Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αντίποινα από το Μπουένος Άιρες

Σε βάρος της Bank of New York Mellon, επειδή αρνήθηκε να πληρώσει τους κατόχους ομολόγων της Αργεντινής.

  • Real.gr
Αντίποινα από το Μπουένος Άιρες
Η Αργεντινή προχώρησε σε αντίποινα κατά της τράπεζας Bank of New York Mellon εξαιτίας της άρνησής της να πληρώσει τους κατόχους των αναδιαρθρωμένων ομολόγων της μετά από σχετική απόφαση αμερικανικού δικαστηρίου που οδήγησε στη δεύτερη χρεοκοπία της χώρας, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.

Τo Μπουένος Άιρες ανακάλεσε την άδεια για τραπεζικές συναλλαγές στην Αργεντινή που είχαν δύο στελέχη της Bank of New York Mellon, ενώ είχε προηγηθεί η διάταξη που έστειλε η πρόεδρος της χώρας Κριστίνα Φερνάντες δε Κίρσνερ στο Κογκρέσο την περασμένη εβδομάδα, η οποία αποβλέπει στην αντικατάσταση της αμερικανικής τράπεζας από μία εγχώρια κρατική τράπεζα η οποία θα αναλάβει τον ρόλο του θεματοφύλακα της αποπληρωμής των ομολόγων της χώρας.

Εκτός από την Αργεντινή, κατά της αμερικανικής τράπεζας στράφηκε μία ομάδα ταμείων αντιστάθμισης κινδύνου (hedge funds) - μεταξύ των οποίων και το ταμείο Quantum Partners του μεγαλοεπενδυτή Τζορτζ Σόρος - που δεν έλαβαν τις πληρωμές τόκων για τα αναδιαρθρωμένα ομόλογά τους από την αμερικανική τράπεζα, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Η BNY Mellon βρέθηκε στις συμπληγάδες της σκληρής διαμάχης μεταξύ της Αργεντινής και των πιστωτών που ζητούν την αποπληρωμή των ομολόγων που διακρατούν στο ακέραιο της ονομαστικής τους αξίας (τους λεγόμενους holdout) με επικεφαλής το ταμείο Elliott Management του Αμερικανού δισεκατομμυριούχου Πολ Σίνγκερ.

Ο Αμερικανός δικαστής Τόμας Γκρίζα αποφάσισε πριν από δύο μήνες ότι η νοτιοαμερικανική χώρα δεν μπορεί να πληρώσει τους κατόχους του χρέους της που αναδιάρθρωσε το 2005 και το 2010, εάν δεν πληρώσει και τους άλλους πιστωτές (holdout).

Η αμερικανική τράπεζα ανακοίνωσε ότι θα τηρήσει τις αποφάσεις του αμερικανικού δικαστηρίου, αλλά σημείωσε ότι ως θεματοφύλακας έχει επίσης ευθύνη να μεταβιβάσει τις πληρωμές της Αργεντινής για το χρέος της στους επενδυτές.
 
Η ομάδα των hedge funds που ενήγαγαν την BNY Mellon την περασμένη εβδομάδα στο Λονδίνο σημείωσαν ότι αυτή «αποτυγχάνει» στην υποχρέωσή της έναντι των κατόχων αργεντινών ομολόγων, αρνούμενη να μεταβιβάσει ποσό 226 εκατ. δολαρίων για τόκους.

Η ομάδα των επενδυτών αυτών έχει στην κατοχή της ομόλογα συνολικής αξίας 1,3 δισεκ. δολαρίων ή το 11% των αναδιαρθρωμένων ομολόγων της Αργεντινής, εκπεφρασμένο σε ευρώ.

Εκπρόσωπος της BNY Mellon δήλωσε ότι η αγωγή «δεν έχει αξία», αλλά αρνήθηκε να σχολιάσει περαιτέρω σχετικά με την υπόθεση. Η αμερικανική τράπεζα έχει σκεφθεί να παραιτηθεί από θεματοφύλακας των αργεντινών ομολόγων, αλλά δεν μπορεί να προχωρήσει σε αυτή την κίνηση αν δεν είναι σε θέση να βρει αντικαταστάτη της, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν το θέμα. Καμία άλλη τράπεζα δεν έχει προσφερθεί έως σήμερα να αναλάβει τον ρόλο του θεματοφύλακα για το υπό διαμάχη χρέος της Αργεντινής.

Η κυβέρνηση της Αργεντινής ζήτησε από τη BNY Mellon και τη Citibank - που είναι επίσης θεματοφύλακας για ορισμένα ομόλογα της χώρας - να μεταβιβάσουν στους ομολογιούχους τις πληρωμές που έκανε η Αργεντινή. Αναλυτές δήλωναν ότι οι εξελίξεις αυτές αποτελούν μόλις την αρχή μίας πλημμύρας νομικών διαμαχών και περιπλοκών που προκαλούνται από τη χρεοκοπία της Αργεντινής.

Εν τω μεταξύ, οι κάτοχοι των μη αναδιαρθρωμένων ομολόγων επιδιώκουν την κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων της Αργεντινής, πιο πρόσφατα στη Νεβάδα, μετά την άρνηση της κυβέρνησης στο Μπουένος Άιρες να τους αποπληρώσει πλήρως, παρά τη σχετική εντολή του δικαστή Γκρίζα.
 
Η Αργεντινή διατρέχει επίσης τον κίνδυνο να κηρυχθεί από τον Γκρίζα ότι περιφρονεί το δικαστήριο, εάν προχωρήσει στο σχέδιό της που συζητείται στο Κογκρέσο για τη μεταφορά των ομολόγων της στο εγχώριο δίκαιο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v