Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε βαρύ κλίμα η συνάντηση Σαμαρά-Ερντογάν

Η Αθήνα βλέπει τη συνάντηση ως μια ευκαιρία να διατυπώσει τις θέσεις της στον Τούρκο Πρόεδρο, παρά το γεγονός ότι μεσολάβησαν οι προκλητικές δηλώσεις του στα κατεχόμενα.

  • Real.gr
Σε βαρύ κλίμα η συνάντηση Σαμαρά-Ερντογάν
Από την προηγούμενη εβδομάδα είχε ζητήσει ο Ταγίπ Εντογάν να γίνει η συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ στην Ουαλία.

Παρά το γεγονός ότι μεσολάβησαν οι προκλητικές δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας στα κατεχόμενα, το Μέγαρο Μαξίμου συμφώνησε να πραγματοποιηθεί τελικά η συνάντηση αν και κυβερνητικές πηγές παραδέχονται ότι έγινε κακή αρχή με την ανάληψη των νέων προεδρικών καθηκόντων του Ερντογάν.

Και πως να μην έγινε κακή αρχή όταν στην πρώτη προεδρική του επίσκεψη στα κατεχόμενα, ο Ερντογάν έθεσε σχεδόν όλα τα θέματα που θέτει η Τουρκία στις διμερείς μας επαφές και υπάρχουν διαφωνίες.

Μίλησε για το Κυπριακό κάνοντας αναφορά σε δύο ιδρυτικά κράτη υπονομεύοντας κάθε προσπάθεια για μια λύση που αφορά στην επανένωση του νησιού σε μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία.

Αναφέρθηκε στην ελληνική μεινότητα στην Κωνσταντινούπολη καλώντας τους Ρωμιούς να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Η Τουρκία όμως αποφεύγει να σεβαστεί και να αποκαταστήσει τα θρησκευτικά, τα εκπαιδευτικά καθώς και τα περουσιακά κληρονομικά δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας.

Έθεσε ακόμη το θέμα της Θεολογικής σχολής της Χάλκης το οποίο όμως δεν είναι διμερές ζήτημα. Μίλησε για τους μουφτήδες της Θράκης, για τον «αρχιμουφτή», ενώ αναφέρθηκε και στα ενεργειακά. Η Αθήνα βλέπει τη συνάντηση ως μια ευκαιρία να διατυπώσει τις θέσεις της στον Τούρκο Πρόεδρο. Το Κυπριακό αναμένεται να κυριαρχήσει στις συνομιλίες καθώς εκκρεμεί η δεύτερη χιαστί συνάντηση του Ελληνοκύπριου διαπραγματευτή στην Άγκυρα και του Τουρκοκύπριου στην Αθήνα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v