Το παρασκήνιο της επιστολής στον Ερντογάν

Ο Τούρκος Πρόεδρος αρνήθηκε ότι παρέλαβε από τον Ευ. Βενιζέλο την επιστολή του Ν. Αναστασιάδη. Η εμπλοκή των ονομάτων του Κ. Καραμανλή και της Ντ. Μπακογιάννη.

  • Real.gr
Το παρασκήνιο της επιστολής στον Ερντογάν
Της Αλεξίας Τασούλη

«Ασφαλώς και ο Ταγίπ Ερντογάν έλαβε την επιστολή που έστειλε ο πρόεδρος της Κύπρου μέσω της Αθήνας. Δεν θα μπορούσε να το παραδεχτεί κατά την επισκεψή του στα κατεχόμενα αφού δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία». Αυτό επισημαίνουν διπλωματικές πηγές στο Real.gr σχολιάζοντας τα όσα είπε ο πρόεδρος της Τουρκίας ότι δεν παρέλαβε την επιστολή που έφερε ο Ευάγγελος Βενιζέλος στην Άγκυρα. Εμφανίστηκε μάλιστα κυνικός λέγοντας ότι έχει λάβει άλλες επιστολές από τρίτους.

Κι όμως. Η επιστολή, σφραγισμένη με τη χρυσή σφραγίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας έφτασε στην Άγκυρα την ημέρα της ορκωμοσίας του νέου Προέδρου. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε τον Αχμέτ Νταβούτογλου, με τον οποίο είχε συνομιλία στο περιθώριο της ορκωμοσίας.

Την επιστολή στην συνέχεια παρέλαβε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών Αναστάσιος Μητσιάλης ο οποίος και την παρέδωσε στον υφυπουργό του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Φεριντούν Σινιρίογλου.

Η ειρωνική του μάλιστα ερώτηση προς το δημοσιογράφο «Ποιός μετέφερε την επιστολή» θεωρείται μάλλον προσβλητική για τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών ο οποίος τον τίμησε με την παρουσία του στην πιο σημαντική στιγμή της πολιτικής του διαδρομής.

Αναφορές σε διχοτόμηση

Τη λύση βασισμένη στη αρχή των δυο κρατών υποστήριξε ο Ταγίπ Ερντογάν κατά την επίσκεψή του στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, την πρώτη επίσημη επίσκεψη μετά την ανάληψη των νεων του καθηκόντων. Και φρόντισε να κάνει σαφές το στίγμα των προθέσεών του για το Κυπριακό, μη προκαλώντας καμμία έκπληξη στη Αθήνα και τη Λευκωσία.

«Ο λαός της Κύπρου είναι ο θιγμένος από το πρόβλημα. Η νότια Κύπρος δεν παρουσίασε ποτέ μία θετική προσέγγιση στο θέμα. Το θέμα μπορεί να επιλυθεί με την καλή πρόθεση που επιδεικνύει η τουρκοκυπριακή πλευρά και όταν και η ελληνοκυπριακή πλευρά επιδείξει καλή πρόθεση. Η Διεθνής Κοινότητα θα πρέπει να πραγματοποιήσει βήμα για την επίλυση του προβλήματος» δήλωσε ο Ταγίπ Εντογάν.

Αίσθηση πάντως προκάλεσε και η αναφορά του στον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή και την πρώην υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, τους οποίους κατηγόρησε ότι δεν τήρησαν τις υποσχέσεις τους για την ανακατασκευή δυο οθωμανικών τζαμιών στην Αθήνα, στο Μοναστηράκι και στην ρωμαϊκή Αγορά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v