Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αλλαγή σελίδας στην Τουρκία

Σήμερα η ορκωμοσία Ερντογάν ως προέδρου της χώρας στην Εθνοσυνέλευση. Η σκυτάλη της πρωθυπουργίας στον Αχμέτ Νταβούτογλου. Με ηχηρές απουσίες ηγετών η τελετή.

  • Real.gr
Αλλαγή σελίδας στην Τουρκία
Αλλαγή σελίδας σήμερα στην Τουρκία με τον εκλεγμένο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να ορκίζεται στην εθνοσυνέλευση και επίσημα ως νέος αρχηγός του κράτους.

Ο Ερντογάν, ο οποίος εξελέγη από το λαό με το 52% των ψήφων από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, παρέδωσε χθες την αρχηγία του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) στον μέχρι σήμερα υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου.

Στο έκτατο συνέδριο του κόμματος που πραγματοποιήθηκε στην Άγκυρα ο Ερντογάν συνοδευόμενος από τη σύζυγό του μοίρασε γαρίφαλα στους συνέδρους που όρθιοι τον χειροκροτούσαν.

Στην ομιλία του και πριν παραδώσει και επίσημα τα «κλειδιά» του κόμματος στον Νταβούτογλου, ο Ερντογάν ξεκαθάρισε για μια ακόμη φορά πως ο διάδοχός του δεν θα είναι τοποτηρητής αλλά θα παίζει σημαντικό ρόλο ως πρωθυπουργός και αρχηγός του κόμματος.

Απευθυνόμενος σε περισσότερους από 30.000 συνέδρους ο Ερντογάν έκλεισε την ομιλία του με μια συναισθηματική νότα:

«Το AKP είναι το πέμπτο παιδί μου. Έφθασε ο καιρός να πούμε στο επανιδείν. Ξέρετε πόσο μου είναι δύσκολο να φύγω. Όμως θα παραμείνω σε επαφή μαζί σας, ίσως λιγότερo συχνά από πρώτα».

Αμέσως μετά την ανάληψη των νέων του καθηκόντων ο Ερντογάν αναμένεται να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στο νέο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου. Η ανακοίνωση της νέας κυβέρνησης στην Τουρκία αναμένεται αύριο.

Ηχηρή απουσία

Στην σημερινή τελετή ορκωμοσίας του νέου προέδρου δεν θα παραστεί - όπως αναμενόταν στην Τουρκία - ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

Η αμερικανική αντιπροσωπεία θα είναι πολύ υποβαθμισμένη στην Τουρκία. Μάλιστα όπως ανακοινώθηκε από την Ουάσινγκτον, τον πρόεδρο των ΗΠΑ θα αντιπροσωπεύσει ο δεύτερος στην ιεραρχία της αμερικανικής πρεσβείας στην Άγκυρα, Τζες Μπέιλι.

Ο κ. Μπέιλι δεν θα συνοδεύεται από κανένα αξιωματούχο της Ουάσιγκτον ούτε από μέλη του Κογκρέσου, όπως συνηθίζεται.

Ο Ευ. Βενιζέλος στην τελετή ορκωμοσίας

Τη χώρα μας θα εκπροσωπήσει στην σημερινή ορκωμοσία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η παρουσία της Ελλάδας στην τελετή σε υψηλό επίπεδο, είναι κίνηση που δείχνει συμβολικά την προσήλωσή της στην οικοδόμηση φιλικών σχέσεων με τη γειτονική χώρα, στο πλαίσιο του σεβασμού του διεθνούς δικαίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v