Ιράκ: Παράθυρο για επέκταση της στρατιωτικής δράσης των ΗΠΑ

Η British Airways αναστέλλει τις πτήσεις της πάνω από τη χώρα. Η Luftansa σταματά τις πτήσεις της από και προς την Αρμπίλ ως τη Δευτέρα.

  • Real.gr
Ιράκ: Παράθυρο για επέκταση της στρατιωτικής δράσης των ΗΠΑ
Η έγκριση του αμερικανού προέδρου για την ανάληψη περιορισμένης στρατιωτικής δράσης στο Ιράκ ενδέχεται τελικά να συμπεριλάβει περισσότερη στρατιωτική υποστήριξη στις ιρανικές ένοπλες δυνάμεις, που προσπαθούν να σταματήσουν την προέλαση του Ισλαμικού Κράτους, μόλις η χώρα σχηματίσει μια νέα κυβέρνηση ευρείας συμμετοχής, ανακοίνωσε σήμερα ο Λευκός Οίκος.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ δήλωσε ότι η αρχική υποστήριξη των ΗΠΑ θα περιλαμβάνει αεροπορικά πλήγματα ώστε να προστατευθεί το αμερικανικό προσωπικό που εργάζεται στο Ιράκ και για να αντιμετωπιστεί η έκτακτη ανθρωπιστική κατάσταση στο όρος Σίντζαρ.

Όμως, οι ΗΠΑ έχουν και έναν τρίτο στόχο «που σχετίζεται με την πεποίθηση μας και τη δέσμευσή μας να υποστηρίξουμε τις ιρακινές και τις κουρδικές δυνάμεις ασφαλείας καθώς ενώνονται για να απωθήσουν την απειλή» που αποτελεί το Ισλαμικό Κράτος, επεσήμανε ο Έρνεστ.

Ο ίδιος, πάντως, υπογράμμισε ότι οποιαδήποτε αμερικανική υποστήριξη δεν θα είναι «παρατεταμένη» και δεν θα περιλαμβάνει την αποστολή αμερικανών στρατιωτών στο Ιράκ.

Εξάλλου, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου είπε ότι ο Ομπάμα δεν έχει ορίσει κάποια «συγκεκριμένη ημερομηνία» για τον τερματισμό των αμερικανικών αεροπορικών πληγμάτων στο Ιράκ, εξηγώντας ότι αυτό θα εξαρτηθεί από την κατάσταση στο πεδίο.

«Θα προσεγγίσουμε το θέμα επανεξετάζοντας τακτικά τις αποφάσεις και βάσει την κατάσταση ασφαλείας στο πεδίο όπως αυτή σχετίζεται με την ασφάλεια του αμερικανικού προσωπικού, αλλά και με την υποστήριξη στις συνεχιζόμενες προσπάθειες τόσο των κουρδικών όσο και των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας», επεσήμανε ο Έρνεστ.

Αναστολή πτήσεων

Η British Airways ανακοίνωσε σήμερα ότι αναστέλλει τις πτήσεις της πάνω από το Ιράκ, όπου οι ΗΠΑ ξεκίνησαν αεροπορικές επιδρομές εναντίον θέσεων των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους.

«Αναστέλλουμε προσωρινά τις πτήσεις μας πάνω από το Ιράκ και συνεχίζουμε να εξετάζουμε την κατάσταση», δήλωσε ένας εκπρόσωπος της αεροπορικής εταιρείας.

Παράλληλα η Lufthansa επεσήμανε σήμερα ότι αναστέλλει ως τη Δευτέρα όλες τις προγραμματισμένες πτήσεις της προς την Αρμπίλ.

«Ο όμιλος Lufthansa αναστέλλει τις πτήσεις του που αναχωρούν από τη Φρανκφούρτη και τη Βιέννη με προορισμό την Αρμπίλ ως τη Δευτέρα 11 Αυγούστου» εξαιτίας της κλιμάκωσης της έντασης στο Ιράκ.

Νωρίτερα σήμερα η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπορίας (FAA) ανακοίνωσε ότι απαγορεύει στα αμερικανικά εμπορικά αεροσκάφη να πετούν στον εναέριο χώρο του Ιράκ «εξαιτίας της επικίνδυνης κατάστασης που έχει δημιουργήσει η ένοπλη σύρραξη» που μαίνεται εκεί.

Εξάλλου η Turkish Airlines, μια από τις κυριότερες αεροπορικές εταιρείες που πραγματοποιεί πτήσεις από και προς το γειτονικό Ιράκ, διέκοψε σήμερα τις πτήσεις της προς την Αρμπίλ, πρωτεύουσα του Ιρακινού Κουρδιστάν.

Ανάλογη ήταν και η αντίδραση της Etihad Airways, μιας αεροπορικής εταιρείας του Αμπού Ντάμπι, η οποία έχει ακυρώσει τις πτήσεις της προς την Αρμπίλ από χθες Πέμπτη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v