Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η οργισμένη αντίδραση - Φόβος για νέα εκτέλεση

Τον έντονο εκνευρισμό των Ηνωμένων Πολιτειών έχει προκαλέσει το βίντεο με τον αποκεφαλισμό του Τζέιμς Φόλεϊ. Τα βλέμματα στρέφονται στον δεύτερο Αμερικανό δημοσιογράφο.

  • Real.gr
Η οργισμένη αντίδραση - Φόβος για νέα εκτέλεση
Τον έντονο εκνευρισμό των Ηνωμένων Πολιτειών έχει προκαλέσει το βίντεο που έδωσαν στη δημοσιότητα οι τζιχαντιστές, στο οποίο ο Αμερικανός δημοσιογράφος Τζέιμς Φόλεϊ φέρεται να αποκεφαλίζεται από μαχητή. Με έκδηλη την οργή του, ο Μπαράκ Ομπάμα διαμηνύει ότι θα συνεχιστούν οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί και χαρακτηρίζει το Ισλαμικό Κράτος «καρκίνωμα» που δεν πρέπει να εξαπλωθεί».

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα είναι σε συνεχή επαγρύπνηση και αμείλικτες απέναντι στους τζιχαντιστές», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ και ξεκαθάρισε ότι «μία τέτοια οργάνωση δεν έχει καμία θέση στον 21ο αιώνα». «Το Ισλαμικό Κράτος δε μιλά εξ ονόματος καμιάς θρησκείας. Καμιά θρησκεία δεν λέει να σφαγιάζονται αθώοι. Η ιδεολογία τους είναι ρηχή» κατέληξε.

Την ίδια ώρα, έχει γίνει γνωστό ότι οι συγγενείς του Τζέιμς Φόλεϊ συνομιλούσαν με τους μαχητές της IS, οι οποίοι ζητούσαν λίτρα προκειμένου να τον αφήσουν ελεύθερο. Ωστόσο, όταν ξεκίνησαν οι βομβαρδισμοί των ΗΠΑ, οι τζιχαντιστές σταμάτησαν να επικοινωνούν παρά μόνο μία φορά, όταν και ανακοίνωσαν ότι πρόκειται να τον σκοτώσουν.

Τα βλέμματα πλέον στρέφονται στον άλλο δημοσιογράφο ο οποίος βρίσκεται στα χέρια των φανατικών Ισλαμιστών, ο οποίος είναι από το Μαϊάμι. Πληροφορίες αναφέρουν ότι απήχθη το 2013 στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία. Συνεργαζόταν με τα περιοδικά Time και Foreign Policy. 

Προσπάθησαν να απελευθερώσουν ομήρους

Οι αμερικανικές δυνάμεις "πρόσφατα" είχαν διεξάγει μια επιχείρηση για τη διάσωση αμερικανών ομήρων που κρατούνται από τους τζιχανιστές του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, αλλά απέτυχαν, ανακοίνωσε το Πεντάγωνο την Τετάρτη, μία ημέρα μετά τη μετάδοση του σοκαριστικού βίντεο που δείχνει την εκτέλεση δια αποκεφαλισμού του αμερικανού δημοσιογράφου Τζέιμς Φόλεϊ ο οποίος απήχθη στη Συρία τον Νοέμβριο του 2012.

«Η επιχείρηση αυτή με εναέρια και επίγεια μέσα επικεντρώθηκε σε ένα συγκεκριμένο δίκτυο απαγωγέων του ISIL» ανέφερε η δήλωση του Πενταγώνου με τις αμερικανικές αρχές να χρησιμοποιούν το προγενέστερο όνομα της οργάνωσης των τζιχανιστών αυτό του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και στο Λεβάντε (ISIL) και όχι αυτό με το οποίο αυτοαποκαλούνται πλέον οι τζιχανιστές δηλαδή Ισλαμικό Κράτος.

Στην ανακοίνωσή του το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας δεν διευκρινίζει την ταυτότητα ή τον αριθμό των ομήρων που οι αμερικανικές δυνάμεις προσπάθησαν να διασώσουν.

«Δυστυχώς, η αποστολή δεν ήταν επιτυχής, διότι οι όμηροι δεν ήταν παρόντες στη στοχευμένη τοποθεσία» ανέφερε το Πεντάγωνο αποδίδοντας σε αυτό τον λόγο την αποτυχία της αποστολής.

Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ενέκρινε την συγκεκριμένη αποστολή «νωρίτερα αυτό το καλοκαίρι» ανέφερε επίσης ανακοίνωση της Λίζα Μόνακο κορυφαίας συμβούλου για θέματα αντιτρομοκρατίας του αμερικανού προέδρου.

Βρετανική προφορά είχε ο δήμιος

Έντονη είναι η κινητικότητα λόγω του βίντεο και στο Λονδίνο. Ο Ντέιβιντ Κάμερον επέστρεψε από τις διακοπές του στην Κορνουάλη, μετά την αποκάλυψη του υπουργού Εξωτερικών της Βρετανίας, ο οποίος δήλωσε ότι ο τζιχαντιστής που φέρεται να αποκεφάλισε τον Αμερικανό δημοσιογράφο Τζέιμς Φόλεϊ είναι Βρετανός.

«Ο πρωθυπουργός επιστρέφει στην Ντάουνινγκ Στριτ και θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών και ανώτατους αξιωματούχους, προκειμένου να συζητήσουν την κατάσταση στο Ιράκ και στη Συρία και την απειλή των τρομοκρατών του Ισλαμικού Κράτους», ανέφερε εκπρόσωπος της κυβέρνησης.

Βίντεο-σοκ με αποκεφαλισμό δημοσιογράφου στο Ιράκ

Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, οι ειδικοί που εξέτασαν το βίντεο αναφέρουν ότι «υπάρχει πολύ σοβαρή πιθανότητα να είναι ψεύτικο». Την ίδια ώρα, σε συνέντευξη που έδωσε στο ραδιόφωνο του BBC, ο Χάμοντ ανέφερε ότι, παρά το γεγονός ότι θα συνεχιστεί η ανάλυση του βίντεο του αποκεφαλισμού του Φόλεϊ, ο δήμιος του δημοσιογράφου «πιθανότατα είναι Βρετανός».

Τόνισε μάλιστα ότι κάτι τέτοιο δεν θα ήταν απίθανο, αφού υπάρχει μεγάλος αριθμός Βρετανών που πολεμούν σε Ιράκ και Συρία στο πλευρό των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους.

Στέλνει όπλα στο Ιράκ το Βερολίνο

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας είπε εξάλλου ότι η εμπλοκή ενός Βρετανού σε ένα τόσο σοκαριστικό περιστατικό δείχνει πόσο απειλείται η ασφάλεια της Βρετανίας από τους τζιχαντιστές.


Βενιζέλος: Αποτρόπαια πράξη βαρβαρότητας

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v