Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι άνθρωποι του Γάλλου προέδρου

Οι νέοι υπουργοί έχουν την απόλυτη εμπιστοσύνη του Φρανσουά Ολάντ που κάνει στροφή στη νεοφιλελεύθερη πολιτική. Σήμερα το πρώτο υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης στη Γαλλία.

  • Real.gr
Οι άνθρωποι του Γάλλου προέδρου
Είναι άνθρωποι της απολύτου εμπιστοσύνης του Φρανσουά Ολάντ. Και είναι «άνθρωποι του προέδρου» οι οποίοι τον στήριξαν σε δύσκολες στιγμές της πολιτικής του διαδρομής. Πλέον είναι και υπουργοί στην κυβέρνηση της Γαλλίας.

Το νέο κυβερνητικό σχήμα που ανακοινώθηκε χτες, επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις πολιτικών αναλυτών ότι ο Γάλλος πρόεδρος είναι αποφασισμένος να κάνει στροφή στη νεοφιλελεύθερη πολιτική και να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις που έχει υποσχεθεί στους Ευρωπαίους εταίρους του.



Ο 37χρονος Εμανουέλ Μακρόν, είναι ο νέος «τσάρος» της Γαλλικής οικονομίας. Πήρε τη θέση του «αντάρτη» Αρνό Μοντεμπούρ, οι δηλώσεις του οποίου προκάλεσαν την πολιτική κρίση στη Γαλλία. Ο Μακρόν πρώην τραπεζίτης στον όμιλο Ρότσιλντ και πρώην σύμβουλος επί οικονομικών θεμάτων του Φρανσουά Ολάντ για μεγάλο διάστημα, ήταν γνωστός ως «το αυτί» των Γάλλων επιχειρηματιών στο προεδρικό μέγαρο.



Άνθρωπος του προέδρου θεωρείται και η 36χρονη Ναζάτ Βαλό-Μπελκασέμ, το «ανερχόμενο αστέρι» του Σοσιαλιστικού Κόμματος - όπως την αποκαλούν στη Γαλλία - η οποία μέχρι σήμερα ήταν υπουργός Γυναικείων Θεμάτων, Νεολαίας και Αθλητισμού. Η Μπελκασέμ αναλαμβάνει το υπουργείο Παιδείας και Έρευνας μετά την απομάκρυνση του Μπενουά Αμόν, ο οποίος είχε εναντιωθεί στην πολιτική λιτότητας που εφαρμόζεται στη χώρα .



Υπέρμαχος των μεταρρυθμίσεων στη Γαλλία και στενή συνεργάτης του Ολάντ είναι και η Φλερ Πελερέν. Η Πελερέν, είχε δηλώσει στο παρελθόν ότι «σκέφτεται όπως η Μέρκελ», μετακινήθηκε στο υπουργείο Πολιτισμού και Επικοινωνίας, στη θέση της Ορελί Φιλιπετί η οποία αρνήθηκε να συμμετάσχει στο νέο σχήμα.



Το υπουργείο Περιβάλλοντος αναλαμβάνει η πρώην σύζυγος και μητέρα των τεσσάρων παιδιών του Φρανσουά Ολάντ, Σεγκολέν Ρουαγιάλ.

Η νέα κυβερνητική «φρουρά» θα πάρει μέρος στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο το οποίο αναμένεται σήμερα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, μετά τη δήλωση του πρωθυπουργού Εμανουέλ Βαλς στη δημόσια τηλεόραση της χώρας ότι θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από το κοινοβούλιο για το πρόγραμμα της κυβέρνησής του, «τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο».









ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v