Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οργή για την σφαγή στο Ιράκ

Συσπείρωση κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους. Ιρανικά τανκς ετοιμάζονται για εισβολή. Σκληρές μάχες δίνουν οι κουρδικές δυνάμεις. Κάμερον: Να σταματήσουμε τους τρομοκράτες. (VIDEO)

  • Real.gr
Οργή για την σφαγή στο Ιράκ
Ολόκληρος ο κόσμος παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους να σφαγιάζουν θρησκευτικές μειονότητες και να κρατούν τις γυναίκες ως σκλάβες. Μπροστά σε αυτή την εκτός ελέγχου κατάσταση, παρατηρείται όλο και πιο έντονα τις τελευταίες ημέρες μία συσπείρωση κατά των μακελάρηδων μαχητών.

Το Ιράκ έχει βυθιστεί στο χάος από την έναρξη, την 9η Ιουνίου, της γενικευμένης επίθεσης σουνιτών ανταρτών υπό την ηγεσία του IS βόρεια της Βαγδάτης. Στις αρχές Αυγούστου, οι τζιχαντιστές είχαν καταλάβει τεράστιες εκτάσεις τρέποντας σε φυγή περίπου 200.000 ανθρώπους, ενώ το τελευταίο διάστημα έχουν σκοτώσει περισσότερα από 500 μέλη της θρησκευτικής μειονότητας Γεζίντι, ενώ έχουν σκοτώσει και εκατοντάδες ακόμη ανθρώπους στη Συρία.

Με την υποστήριξη της Αμερικανικής Αεροπορίας, οι κουρδικές δυνάμεις ανακατέλαβαν χθες το μεγαλύτερο υδροηλεκτρικό φράγμα του Ιράκ, βόρεια της Μοσούλης, αποσπώντας το από τον έλεγχο των τζιχαντιστών, που το είχαν καταλάβει στις 7 Αυγούστου.

Οι κουρδικές δυνάμεις εξαπέλυσαν το Σάββατο επίθεση για να ανακτήσουν τον έλεγχο του φράγματος, το οποίο εξασφαλίζει την υδροδότηση και την ηλεκτροδότηση για το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής αλλά και άρδευση τεράστιων καλλιεργούμενων εκτάσεων στην επαρχία Νινευή του βόρειου Ιράκ.



Την ίδια ώρα, πληροφορίες αναφέρουν ότι τανκς και τεθωρακισμένα οχήματα που ανήκουν στους Φρουρούς της Ιρανικής Επανάστασης ετοιμάζονται να εισέλθουν στο Ιράκ και να κατευθυνθούν σε περιοχές όπου πλειοψηφούν οι σιίτες, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

Οι Ιρανοί επιθυμούν να διώξουν τους σουνίτες μαχητές από τις περιοχές αυτές και να τις παραδώσουν στους Κούρδους. Ιρανοί αξιωματούχοι έχουν υποσχεθεί στους σιίτες του Ιράκ ότι θα απωθήσουν τους τζιχαντιστές.

Εξάλλου, στο δυτικό Ιράκ, στην επαρχία Αλ Άνμπαρ, οι μαχητές του IS αντιμετωπίζουν από την Παρασκευή μια αντεπίθεση από μαχητές που ανήκουν σε περίπου 20 σουνιτικές φυλές και υποστηρίζουν οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας.

Μάχες και στη Συρία

Στο συριακό έδαφος, οι τζιχαντιστές πολεμούν τόσο με τους άλλους αντάρτες όσο και το καθεστώς της Δαμασκού. Το τελευταίο εξαπέλυσε μόνον χθες 43 αεροπορικές επιδρομές εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, στο βόρειο και στο ανατολικό τμήμα της Συρίας, που είχαν αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο τουλάχιστον 31 τζιχαντιστές.

Η συριακή αντιπολίτευση κάλεσε τις δυτικές δυνάμεις, ιδίως τις ΗΠΑ, να παρέμβουν εναντίον των μαχητών και στη Συρία, όπως πράττουν στο Ιράκ.

Κάμερον: Να κυνηγήσουμε τους τρομοκράτες

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε ότι η χώρα του πρέπει να χρησιμοποιήσει τη στρατιωτική της ικανότητα προκειμένου να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το Ισλαμικό Κράτος.

Τόνισε μάλιστα ότι η Βρετανία πρέπει να υιοθετήσει μια σθεναρή στάση εναντίον της οργάνωσης για να εμποδίσει το ενδεχόμενο κάποια στιγμή να εξαπολύσει μια επίθεση σε βρετανικό έδαφος.

Η ΕΕ ενέκρινε τις παραδόσεις όπλων στους Κούρδους μαχητές, που έχουν ήδη αρχίσει από τις ΗΠΑ και τη Γαλλία, για να αντιμετωπίσουν τους τζιχαντιστές.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v