Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εγκρίθηκε η ενίσχυση στη σεισμόπληκτη Κεφαλονιά

Την πρωτοβουλία είχε ο τέως υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης που τον περασμένο Φεβρουάριο ζήτησε έκτακτη οικονομική ενίσχυση προς το σεισμόπληκτο νησί.

  • Real.gr
Εγκρίθηκε η ενίσχυση στη σεισμόπληκτη Κεφαλονιά
Την οικονομική ενίσχυση ύψους 3,7 εκ. ευρώ προς την σεισμόπληκτη Κεφαλονιά ανακοίνωσε ο Επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής Johannes Hahn.
Υπενθυμίζεται ότι αμέσως μετά την εκδήλωση των σεισμών στην Κεφαλονιά ο τότε Υπουργός Εσωτερικών και Προεδρεύων του Συμβουλίου Υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ Γιάννης Μιχελάκης πήρε την πρωτοβουλία και ζήτησε συνάντηση με τον αρμόδιο Επίτροπο Johannes Hahn προκειμένου να χορηγηθεί έκτακτη οικονομική ενίσχυση προς το σεισμόπληκτο νησί.

Στο πλαίσιο της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στις 6 Φεβρουαρίου στην Αθήνα, ο Johannes Hahn δεσμεύτηκε να εξετάσει το ζήτημα της ενίσχυσης του νησιού με κοινοτικούς πόρους. Σε συνέχεια της δέσμευσης του Κοινοτικού Επιτρόπου, ο Johannes Hahn ανακοίνωσε χθες πακέτο οικονομικής ενίσχυσης για την Κεφαλονιά ύψους 3,7 εκ. ευρώ που έχει σκοπό να αποκαταστήσει τις ζημιές που έγιναν σε κτήρια και υποδομές του νησιού από το σεισμό και τους μετασεισμούς από τον Ιανουάριο έως το Μάρτιο του 201.

Τον περασμένο Φεβρουάριο ο -τότε- Υπουργός Εσωτερικών ευχαρίστησε τον κ Hahn για τη στήριξή του στο αίτημα για υπαγωγή της σεισμόπληκτης Κεφαλονιάς σε πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλληλεγγύης.



Ως Προεδρεύων του Συμβουλίου Υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ ο κ. Μιχελάκης, με αφορμή τον σεισμό στην Κεφαλονιά, έθεσε στον Επίτροπο το ζήτημα της ευέλικτης λειτουργίας του Ταμείου Αλληλεγγύης για ανάλογες περιπτώσεις στο μέλλον.

Ακόμα ο κ. Μιχελάκης επεσήμανε στον Ευρωπαίο Επίτροπο την ανάγκη να υπάρξει στο νέο ΕΣΠΑ 2014-2020 αυτοτελές πρόγραμμα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση το οποίο θα πρέπει να στηρίζεται σε δύο άξονες.

Ο πρώτος να αφορά στη χρηματοδότηση των προνοιακών δράσεων και ο δεύτερος στις αναπτυξιακές δράσεις και διαρθρωτικές αλλαγές.

Στη συνάντηση συζητήθηκε επιπλέον το θέμα της Μακροπεριφέρειας Αδριατικής - Ιονίου ενώ ο κ. Γιάννης Μιχελάκης έθεσε και το ζήτημα της Διαπεριφερειακής Συνεργασίας Ελλάδας, Ιταλίας, Κύπρου και Ισραήλ αλλά και Ελλάδας, Βουλγαρίας, Σκοπίων, Αλβανίας, και Κύπρου.

Μετά την επιστροφή του από την Κεφαλονιά , όπου είχε μεταβεί ως επικεφαλής κυβερνητικού κλιμακίου μετά το πρώτο χτύπημα του Εγκέλαδου, ο Υπουργός Εσωτερικών επικοινώνησε με το γραφείο του Επιτρόπου, κλείστηκε η συνάντηση στην Αθήνα προκειμένου να εξετασθεί η δυνατότητα εξασφάλισης έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης για το σεισμόπληκτο νησί, ενώ έθεσε το ίδιο θέμα στην ομιλία του στην Επιτροπή Περιφερειών της ΕΕ.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v