Ιταλία: Μεταρρύθμιση για τη Γερουσία

Προχωρούν οι αλλαγές που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση Ρέντσι.

  • Real.gr
Ιταλία: Μεταρρύθμιση για τη Γερουσία
Η γερουσία της Ρώμης ενέκρινε σήμερα τη μεταρρύθμιση του σώματος, με μείωση των γερουσιαστών από τους 315 σήμερα σε 100.

Κατά την ψηφοφορία εκφράσθηκαν υπέρ 183 γερουσιαστές, δεν υπήρξε καμία αρνητική ψήφος , ενώ τέσσερις εκλεγμένοι επέλεξαν την αποχή.

Οι γερουσιαστές της Λέγκα του Βορρά, του κόμματος Αριστερά και Ελευθερία, του Κινήματος Πέντε Αστέρων, αλλά και «διαφωνούντες» του Δημοκρατικού Κόμματος και του κεντροδεξιού κόμματος Φόρτσα Ιτάλια εξήλθαν της αίθουσας της γερουσίας, λίγο πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας.

«Θα χρειασθεί χρόνος, θα υπάρξουν δυσκολίες και εμπόδια. Κανείς, όμως, στο εξής δεν θα μπορέσει να σταματήσει την αλλαγή η οποία ξεκίνησε σήμερα », έγραψε πριν λίγο ο Ιταλός πρωθυπουργός στο Twitter.

Η μεταρρύθμιση πρέπει να εγκριθεί και από την βουλή.

Οι εργασίες του ιταλικού κοινοβουλίου είχαν παραταθεί - κατ' εξαίρεση - μέχρι σήμερα, με μοναδικό στόχο την έγκριση της μεταρρύθμισης. Η διαδικασία των επί μέρους ψηφοφοριών είχε καθυστερήσει λόγω των επτά χιλιάδων και πλέον τροπολογιών που κατετέθησαν από την αντιπολίτευση.

Αν η αλλαγή που αφορά την γερουσία εγκριθεί και από την βουλή της Ρώμης, οι γερουσιαστές , στο μέλλον, θα εκπροσωπούν τους οργανισμούς της τοπικής αυτοδιοίκησης της Ιταλίας, θα εκφράζονται σχετικά με τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις, αλλά η ψήφος εμπιστοσύνης στην εκάστοτε κυβέρνηση θα παρέχεται μόνον από την βουλή.

Ένα από τα σημεία που προκάλεσε μεγαλύτερες εντάσεις ανάμεσα στην συμπολίτευση και στις δυνάμεις της αντιπολίτευσης είναι η κατάργηση της απευθείας εκλογής των γερουσιαστών από τους πολίτες. Βάσει της μεταρρύθμισης αυτής, θα πρέπει αν εκλέγονται από τα περιφερειακά συμβούλια της χώρας.

Για να τεθούν , πάντως, σε ισχύ οι αλλαγές αυτές θα χρειασθεί η έγκριση της βουλής, μια δεύτερη έγκριση της γερουσίας και να εκφράσουν την βούλησή τους και οι πολίτες, μέσω δημοψηφίσματος.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v