Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τραγική η κατάσταση στη Γάζα

Τουλάχιστον 108.000 άνθρωποι έχουν μείνει άστεγοι στη Γάζα μετά τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

  • Real.gr
Τραγική η κατάσταση στη Γάζα
Οι αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ εναντίον της Λωρίδας της Γάζας έχουν αφήσει περισσότερους από 108.000 Παλαιστίνιους άστεγους, ανακοίνωσε σήμερα ο ΟΗΕ.

Το Γραφείο του ΟΗΕ για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (Ocha) εκτιμά ότι 18.000 οικιστικές μονάδες, που αντιπροσωπεύουν το 13% των κατοικιών στη Γάζα, έχουν καταστραφεί ή υποστεί σοβαρές ζημιές.

«Οργανώσεις που βρίσκονται στην περιοχή αναφέρουν ότι το εύρος των καταστροφών είναι χωρίς προηγούμενο», δήλωσε ο Γενς Λάρκε εκπρόσωπος του Ocha, αφού η εκεχειρία στην οποία συμφώνησαν την προηγούμενη εβδομάδα Παλαιστίνιοι και Ισραήλ επέτρεψε να αποτιμηθεί η κατάσταση στον παλαιστινιακό θύλακα.

Οι ζημιές από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς επιδείνωσαν την ήδη υπάρχουσα οικιστική κρίση στη Γάζα, όπου υπήρχε έλλειψη 71.000 κατοικιών πριν από την τελευταία σύγκρουση.

«Πολλοί άνθρωποι ζουν ήδη σε ανεπαρκείς συνθήκες ή σε υπερπλήρη» καταλύματα, σημείωσε ο Λάρκε. Τα δίκτυα υδροδότησης και ηλεκτροδότησης έχουν επίσης υποστεί ζημιές από τους βομβαρδισμούς και τη χερσαία επιχείρηση των ισραηλινών δυνάμεων. Μόλις το 10% του πληθυσμού της Γάζας έχει πρόσβαση σε νερό σε καθημερινή βάση, ενώ το ηλεκτρικό ρεύμα είναι διαθέσιμο μόλις έξι ώρες την ημέρα, επεσήμανε ο ΟΗΕ.

Το Ocha σημείωσε επίσης ότι οι επισκευές των δικτύων αυτών δεν μπορούν να προχωρήσουν, καθώς δεκάδες παλαιστίνιοι τεχνικοί σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν στις επιθέσεις του Ισραήλ.

Βάσει των όρων της εκεχειρίας, το Ισραήλ συμφώνησε να επιτρέψει την επαναλειτουργία των μεθοριακών περασμάτων προς τη Γάζα, γεγονός που αναμένεται να διευκολύνει την εισαγωγή υλικών για την ανοικοδόμηση του παλαιστινιακού θύλακα.

Οι ισραηλινές επιχειρήσεις εναντίον της Λωρίδας της Γάζας ξεκίνησαν στις 8 Ιουλίου. Στη διάρκεια των 50 ημερών των συγκρούσεων 2.130 Παλαιστίνιοι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, και 69 Ισραηλινοί, κυρίως στρατιώτες, σκοτώθηκαν.

Αντιπαράθεση για τις απαλλοτριώσεις

Δύο σημαντικοί υπουργοί της ισραηλινής κυβέρνησης εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην πρόθεση της χώρας να προχωρήσει στην απαλλοτρίωση μιας μεγάλης έκτασης στη Δυτική Όχθη, η οποία έχει προκαλέσει σοβαρές επικρίσεις από τη διεθνή κοινότητα.

Η απόφαση αυτή «πλήττει το κράτος του Ισραήλ», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιαΐρ Λαπίντ μετά τα ανάλογα σχόλια της υπουργού Δικαιοσύνης Τζίπι Λίβνι.

Μετά τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας, «ήταν ήδη δύσκολο να διατηρήσουμε την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας, οπότε ποια είναι η ανάγκη να δημιουργήσουμε μια νέα κρίση με τις ΗΠΑ και τον υπόλοιπο κόσμο;», διερωτήθηκε σήμερα ο Λαπίντ.

Την Κυριακή το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στην απαλλοτρίωση περίπου 4.000 στρεμμάτων γης στον εβραϊκό οικισμό Ετζιόν, κοντά στη Βηθλεέμ, ανοίγοντας τον δρόμο για μια επέκταση των εβραϊκών οικισμών.

Η απόφαση αυτή ελήφθη μετά τον φόνο στην περιοχή αυτή τριών νεαρών Ισραηλινών τον Ιούνιο. Τα εγκλήματα αυτά συνέβαλαν στην έναρξη της επιχείρησης του ισραηλινού στρατού στη Γάζα.

Η απαλλοτρίωση αυτή, η οποία σύμφωνα με μια οργάνωση που αντιτίθεται στη συνέχιση του εποικισμού, την Ειρήνη Τώρα, είναι τη μεγαλύτερη απαλλοτρίωση που έχει γίνει τα τελευταία 30 χρόνια, έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις από τη διεθνή κοινότητα.

«Έχουμε ανάγκη μια πιο μελετημένη πολιτική για να μην δημιουργούμε ανώφελες διαμάχες με τις ΗΠΑ και τη διεθνή κοινότητα», δήλωσε ο Λαπίντ, αρχηγός του κεντρώου κόμματος Γες Ατίντ.

Η Λίβνι από την πλευρά της εκτίμησε χθες Δευτέρα ότι η απαλλοτρίωση αυτή, την οποία τα μέσα ενημέρωσης του Ισραήλ χαρακτηρίζουν «προσάρτηση», «αποδυναμώνει το Ισραήλ και πλήττει την ασφάλειά του».

Η υπουργός, αρχηγός του κόμματος ΧαΤνουάχ και αρμόδια για τις διαπραγματεύσεις με τους Παλαιστίνιους, εξέφρασε επίσης τον φόβο ότι η απόφαση αυτή θα βλάψει τις ήδη τεταμένες σχέσεις του Ισραήλ με τις ΗΠΑ. Τόσο ο Λαπίντ όσο και η Λίβνι είναι μέλη του ισραηλινού συμβουλίου ασφαλείας.

Από την άλλη πλευρά μεταξύ των «γερακιών» της ισραηλινής κυβέρνησης ο υπουργός Οικονομίας Ναφτάλι Μπέντετ δικαιολόγησε την απαλλοτρίωση. «Εδώ και 120 χρόνια ο κόσμος είναι αντίθετος σε όσα χτίζουμε, συνεχίζουμε να το κάνουμε», είπε. «Η Χαμάς δολοφονεί. Εμείς χτίζουμε», πρόσθεσε.

Η απαλλοτρίωση των 4.000 στρεμμάτων έχει προκαλέσει επικρίσεις από τους συμμάχους του Ισραήλ, τις ΗΠΑ, αλλά και από τον ΟΗΕ, τη Γαλλία και την Αίγυπτο.


ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v