ιρακινό Κουρδιστάν, αλλά και την κατεπείγουσα αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στους εκτοπισμένους κατοίκους της περιοχής.

"Η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί να αγνοήσει την απειλή που συνιστά η προέλαση αυτής της τρομοκρατικής οργάνωσης για τους ντόπιους και τη σταθερότητα όχι μόνο του Ιράκ αλλά ολόκληρης της περιοχής", σημείωσε ο Γάλλος πρόεδρος.

"Η Γαλλία θα εξετάσει, μαζί με τις ΗΠΑ και τους άλλους διεθνείς εταίρους της, ποιες ενέργειες μπορεί να αναλάβει για να ανακουφίσει τα δεινά των πολιτών. Ήδη αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας", κατέληξε η ανακοίνωση.

Παρέμβαση του αρχιεπισκόπου του Καντέρμπουρι

Από το Λονδίνο, ο αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι Τζάστιν Ουέλμπι έκανε έκκληση στην κυβέρνηση να "ανοίξει τις πόρτες" της Βρετανίας, ακολουθώντας το παράδειγμα της Γαλλίας, στους χριστιανούς πρόσφυγες του Ιράκ που απειλούνται από τους τζιχαντιστές.

"Αυτό που παρατηρούμε στο Ιράκ είναι μια σοβαρή παραβίαση της ελευθερίας της θρησκευτικής λατρείας. Πιστεύω ότι η Βρετανία θα έπρεπε ν' ανοίξει τις πόρτες της στους πρόσφυγες, όπως έκανε σε όλη την ιστορία της, υπογράμμισε σε ανακοίνωσή του ο πνευματικός ηγέτης των 80 εκατομμυρίων αγγλικανών.

Η γαλλική κυβέρνηση είχε ανακοινώσει την 28η Ιουλίου ότι θα διευκολύνει τους χριστιανούς του Ιράκ που θέλουν να φύγουν από τη χώρα τους. Οι έντεκα πρώτοι Ιρακινοί στους οποίους χορηγήθηκε άσυλο στη Γαλλία έφτασαν την Πέμπτη στο Παρίσι.

Στα μέσα Ιουλίου οι χριστιανοί της Μοσούλης, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης του Ιράκ, εγκατέλειψαν μαζικά την πόλη, αφού οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους τους έδωσαν τελεσίγραφο. Μετά την κατάληψη και του Καρακός, της μεγαλύτερης χριστιανικής πόλης του Ιράκ, αλλά και άλλων περιοχών γύρω από τη Μοσούλη, ο Χαλδαίος πατριάρχης Λούις Σάκο έκανε λόγο για περίπου 100.000 χριστιανούς πρόσφυγες.

Την Κυριακή, μετά την κατάληψη του Σίντζαρ, της περιοχής της θρησκευτικής μειονότητας των Γεζίντι -οι οποίοι θεωρούνται "σατανιστές" από τους ισλαμιστές- τουλάχιστον 200.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και πολλοί από αυτούς έχουν καταφύγει στα γύρω βουνά.

«Η κατάσταση θα αλλάξει άρδην»

Εξάλλου, ο αρχηγός του ιρακινού στρατού Μπαμπάκερ Ζεμπάρι υποστήριξε ότι οι ομοσπονδιακές δυνάμεις, μαζί με τους Κούρδους μαχητές, θα μπορέσουν να ανακτήσουν γρήγορα μεγάλες εκτάσεις από τους τζιχαντιστές, χάρη στα αμερικανικά αεροπορικά πλήγματα που ξεκίνησαν σήμερα εναντίον θέσεων του Ισλαμικού Κράτους στο βόρειο Ιράκ.

"Θα υπάρξουν τεράστιες αλλαγές επί του πεδίου τις επόμενες ώρες", διαβεβαίωσε ο στρατηγός Ζεμπάρι, λίγη ώρα αφότου το Πεντάγωνο επιβεβαίωσε ότι έπληξε στόχους του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) στο Ιρακινό Κουρδιστάν.

"Η αμερικανική (πολεμική) αεροπορία στοχεύει βάσεις του ΙΚ στο Μαχμούρ και στην περιοχή του Σίντζαρ", είπε ο στρατηγός, προσθέτοντας ότι η επιχείρηση αυτή "θα συνεχιστεί στις ιρακινές πόλεις που ελέγχονται" από τους τζιχαντιστές. Δεν διευκρίνισε όμως ποιες πόλεις θα βομβαρδιστούν.

Το Μαχμούρ βρίσκεται νοτιοανατολικά της Αρμπίλ, της πρωτεύουσας του Κουρδιστάν, ενώ το Σίντζαρ είναι δυτικά της Μοσούλης.

"Οι αξιωματικοί του ιρακινού στρατού, οι Πεσμεργκά (Κούρδοι) και οι Αμερικανοί ειδικοί συνεργάζονται για να καθορίσουν τους στόχους", συνέχισε ο Ζεμπάρι.

Απαγόρευσαν στα αμερικανικά εμπορικά αεροπλάνα να πετούν πάνω από το Ιράκ

Πάντως, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπορίας ανακοίνωσε ότι απαγορεύει στα αμερικανικά εμπορικά αεροσκάφη να πετούν στον εναέριο χώρο του Ιράκ «εξαιτίας της επικίνδυνης κατάστασης που έχει δημιουργήσει η ένοπλη σύρραξη» που μαίνεται εκεί.

Η απαγόρευση αφορά «όλες τις αμερικανικές εταιρείες και όλους τους εμπορικούς αερομεταφορείς», τόνισε η FAA, που όμως δεν διευκρίνισε πόσα αεροπλάνα αφορά το μέτρο αυτό.

Ήδη την 1η Αυγούστου η FAA είχε ανακοινώσει ότι απαγορεύει στα αμερικανικά αεροπλάνα να πετούν στα ή κάτω από τα 30.000 πόδια πάνω από το Ιράκ.

Εξάλλου η Turkish Airlines, μια από τις κυριότερες αεροπορικές εταιρείες που πραγματοποιεί πτήσεις από και προς το γειτονικό Ιράκ, διέκοψε σήμερα τις πτήσεις της προς την Αρμπίλ, πρωτεύουσα του Ιρακινού Κουρδιστάν.

«Οι πτήσεις μας προς την Αρμπίλ ακυρώνονται για λόγους ασφαλείας μέχρι νεοτέρας», ανέφερε η εταιρεία σε ανακοίνωσή της.

Η Etihad Airways, μια αεροπορική εταιρεία του Αμπού Ντάμπι, έχει ακυρώσει τις πτήσεις της προς την Αρμπίλ από χθες Πέμπτη.

Κέρι: Οι τζιχαντιστές διαπράττουν γενοκτονία

Από την πελυρά του, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι δήλωσε σήμερα ότι η εκστρατεία των ισλαμιστών ανταρτών στο βόρειο Ιράκ φέρει όλα τα χαρακτηριστικά της γενοκτονίας και ότι οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζει η χώρα δεν θα μπορούσαν να είναι πιο ξεκάθαροι.

Νωρίτερα, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε ότι ενέκρινε αεροπορικά πλήγματα εναντίον θέσεων των τζιχαντιστών στο βόρειο Ιράκ αλλά και τη ρίψη εφοδίων στις πολιορκημένες θρησκευτικές μειονότητες της περιοχής ώστε να αποφευχθεί "μια ενδεχόμενη γενοκτονία".

"Οι κίνδυνοι για το μέλλον του Ιράκ δεν θα μπορούσαν να είναι πιο ξεκάθαροι", είπε ο Κέρι από την Καμπούλ, την πρωτεύουσας του Αφγανιστάν, όπου βρίσκεται.

"Η τρομοκρατική εκστρατεία του ΙΚΙΛ (Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε) εναντίον αθώων ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένης και της χριστιανικής μειονότητας, καθώς και οι απερίγραπτες στοχευμένες πράξεις βίας παρουσιάζουν όλα τα χαρακτηριστικά μιας γενοκτονίας", πρόσθεσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Η Άγκυρα αυξάνει την ανθρωπιστική βοήθεια

Την ίδια ώρα, η Τουρκία αυξάνει την ανθρωπιστική βοήθεια που προσφέρει στο βόρειο Ιράκ, δήλωσαν σήμερα αξιωματούχοι, προσθέτοντας ότι η αμερικανική βάση που βρίσκεται στο τουρκικό έδαφος δεν έχει χρησιμοποιηθεί στις αεροπορικές επιθέσεις που εξαπέλυσε η Ουάσινγκτον εναντίον θέσεων του Ισλαμικού Κράτους.

«Πέντε φορτηγά που μεταφέρουν βοήθεια στο Ιράν ξεκίνησαν σήμερα και θα περάσουν από το συνοριακό πέρασμα Χαμπούρ την Κυριακή», δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους, σημειώνοντας ότι αυτά μεταφέρουν τρόφιμα, φάρμακα, κουβέρτες και άλλα είδη πρώτης ανάγκης.

Αμερικανικά πολεμικά αεροσκάφη έπληξαν σήμερα θέσεις του πυροβολικού του Ισλαμικού Κράτους το οποίο χρησιμοποιούνταν εναντίον των κουρδικών δυνάμεων που υπερασπίζονται την Αρμπίλ. Οι ΗΠΑ διαθέτουν μια μεγάλη αεροπορική βάση στο Ιντσιρλίκ, στη νότια Τουρκία.

«Η βάση του Ιντσιρλίκ δεν έχει χρησιμοποιηθεί για τις αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές», διαβεβαίωσε ο ίδιος αξιωματούχος.

Η Τουρκία έχει κοινά σύνορα με το βόρειο Ιράκ μήκους 370 χιλιομέτρων και ανησυχεί από την προέλαση των ισλαμιστών μαχητών προς την Αρμπίλ, πρωτεύουσα του Ιρακινού Κουρδιστάν.

Ανθρωπιστικό διάδρομο στο βόρειο Ιράκ θέλει ο ΟΗΕ

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών ανακοίνωσε σήμερα ότι εργάζεται για να δημιουργηθεί το συντομότερο δυνατόν ένας ανθρωπιστικός διάδρομος στο βόρειο Ιράκ για την απομάκρυνση των πολιτών οι οποίοι έχουν παγιδευτεί από την επίθεση των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.
«Τώρα που ξεκίνησαν τα αεροπορικά πλήγματα, ο ΟΗΕ στο Ιράκ προετοιμάζει κατεπειγόντως έναν ανθρωπιστικό διάδρομο για να καταστεί δυνατή η απομάκρυνση» των αμάχων, δήλωσε ο Νικολάι Μλαντένοφ, ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών στη Βαγδάτη, λίγη ώρα μετά την πρώτη στρατιωτική επιχείρηση των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ στο Ιράκ μετά την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων, το 2011.



ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v